Folkefinansiering tar av

Citizen
En betydelig mengde folkefinansieringsprosjekter er ikke av teknisk karakter, som for eksempel dataspill, men inkluderer designerprodukter eller til og med dokumentarfilmer. Andre brukes til å samle inn penger til personlig bruk, og blander ideen med folkefinansiering og veldedighet. Foto: Skjermdump Star Citizen (Flickr.com)
Av Øyvind Torvund

5. juni 2018 11:17

Folkefinansiering tar av

Med donasjoner fra fans har spillutvikler Chris Roberts fått inn 183 mill. dollar til å utvikle det populære spillet Wing Commander. Nå kaster mange nordmenn seg på folkefinansieringsbølgen.

– Folkefinansiering er én av suksesshistoriene til den nye økonomien. På samme måte som vi bruker Finn til å kjøpe biler eller hus, kan vi bruke andre plattformer til å skaffe penger, sier førsteamanuensis Carsten Bienz ved Institutt for finans.

Carsten bienz
Førsteamanuensis Carsten Bienz, Institutt for finans, NHH.

kapitalinnskytere

Økonomer kaller dette fenomenet den lange halen. Internett har redusert informasjonskostnadene i en slik grad at det plutselig er mulig å finne kapitalinnskytere til prosjekter som for lenge siden ikke ville ha vært i stand til å få finansiering.

– Ved at kapitalinnskyterne forplikter seg i forkant av et prosjekt, kan gründere eller kunstnere få vite på forhånd om prosjektet vil bli vellykket. Risikoen overføres fra gründeren til kapitalinnskyteren, ettersom gründeren kan la være å gå videre med prosjektet hvis hun ikke får nok støtte, sier Bienz.

Ekstreme tilfeller

På 90-tallet ble Wing Commander et av verdens mest populære dataspill. Mannen som skapte spillet den gangen, Chris Roberts, har nå fått inn hele 183 millioner dollar som skal finansiere en ny versjon av det populære spillet, kalt Star Citizen.

– Det gjorde han rett og slett ved å etablere et nettsted, og kunngjøre at han ville utvikle et nytt spill. David Braben, skaperen av Elite, gjorde det samme, og har sluppet en ny versjon av spillet der hele spillutviklingen er finansiert av fans, sier Bienz.

Historiene til Chris Roberts og Star Citizen eller David Braben og Elite er kanskje ekstreme, men på nettsteder som Kickstarter finnes det mange prosjekter som ber om finansiering. Internett gjør det mulig for gründere å nå direkte frem til personer som er interessert i prosjektet deres, uten å gå via banker eller andre mellommenn.

fintech Conference june 8

 – The impact of informational technology is expected to radically restructure how finance is practiced, Walter Pohl says. On Friday 8 June NHH is hosting the 2018 Bergen FinTech Conference.

Konkrete ting

En rask titt viser at en betydelig mengde prosjekter ikke nødvendigvis er tekniske av karakter, som for eksempel dataspill eller nye dingser, men inkluderer designerprodukter eller til og med dokumentarfilmer.

Andre brukes til å samle inn penger til personlig bruk, og blander ideen med folkefinansiering og veldedighet.

Den siste tiden har det i tillegg dukket opp flere plattformer for folkefinansiering der enkeltpersoner kan bidra med lån eller bidra med penger som gir deg aksjer i selskapene. Bienz er mer skeptisk til disse prosjektene.

Vær forsiktig

– Problemet er at folk som går inn med penger i disse prosjektene har lite informasjon. Vi vet ikke om de som står bak prosjektene er idealister som ikke vil ha kontakt med banker, eller om det er selskaper som er blitt avvist av bankene. De tradisjonelle bankene har ofte mye bedre oversikt over hvordan det går med lånet, og kan også bedre følge opp låntakerne, sier Bienz.

Han ber folk være svært forsiktig med å gå inn i slike prosjekter.

– Om du har litt penger til overs som du ønsker å spille med, så er det greit. Men det er definitivt ikke noe du bør sette privatøkonomien din på spill for. Problemet er også at media er flinke til å fortelle om suksesshistoriene til alle som har tjent på dette, vi hører sjeldnere om alle som har tapt store penger på det, mener forskeren ved Institutt for finans. 

Tar av i Norge

De fleste plattformene for folkefinansiering har base i USA, men i takt med økt medieoppmerksomhet om fenomenet har det kommet stadig flere plattformer også i Norge. Storbanken DNB er blant selskapene som nå har kastet seg på bølgen med en plattform der både gründere og veldedige organisasjoner kan be om penger.

– Folkefinansiering til utvikling av produkter og gjennom donasjoner til veldedige tiltak er jeg ganske sikker på er kommet for å bli. Det er en effektiv måte å organisere ting på. De fleste av disse donasjonene er bidrag på noen hundrelapper. Dette er en form for risikostyring ettersom risikoen fordeles på mange deltakere, som alle bare har litt å tape, sier Bienz

Akkurat som blogger og YouTube har brutt monopolet til aviser og TV-stasjoner, håper folkefinansieringen å bidra til å bryte ned bankenes monopol ved at mellommenn fjernes, ifølge Bienz.

– Tradisjonelt har banker og andre finansfolk utført rollen som portvakter når det gjelder å avgjøre hvilke prosjekter eller bedrifter som skal få finansiering. Det er lite sannsynlig at bankene plutselig vil bli erstattet av folkefinansiering, men det er et interessant tilskudd på finansieringsarenaen, sier finansforskeren.