Verdensledende innovasjonsforskning

Innovasjonskonferanse i Oslo 10. april.
Senter for tjenesteinnovasjon (CSI) markerte åtte år med innovasjonsforskning med en konferanse i Oslo 10. april. T.v: Märtha Renberg i DareDisrupt.
NHH Av Sigrid Grøm Bakken

11. april 2019 10:37

Verdensledende innovasjonsforskning

Åtte år med tjenesteinnovasjonsforskning i verdensklasse markert med konferanse i Oslo. – Vi begynte på null. Nå er Senter for tjenesteinnovasjon (CSI) i front, sier leder Tor W. Andreassen.

Som følge av raske samfunnsendringer i form av ny teknologi og økt konkurranse, har behovet for innovasjon i næringslivet og forskning på området lenge vært tilstede.

I hard konkurranse med andre aktører, fikk Norges Handelshøyskole i mai 2011 tildelt Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI), med 80 millioner kroner fra Norges Forskningsråd. Høyskolen skulle bygge opp et nytt forskningsmiljø innen tjenesteinnovasjon; Senter for tjenesteinnovasjon (CSI).

– Dette er en milepæl for NHH og en merkedag for norsk samfunnsvitenskapelig forskning, sa tidligere NHH-rektor Jan I. Haaland da CSI åpnet dørene.

Gjennom åtte år har CSI styrket NHHs forskning på tjenesteinnovasjon og hjulpet tjenesteytende selskaper, som eksempelvis hoteller, med nyskaping. Leder for CSI og NHH-professor Tor Wallin Andreassen mener senterets innovasjonsforskning har satt NHH på verdenskartet.

– CSI dro handelshøyskolen i luggen. Vi var ikke gode nok på innovasjonsforskning. I dag er høyskolen i front i inn- og utland, sier Andreassen.

Signering av avtalen i 2011.
Bilde t.h.: Tidligere rektor Jan I. Haaland og tidligere avdelingsdirektør Eirik Normann i Forskningsrådet signerer SFI-avtalen. Bilde t.v: Adjunkt professor Per Egil Pedersen spilte en sentral rolle i etableringen av CSI. Foto: NHH Arkiv.

Feiret bursdag

I forbindelse med åtteårsmarkeringen, arrangerte senteret og dets samarbeidspartnere en konferanse i Oslo 10. april.

Under tittelen «Innovation 2019: Reflections and Visions», tok aktørene et tilbakeblikk på årene som har gått og så på betydningen av innovasjon i fremtiden.

Forskningsdirektør Bjørn-Taale Sandberg i Telenor, konsernsjef Tone Wille i Posten Norge og påtroppende administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge var blant andre tilstede og holdt innlegg.

– Posten har endret seg mye i årenes løp, men vi har de største omstillingene foran oss. Samarbeidet med CSI har vært nyttig og lærerikt - det har motivert oss til å jobbe for å være blant Norges fremste selskaper på innovasjon, sa Willie.

Selskapet har samarbeidet med senteret siden oppstart.

Tor W. Andreassen.
NHH-professor og leder for CSI Tor Wallin Andreassen åpnet arrangementet.
Märtha Renberg.
Märtha Renberg fra Dare Disrupt snakket om såkalt desruptiv teknologi - innovasjoner som skaper nye eller endrer markeder.
På konferansen deltok representanter fra akademia, privat og offentlige virksomheter.
Tone Willie
Administrerende direktør Tone Willie i Posten fortalte om selskapets møte med den digitale utviklingen.
Publikum på innovasjonskonferanse.
Publikum ble oppdatert på seneste forskning og praksis på innovasjon.
Det ble holdt en debatt om akademias og næringslivets samarbeid om innovasjon. F.v: Ingjerd Blekeli Spiten i DNB, Morten Dalsmo i SINTEF, Håkon Haugli i Abelia,  Jon Arne Røttingen i Forskningsrådet og Tor W. Andreassen fra NHH.
Det ble holdt en debatt om akademias og næringslivets samarbeid om innovasjon. F.v: Ingjerd Blekeli Spiten i DNB, Morten Dalsmo i SINTEF, Håkon Haugli i Abelia, Jon Arne Røttingen i Forskningsrådet og Tor W. Andreassen fra NHH.

Krevende og givende

Andreassen oppsummerer de siste åtte årene:

– Det har vært krevende fordi det har vært mye hardt arbeid. Vi startet på null, men nå er vi Norges fremste forskningsmiljø på tjenesteinnovasjon. Med mange partnere involvert, har det også vært nødvendig å ta mange hensyn, sier han.

– Samtidig har det vært et svært givende prosjekt. I samarbeid med næringsliv, har vi bidratt til vekst, nyskapning og endring i tjenestesektoren. Forskningen er også anerkjent utenfor Norges grenser, sier NHH-professoren.

Les også:

CSI-forskinga gått til USA

Professor Tor Wallin Andreassen har eksportert Norsk Innovasjonsindeks til Sverige og USA. – Forskarane meiner indeksen er relevant, interessant og sterk.

KOPIERES AV AMERIKANERE

Senterets forskningsarbeid har blant annet resultert i den mye omtalte «Norsk Innovasjonsindeks» – en rangering av bedrifters innovasjonsevne, vurdert av kundene. Land som USA og Sverige har kopiert forskningen, som er utviklet av Andreassen, Seidali Kurtmollaiev og Line Lervik-Olsen.

– Innovasjonsindeksen har vært min hjertesak. At forskningen nå brukes av andre, er et stort kompliment for CSI. Til tross for at den er omdiskutert, er jeg stolt over arbeidet vårt og resultatene vi har fått på kort tid, sier Andreassen.

I år ble IKEA for tredje år på rad kåret til Norges mest innovative selskap. Bilgiganten Toyota ble Norges beste selskap på sosial innovasjon. Under konferansen ble aktørene hedret med pris.