– Noen muligheter må du gripe

Embla Belsvik og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Trond Viken.
Embla Belsvik ble aktiv i politikken som 15-åring. Nå har hun kapret drømmejobb på innsiden av regjeringsapparatet. Foto: Trond Viken.
NHH Av Sigrid Grøm Bakken

4. desember 2018 12:51

– Noen muligheter må du gripe

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen håndplukket 24-år gamle Embla Belsvik som sin nye rådgiver. – Hun blir den yngste til å gi meg råd, sier ministeren.

Embla Belsvik.
Embla Belsvik mener alder ikke er en hindring for å lykkes. Hun oppfordrer unge til å satse. Foto: Nicolas Tourrenc.

Tidligere NHH-student Embla Belsvik hadde bare vært i arbeidslivet i ett og et halvt år, da hun forrige uke fikk en telefon fra næringsministerens kontor. Torbjørn Røe Isaksen ville ha henne som sin nye politiske rådgiver.

– Jeg fikk høy puls relativt raskt. Jeg hadde aldri forventet å få en slik sjanse, men noen muligheter må du bare ta, sier Belsvik.

Kombinerer økonomi og politikk

Jobben som politisk rådgiver er et tremåneders vikariat. Belsvik starter i stillingen 2. januar, og tar da permisjon fra sin jobb som konsulent i BEKK.

– Næringsdepartementet jobber i skjæringspunktet mellom politikk og økonomi. Det er midt i blinken for meg. Her kan jeg kombinere kompetansen fra NHH med konsulenterfaringen fra BEKK til å påvirke samfunnet politisk, sier 24-åringen fra Florø i Sogn og Fjordane.  

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er fornøyd med å få Belsvik med på laget. Hun blir hans yngste i rådgiverstallen.

– Embla har solid erfaring fra politikken, men i tillegg har hun erfaring fra næringslivet. Kombinasjonen av disse to tingene vil komme godt med når hun skal være med å utforme næringspolitikken over jul. Så ligger det også et ønske her om at Embla ikke skal forsvinne fra politikken, og dessuten syns jeg det er bra at vi også kan hente folk tilbake fra næringslivet for en periode, sier han.

Les også: 

Har ambisjon om å klatre oppover

Financial Times kom mandag med en samlerangering av 95 europeiske handelshøyskoler, der etterutdanningsprogrammer og siviløkonomstudiet er slått sammen. NHH kom på 39. plass. – Siviløkonomstudiet vårt er rangert høyest i Norge. Dette er NHHs flaggskip, sier Øystein Thøgersen.

Belsvik har vært aktiv i politikken siden ungdomsskolen. Da hun i 2011 ble valgt til å sitte i Flora bystyre, var hun landets yngste bystyremedlem. Siden har hun vært leder for Unge Høyre i fylket og vært Sogn og Fjordanes 3. vararepresentant til Stortinget.

– Det er flere år siden jeg sist jobbet aktivt med politikk. Jeg er veldig samfunnsengasjert, men det blir utfordrende å skulle sette seg så raskt inn i nye, viktige og krevende politiske problemstillinger. Jeg må nok bruke juleferien til å komme meg a jour, sier hun.

– Hvordan blir det å gi råd til næringsministeren?

– Jeg har stor respekt for Torbjørn. Han er ekstremt dyktig og inspirerende, og samtidig tror jeg han vil dra nytte av min erfaring som ung kvinne fra næringslivet. Jeg håper vi vil få til et godt samarbeid – jeg skal i hvert fall gjøre mitt beste, sier hun.

Alder ingen hindring

Til tross for sin unge alder, kan Belsvik skilte med flere tunge verv på CV-en. Som NHH-student var hun blant annet aktiv som styremedlem i NHH-styret og eksternansvarlig i Kjernestyret.

– I min nye jobb, vil jeg nok dra nytte av disse erfaringene og kunnskapen jeg lærte på skolebenken. På NHH lærer du å sette deg ny informasjon raskt og sortere ut det som er viktig. Du blir strukturert og får en god forretningsforståelse. Det blir viktig i møter med næringslivet, sier hun.  

Belsvik mener alder ikke er en hindring for å lykkes og oppfordrer unge studenter til å satse.

– Unge folk har andre, nye perspektiver. Dette er noe både samfunn og næringsliv kan dra nytte av. Samtidig er det viktig å være ydmyk og vite at du aldri blir ferdig utlært. Jeg har enorm respekt for menneskene jeg skal jobbe med, og jeg skal gjøre det beste med det utgangspunktet jeg har.