Nikita (29) forvalter 70 norske bistandsmillioner i Nepal

Nikita Dhawan og ambassadør Torun Dramdal
Nikita Dhawan flyttet til Nepal for å være på bakken der bistandsarbeidet skjer. Det har hun ikke angret på. Her sammen med NHH-alumn Vilde Nakkim. Foto: Sigrid Folkestad/Privat
Av Linnea Oskarsen

20. august 2024 10:15

(oppdatert: 20. august 2024 10:18)

Nikita (29) forvalter 70 norske bistandsmillioner i Nepal

Tidligere NHH-student Nikita Dhawan sikret seg ambassadejobb i Katmandu: – Har ikke angret et sekund.

 

Norge i Nepal

  • Norge har gitt bistand til Nepal siden 1964 og siden 1996 har Nepal vært ett av Norads hovedsamarbeidsland. 
  • I 2000 åpnet Norges ambassade i Katmandu.
  • Norges hovedprioriteringer i Nepal handler om å støtte opp om fornybar energi, klima, matsikkerhet, utdanning og et godt styresett med vekt på menneskerettigheter og likestilling. 
  • Norge støtter målrettede prosjekter som vil styrke kvinners rettigheter og ivaretagelse av mariginaliserte og diskriminerte grupper.
  • I 2023 brukte Norge 349,5 millioner kroner på bistandsarbeidet i Nepal. 
  • Nepal er ett av de fattigste landene i Asia. Det ligger på 146. plass av 189 land på FNs utviklingsinndeks

Kilde: Utenriksdepartementet, Store norske leksikon

For første gang siden korona-nedstengningen, skulle Nikita ut av Norge på ferie. Så kom beskjeden:

"Du har fått jobb på ambassaden i Katmandu". 

– Det var utrolig gøy og så kjentes det veldig spennende, fjernt og litt nerveprirrende at vi plutselig skulle flytte så langt unna, sier den 29 år gamle siviløkonomen.

I skyggen av Himalayas høyeste topper har Nikita nå ansvar for å følge opp fem likestillings- og utdanningsprosjekter. 

Budsjettet: 70 millioner kroner. 

– Det har vært en bratt læringskurve, men jeg har innsett at det meste kan læres av gode kollegaer og ledere. 

Tidligere NHH-studenter som Nikita er attraktive for ambassadestillinger, opplyser Utenriksdepartementet. 

Sterke inntrykk

Arbeidshverdagen til Nikita i Katmandu består blant annet av jevnlige møter og feltbesøk til skoler, klinikker og sykehus. 

Der vurderer hun prosjektenes fremdrift og forbruk, hvordan de håndterer ulike risikofaktorer, utfordringer og årlige arbeidsplaner. Når alt er klarert, betaler hun ut pengene. 

– Hvert eneste feltbesøk gjør et inntrykk på meg, sier hun.

– Nylig besøkte vi fødselsklinikker som vi støtter der det åpenbart er utfordringer knyttet til hygiene og kapasitet. Man skjønner også hvor vanskelig situasjonen er når man mangler 40 prosent av nødvendig personale. Mangelen på leger og sykepleiere er særlig prekær, legger Nikita til. 

Kvinnelig student skal begynne på NHH.

Entusiastisk for splitter nytt studieprogram: – Jeg har alltid vurdert NHH

Det splitter nye bachelorprogrammet på NHH er svært populært. Dette forventer studentene av BEDS.

Gjennom jobben samarbeider 29-åringen også med nepalske utdanningsmyndigheter og FNs befolkningsfond (UNFPA). De har mandat til å styrke kvinners rettigheter når det gjelder seksuell og reproduktiv helse og bekjempe vold i nære relasjoner.

– Det er et stort ansvar du sitter med, hvordan trives du med det? 

– Det er definitivt et stort ansvar, men vi jobber i team. Hvis det oppstår noe uforutsett eller utfordrende som påvirker et prosjekt, diskuterer jeg med kollegaer, nærmeste leder og parten det gjelder. Over tid har jeg også blitt mer selvsikker i rollen og stoler mer på egne vurderinger. Ingen prosjekter er like som er veldig gøy. 

jepp
Nikita møtte helsearbeidere i Koshi (t.v.), Nikita sammen med utviklingsminister Anne Beate Tvinnerrheim i 2023 og skole- og feltbesøk i Madesh sammen med ambassadøren (t.h.)

UD: – SOLID FAGLIG BAKGRUNN

Norge og Nepals felles historie strekker seg flere tiår tilbake (se faktaboks).

Nå samarbeider Norge med Nepal om blant annet fornybar energi, klima, matsikkerhet, utdanning, godt styresett, menneskerettigheter og likestilling.  

Inn i denne miksen er NHH-alumni populære.

