Vil inspirere fremtidens innovatører

Global Business Venturing, NHH.
Chantal Pauleen Larsen (fra venstre), Cecilie Johansen og Katrine Gustavsen på første forelesning på masterkurset Global Business Venturing, NHH. Foto: Helge Skodvin
NHH Av Sigrid Folkestad

23. august 2016 12:10

Vil inspirere fremtidens innovatører

NHH vil ha fart i innovasjonslysten hos masterstudentene. Et prestisjekurs med plass til 50 potensielle entreprenører er i gang.

Denne uken åpnet NHH det nye kurset Global Business Venturing med profilerte norske og internasjonale innovasjonseksperter som forelesere. «Gullrekka», ifølge viserektor Helge Thorbjørnsen.

– Vi skal inspirere studentene til å tenke stort, sier han.

Utrolige folk

Det er første undervisningsdag på Global Business Venturing. Studentene er samlet i Auditorium B, som skal være NHHs innovasjonslaboratorium de neste månedene.

– Dere vil møte helt utrolige folk, personer du bare leser om i avisene. Disse har vært i Silicon Valley i mange tiår og har erfaring fra Google, Adobe, Amazon og Dropbox, sa Henrik Müller-Hansen og la til:

– Jeg ser på dere som de neste eventyrerne. Forhåpentligvis vil dere bearbeide og utvikle de gode ideene til et selskap.

Chantal Pauleen Larsen (22) går andre året på master ved NHH. Hun er ikke ute etter å realisere sin egen gründeridé, men å bidra til farens oppstartselskap.

– For min del er det viktig å forstå innovasjonsprosessen og lære mer om entreprenørskap fordi min far er gründer.

Bidra til farens oppstartselskap

Larsens far, tidligere blant annet operasjonsdirektør i Odfjell Tankers, er administrerende direktør i nystartede Environor.

Chantal P. Larsen
Chantal Pauleen Larsen (22) går andre året på master ved NHH. Hun er ikke ute etter å realisere sin egen gründeridé, men å bidra til farens nyetablerte selskap. Foto: Helge Skodvin

– Bedriften bygger om gamle tankskip til behandlingsanlegg for avløpsvann.

Dermed kan ombygde skip forsyne tørre, kystnære områder med rent vann.

– Med mer kunnskap om entreprenørskap kan også jeg bidra. Jeg ønsker å få vite mer om hvordan vi bedre når ut til kundene, utvikler bedriften og får suksess, sier Larsen, som sier hun er veldig spent på forelesningene som kommer utover høsten.

Kul på foten

Studievenninnen på NHH, Cecilie Johansen, har en helt spesiell gründeridé.

– Ja, jeg har en gründer i magen, men er litt redd for å satse.

Kort fortalt er ideen basert på diagnosen hallux valgus.

– Veldig mange kvinner får smertefulle kuler på foten etter å ha bruke trange eller høyhælte sko. Jeg har tenkt på muligheten for å lansere en sokk som tar bort presset fra skoene, slik at det blir mindre vondt, sier Johansen.

Produktutvikling, serviceinnovasjon, entreprenørskaps-økonomi, kommersialisering og forretningsmodeller er noen av stikkordene for innholdet i NHHs faglige nyvinning. 

NHH og Gelato

Det er ikke uten stolthet at Norges Handelshøyskole og det suksessfulle oppstartselskapet Gelato.com setter i gang superstudiet for 50 masterstudenter. Entreprenører og forretningsledere med praktisk erfaring fra noen av verdens største selskaper hentes inn til Bergen.

Det samme gjør NHH med forskere på fagfeltet.

Gjesteforeleserne vil møte en stor gruppe studenter som nå vurderer mulighetene for å utvikle egne selskaper og dermed har en spesiell interesse for entreprenørskap og innovasjon.

Nølte ikke

Og masterstudentene ved NHH har ikke nølt med å søke høstens nysatsning. 50 studenter med gründermentalitet og interesse for innovasjon fikk plass. Nesten like mange fikk avslag.

– Vi ønsker å satse tydeligere på innovasjon og entreprenørskap, og dette kurset er et viktig ledd i den satsingen. Målet med kurset er å inspirere studentene til å tenke stort og skalerbart innen entreprenørskap og gi dem både erfaringsbasert og teoretisk kunnskap med på reisen, forteller Thorbjørnsen.

Gelato-gründer Henrik Müller-Hansen er karakterisert som en av Norges mest suksessfulle entreprenører. Selskapet tilbyr en software plattform for trykkindustrien og globale selskaper. De sysselsetter cirka 80 personer og leverer trykksaker til 40 land.

Utdannelse før innovasjon

Müller-Hansen er overbevist om at flere av dem vil klare å etablere seg i fremtiden. Det er ikke, slik mange hevder, vanskeligere og mer tungrodd å etablere seg i Norge.

Henrik Müller-Hansen Helge Thorbjørnsen.
– Dere vil møte helt utrolige folk, personer du bare leser om i avisene. Disse har vært i Silicon Valley i mange tiår og har erfaring fra Google, Adobe, Amazon og Dropbox, sa Henrik Müller-Hansen (til høyre). Professor og dekan Helge Thorbjørnsen til venstre. Foto: Helge Skodvin

– Norge er et fantastisk land for entreprenørskap og tilbyr rammebetingelser i verdensklasse. Nå skal vi gjøre dem enda bedre for å kunne etablere globale, disruptive selskaper. Vi tror innovasjon drives av utdannelse og kunnskap. Derfor er NHH-initiativet så viktig. Høstsemesteret på NHH kommer til å bli magisk for de 50 utvalgte studentene, mener Gelato-gründeren.

Masterstudent Katrine Gustavsen ser for å jobbe med innovasjon, men ikke som entreprenør.

– Jeg er altfor risikoavers til å bli entreprenør.
– Kanskje Global Business Venturing vil endre innstillingen?
– He he, det er mulig, sier Gustavsen.

Noen smakebiter fra programmet:

  • The history of Silicon Valley and why it´s the startup hub of the world av Mark Bertelsen, Senior Partner hos Wilson Sonsini Goodrich & Rosati
  • Happiness spurs innovation av Nadav Shir, Stockholm School of Economics
  • How to hire and build a team that can deliver products and services that change industries av David Bizer, Founder and CEO of Talent Fountain
  • Preparing & Managing the transition from a tech start-up to a public company av Enrique Perez-Hernandez, Head of Technology Banking i Morgan Stanley
  • Building the organization, and dealing with the change that success brings av Petter A Stordalen, norsk hotelleier og investor
  • The course concludes with student presentations