NHH satser på nytt robotkurs

Fire av masterstudentene på kurset "Kunstig intelligens og robotisering" er (fra venstre): Mari Lind Aronsen, Lotte Hausken, Viktoria Vikan Hæsken og Andrea Kvamsdal. Foto: Helge Skodvin
Fire masterstudentene på NHHs nye masterkurs "Kunstig intelligens og robotisering" (fra venstre): Mari Lind Aronsen, Lotte Hausken, Viktoria Vikan Hæsken og Andrea Kvamsdal. Foto: Helge Skodvin
NHH Av Anna Mageli

14. februar 2018 17:40

NHH satser på nytt robotkurs

– Jeg er på vei inn i en jobb der jeg trenger mye IT-forståelse, sier Viktoria V. Hæsken. Hun er en av mange studenter som ønsker mer kompetanse i forretning og teknologi og tar kurset «Kunstig intelligens og robotisering».

– Vi hadde et ønske om å bidra til et fag som er praktisk rettet mot det som skjer i arbeidslivet nå, forteller Christoffer Pettersen. Han er partner i AVO, et konsulentselskap som er spesialisert på nettopp robotics og kunstig intelligens. Pettersen, som er NHH-er, var selv med å starte opp AVO.

På initiativ fra professor Jon Iden ved Institutt for strategi og ledelse, er kursansvarlig Bjørnar Tessem og AVO sentrale i gjennomføringen av kurset. Nå får studentene ved NHH blant annet lære om programvare for utvikling av soft ware-roboter, modellering av forretningsprosesser og ikke minst få en forståelse for fremtidens organisasjoner og samspillet mellom mennesket og teknologien. 

Christoffer Pettersen og Paal Lohne, AVO.
Partner Christoffer Pettersen og konsulent Marcus Garberg fra AVO Consulting, et selskap som er spesialisert på kunstig intelligens. De har i samarbeid med NHH utviklet et helt nytt kurs i robotisering og AI. Foto: Helge Skodvin

I vinden

– Det er utrolig spennende og veldig i vinden nå. I tillegg er jeg på vei inn i en jobb hvor jeg trenger mye IT-forståelse, forteller Viktoria Vikan Hæsken, som er svært fornøyd med tilbudet. Med en mor som dataingeniør har hun alltid hatt interesse for IT.

– Jeg vurderte å slutte på NHH etter bachelor for å starte på industriell økonomi. Men da er jo dette et veldig godt alternativ til fem nye år som student, forteller hun.

Nå blir AI nytt fag på NHH

Venninnen Andrea Kvamsdal er like begeistret som Hæsken:

– Jeg hadde et fag i høst som het Prosessledelse, hvor vi var inne på temaet med robotisering. Jeg syntes det var veldig interessant og tenkte det var nyttig å lære mer. Jo mer jeg lærer, desto morsommere blir det.

Personvern – vel så viktig

Ida E. Kjørholt AVO
Ida E. Kjørholt er på hjemmebane på NHH-forelesning: Hun var ferdig med mastergraden ved NHH i 2017. Nå er hun ansatt i AVO Consulting. Foto: Helge Skodvin

I kurset får studentene en innføring i bruk av ulike maskinlæringsmodeller for bildegjenkjenning, personlighetsinnsikt, sentiment analyser og prediksjonsmodeller.

Men det er også andre aspekter av kunstig intelligens som er viktig.

– Hva vil skje i samfunnet med tanke på etikk og juss? Hva skjer når en datamaskin begynner å ta over oppgaver som mennesker tidligere utførte? Personvern er veldig relevant med tanke på de regulatoriske endringene vi ser, som for eksempel GDPR og PSD2, forteller Pettersen.

Til denne delen av kurset bistår Wikborg Rein med forelesninger knyttet til etikk, juss og personvern.

Også BKK bidrar til det nye faget ved NHH. 

Vær nysgjerrig

– I dag har vi 400 000 daglige twitterbrukere i Norge. Men vi har også 400 000 mennesker som daglig bruker tekst-tv, forteller Paal Lohne, foreleseren fra AVO Consulting.

– Man må ha forståelse for hva som trengs der ute.

Studentene har til nå fått en innføring i faget, og en forståelse av den potensielle verdien som ligger i IT. Dagens første praktiske oppgave er å opprette en bruker i applikasjonsverktøyet, Node-Red Boilerplate. Dette programmet krever at studenten har brukere på både «On the hub» og «IBM Cloud» i tillegg.

KUNSTIG INTELLIGENS OG ROBOTISERING (STR459)

  • Nytt emne på masterstudiet på NHH fra og med våren 2018
  • Faget ble til gjennom finansiering fra BKK, Wikborg Rein og AVO
  • Adgangsbegrenset til seksti studenter
  • Inngår i «Økonomi og administrasjon» og «Regnskap og revisjon»
  • Kurset organiseres som en kombinasjon av forelesninger, workshops, en prosjektoppgave og veiledning
  • Studentene skal blant annet øve på å modellere prosesser og identifisere potensiale for automatisering ved hjelp av kunstig intelligens.

– Ett tips er å bruke samme passord på alle tre innloggingene, så risikerer dere ikke å feste de fra dere i løpet av helgen. Da kan vi starte igjen raskt neste time, sier Lohne, og studentene smiler bak datamaskinene sine.

Videre ber Pettersen studentene om å søke, utforske og å være nysgjerrig på de ulike programmene som finnes der ute. Når alle i hele verden har tilgang på de samme programmene, blir konkurransen større. Da blir konkurransefortrinnet vår evne til å ta i bruk og se de nye mulighetene dette gir.

– Verden endrer seg. Her er det svært viktig med læringslyst!, sier Pettersen.