Det forteller Ragnhild Simenstad jobber som kommunikasjonsrådgiver i UD. I en e-post til NHH Bulletin skriver hun at de jevnlig tar opp folk med NHH-utdannelse til sine aspirantkurs. 

– Det er også flere av ambassadørene våre som har gått på NHH, for eksempel i Kina, Nato og USA. Nikita bidrar med solid faglig bakgrunn fra NHH og det er viktig for arbeidet Norge gjør i Nepal, skriver hun.

 Nikita møtte helsearbeidere i Koshi (t.v.), Nikita sammen med utviklingsminister Anne Beate Tvinnerrheim i 2023 og skole- og feltbesøk i Madesh sammen med ambassadøren (t.h.)
Feltbesøk sammen med UNFPA til Nepal mest folketette provins (t.v.) og Feltbesøk i Koshi-provinsen der Nikita besøkte et krisesenter.

vil være "på bakken"

For noen år siden gikk Nikita rundt i gangene på NHH. Hun visste ikke helt hvilken retning som passet, men utlandet lokket.

– Det er derfor utdannelsen er så fin, fordi man kan jobbe med så mye forskjellig, sier hun. 

Valget falt på Norad og utviklingssamarbeid. Det var her hun jobbet da stillingen i Katmandu plutselig ble ledig og Nikita ble oppfordret til å søke.  

– Jeg hadde lyst til å være på bakken der bistandsforvaltningen skjer, og Katmandu er et godt sted å begynne. Her er det trygt å bo, utviklingssamarbeidet er godt etablert og miljøet med andre givere og FN-organisasjoner er stort. 

Nikita opplevde også at NHH-graden hjalp henne i den retningen hun ville. 

– Jeg tror det handler om at mange med NHH-utdannelse har gode analytiske evner og tallforståelse, samtidig som vi kan se helheten og tenke kost versus nytte. Sistnevnte er spesielt viktig fordi vi forvalter statens midler, sier Nikita. 

– Vil du anbefale Nepal til andre studenter ved NHH? 

– Ja! Både som feriedestinasjon om man er glad i gå på fjellet, men også hvis man er interessert i utviklingssamarbeid og vil forstå hvordan FN og andre store organisasjoner opererer. 

Prorektor støtter valget

Prorektor Stig Tenold ved NHH.
Prorektor Stig Tenold ved NHH. FOTO: NHH

– Nikitas karrierevei viser at den kompetansen studentene får her er relevant for mange typer organisasjoner. Det handler om forståelse, oversikt, tallfølelse, kontroll og evne til å kommunisere.

Det sier prorektor for utdanning ved NHH, Stig Tenold. 

– Mange av NHH-studentene har et betydelig engasjement allerede i studietuden og passer ikke inn i "stereotypien" man knytter til NHH-ere. Så blir jeg glad når studenter velger en slik karrierevei som Nikita har gjort, spesielt fordi jeg er overbevist om at våre studenter kan bidra positivt i viktige roller og organisasjoner, legger han til.

Tenold synes det er svært gledelig at den tidligere studenten har valgt å arbeide i utlandet med bistand. 

mannen sa opp jobben

Det har snart gått to år siden den tidligere NHH-studenten pakket sakene og fløy over halve kloden for en ny jobb i et nytt land. 

Mannen, som også er NHH-alumni, ble med på flyttelasset og driver et IT-selskap fra Katmandu. 

– Det er jo virkelig et eventyr vi deler. Jeg er veldig glad han turte å si opp en trygg og god jobb i Norge for å bli med på denne reisen. Ingen av oss har angret et sekund på valget om å flytte hit, sier hun som nå har ett år igjen i Asia for Norge. 

Nikitas valg om å flytte til Nepal handler om reiselyst og nærhet til familie i India, forteller hun. 

– Jeg har alltid vært glad i å reise og utforske verden. Det kommer nok fra at jeg har gått på internasjonal skole, vært heldig å dra på mange ferier i Europa, vært på utveksling to ganger og vokst opp som multikulturell. Det gjorde at jeg i ung alder ble vant til å reise mellom og forstå to kulturer, sier 29-åringen og legger til: 

– Jeg trives med å få nye impulser fra både ukjente land og mennesker. 

Nikita Dhawan var prorektor Stig Tenolds studentassistent i et kurs for utenlandske studenter ved NHH.

Nikita og Kristian bor sammen i Katmandu.  Her er de I landsbyen Kyanjin Gompa i Langtang på 3850 moh, sammen med mann (og NHH alumni) Kristian. - Neste morgen besteg vi toppen av Kyanjin Ri på 4777moh, sier Nikita.
Nikita og Kristian bor sammen i Katmandu. Her er de I landsbyen Kyanjin Gompa i Langtang på 3850 moh, - Neste morgen besteg vi toppen av Kyanjin Ri på 4777moh, sier Nikita.