Støre trakk fullt hus på NHH

Bilde av Jonas Gahr Støre som snakker med NHH-studenter og rektor. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
– Jeg heier på dere! Dere tar en veldig viktig utdanning og det kommer til å være behov for dere i bøtte og spann, sa statsminister Jonas Gahr Støre til studentene da han holdt foredrag på NHH. Bildet er i forkant av forelesningen, der statsministeren benyttet anledningen til å snakke med studenter som tok seg fri fra eksamenslesingen. F.h. rektor Øystein Thøgersen. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

23. mai 2024 14:33

Støre trakk fullt hus på NHH

Statsminister Jonas Gahr Støre til NHH-studentene: – Dere er gode på kapital, men husk at den viktigste er sosial kapital.

Det var en smekkfull Aud Max som møtte statsminister Jonas Gahr Støre da han besøkte NHH onsdag 22. mai – og det midt i den travleste eksamenstiden.

Med foredraget «Norge i en ny tid», snakket han om landets tre største utfordringer; klima og energi, demografi og hvordan skape trygghet i en ny tid. 

Han startet foredraget slik:

– Jeg skal holde en liten forelesning for dere. Den er kanskje nyttig for eksamen, men hvis dere siterer meg, gjør det på riktig måte, så det ikke blir noe tull. Jeg vil ikke ta ansvar for det, sa han med et smil, og fikk umiddelbar latter fra de rundt 500 fremmøtte, som bestod av studenter,  ansatte og næringsliv. 

Statsministeren besøkte NHH i fjor. Les saken:

jonas gahr støre, av helge skodvin

Statsministerbesøk på NHHs immatrikulering

– Jeg ble veldig positiv overrasket over Bergen. Det er skikkelig fint her, sier Oda P. Groth Brodtkorb. Hun deltok på NHHs immatrikulering, der også statsminister Jonas Gahr Støre dukket opp som gjestetaler.

– Har Forutsetninger for å lykkes

I foredraget påpekte statsministeren hvilke forutsetninger vi har som nasjon for å lykkes med utfordringene som ligger foran oss.

– Norge er et lite land, men hva mener vi med lite land? Målt i antall innbyggere er vi små, men om vi legger vi til hav og havbunn, er vi verdens 17. største land. Vi er samtidig verdens nest største eksportør av sjømat og har verdens største pensjonsfond.

– Jeg mener at vi har en spesiell forutsetning for å lykkes; vi har et sterkt arbeidsliv, sterkt næringsliv og sterkt fellesskap – og vi har klart store omstillinger før.

Bilde av statsminister Jonas Gahr Støre og NHH-studenter. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
Statsministeren svarte på flere spørsmål fra studentene. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen

– Stemme som teller

Tidligere samme dag, erklærte Støre at Norge anerkjenner staten Palestina. Det ble naturlig nok tatt opp på foredraget. 

– Anerkjennelsen viser at vi som nasjon har en stemme som teller, og at vi kan det vi snakker om, sa statsministeren, og viste til at kunngjøringen har nådd medier over hele verden.

Makroøkonomens far Keynes tok feil  

Perspektivmeldingen 2024, som er forventet å komme i juni, var også et tema under foredraget. Støre påpekte for studentene at det er vanskelig å lage spådommer for fremtiden.

– Samfunnsøkonomen John Maynard Keynes skrev for eksempel i 1930 at «om hundre år vil vi kun trenge å jobbe femten timer i uken», sa han humoristisk.

– De tre utfordringene jeg har snakket om, kommer likevel til å være viktige – selv om det alltid kommer noen uventede «svarte svaner».

– Heier på dere!

Avslutningsvis kom Støre med flere oppfordringer til NHH-studentene:

– Dere er gode på kapital her på NHH, men den viktigste er sosial kapital. Samfunnet vårt er bygget på tillit, og det skal vi være stolte av. Samtidig har vi alle et ansvar for å opprettholde det.

En liten eksamensoppmuntring fikk de også:

– Jeg heier på dere! Dere tar en veldig viktig utdanning og det kommer til å være behov for dere i bøtte og spann!