Lærte korrupsjonsbekjempelse i Georgia
30 NHH-studenter reiste til Georgia for å oppleve korrupsjonens grimme realiteter, og ble møtt med vanskelige etiske dilemmaer.
Øredøvende stillhet fyller forelesningssalen i businesskolen ISETs lokaler i Georgias hovedstad Tbilisi. De 30 NHH-studentene fra masterkurset i korrupsjon og antikorrupsjonsarbeid, skal i fire dager lære hvordan Georgia aktivt har bekjempet sine korrupsjonsproblemer. Samtlige stirrer nå konsentrert i retning statsmannen på podiet.
Studieturen er del av et samarbeid mellom NHH, Transparency International og ISET. Prosjektet er over fire år og er finansiert av Senter for internasjonalisering for utdanning (SIU).
Røff oppskrift
Som politikere flest legger ikke avgått leder for parlamentet i Georgia, David Bakradze, vekt på hva som gikk galt med reformene han var med å innføre. To av dem som engasjerer seg sterkt i Bakradzes røffe oppskrift på et korrupsjonsfritt land er Stian Tvetene (26) og Kasper Vagle (26).
- Vi lærer at verden ikke er enkel og sort-hvitt. Jeg må hele tiden ta mitt etiske rammeverk opp til vurdering og sjekke om det jeg tror på fortsatt er riktig, sier Vagle.
Selv har Vagle hatt internship på Transparency Internationals hovedkontor i Berlin, og skriver masteroppgave sammen med Tvetene om korrupsjon virkelig lønner seg eller ikke for bedrifter.
Strålende fornøyd
Det er et tett program NHH-studentene følger gjennom den gamle Sovjetrepublikkens kultur og forhistorie. Møter med lokale forretningsledere, paneldebatter og besøk til den kjente mineralvannsprodusenten Borjami fyller de knappe fire dagene studentene er i Georgia.
- Programmet ISET laget for oss er jeg strålende fornøyd med, sier professor Tina Søreide som har ansvaret for masterkurset.
- I tillegg lærer man på slike reiser å verdsette andre samfunn - og føle empati for deres utfordringer, enten det gjelder korrupsjon eller annet. Jeg er ganske sikker på at turer som denne til Georgia reduserer studentenes tilbøyelighet til å ta del i korrupsjon, sier Søreide.
Dypere innsikt
For prorektor Sunniva Whittaker er det spesielt å få kunne være med studentene til Georgia. Selv besøkte hun landet flere ganger som reiseleder i det gamle Sovjet under studietiden.
- Jeg håper studentene får en dypere innsikt i korrupsjonsutfordringer generelt og bedre kunnskap til Georgia spesielt. Eurasia er et satsingsområde for Utenriksdepartementet, og at fremtidige næringslivsledere får førstehånds kjennskap til landet er en tilleggsverdi utover kursets læringsutbytte, sier Whittaker.
- Jeg håper å kunne jobbe aktivt med problemstillinger knyttet til økonomisk kriminalitet når jeg er ferdig utdannet på NHH, og det å se hvordan man faktisk bekjemper det i praksis har vært svært lærerikt, sier Kjersti Sagosen (22).
Møtet med en antihelt
For mange av studentene kom høydepunktet den fjerde dagen, da både besøk på fabrikklokalene til Borjomi og vingården Chakhrani stod på programmet. To timer busstur inn i Georgias fjelldaler ga rask innføring i både postapokalyptiske sovjetiske blokklandsbyer og vakre dalfører.
Den lange bussturen var virkelig verdt det, mener Vagle og Tvetene etter møtet med franskmannen Jacques Fleury, som i 12 år slåss for å få Borjomi ut av korrupsjonens og de gamle sovjetpampenes klør.
- Det at han måtte hyre inn 120 pensjonerte politifolk for å brenne ned og ødelegge fabrikkene som produserte falskt kildevann under deres merkevare er jo ganske vilt, sier Vagle.
De er ikke enige om det han gjorde kan forsvares, eller om han i virkeligheten er en slags antihelt. Fleury forteller åpent til studentene at han måtte overby motstandernes budrunde når han møtte konkurrenter i korrupte rettssaler.
- Han har jo blitt styrtrik i et vanskelig område, og han legitimerer det han gjør med at det er slik man drev forretning i Georgia før man fikk bukt med problemene. Det var spesielt å høre om hans metoder, og det var ikke akkurat lærebokmetoder, sier Tvetene.
Faktaboks
30 studenter fra masterkurset BUS452 - Corruption - Incentives, Disclosure and Liability reiste til Georgia fra 5 til 10.april for et tettpakket program i samarbeid med International School of Economics at Tbilisi State University (ISET) og Transparency International.
På programmet stod blant annet møter med tidligere parlamentsleder David Bakradze, foredrag av Transparency International, paneldebatt med Verdensbanken, samt besøk til innenriksdepartementet og den politiske opposisjonen. Den siste dagen reiste klassen til den kjente Borjomi-fabrikken, med en visitt på Georgias historiske vingård Chakhrani på tilbakeveien.
Prosjektet er tildelt 1,82 millioner kroner av Senter for internasjonalisering for utdanning (SIU). Etter planen skal midlene finansiere en årlig studietur til Georgia frem til 2019.
Tekst: Kyrre Kjellevold