Fra NHH til Manhattan: - Det er så mange muligheter folk ikke vet om

David Ogudugu fra NHH
– Det er mange som ikke er klar over alle de mulighetene man har når man tar en PhD, forklarer David Ogudugu fra Bergen. Han er nå er inne i sitt siste år som PhD-kandidat. Foto: Hallvard Lyssand, Rutgers University (Tomwsulcer) og Newark (Wikimedia)
Av Mari Kittilsen

25. januar 2023 13:43

Fra NHH til Manhattan: - Det er så mange muligheter folk ikke vet om

PhD-kandidat David Ogudugu skriver til daglig på sin doktoravhandling ved NHH. I fjor byttet han ut Bergen og høyblokka med Newark og Rutgers University.

– Det er mange som ikke er klar over alle de mulighetene man har når man tar en PhD, forklarer Ogudugu som nå er inne i sitt siste år som PhD-kandidat.

32-åringen er forsker ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap og skriver sin doktoravhandling om pensjon. Avhandlingen består av tre artikler som setter søkelys på endringer som kom for noen år siden.

– Det begynte med at jeg skrev en master om pensjon, og synes det var veldig gøy å skrive denne masteroppgaven. Så for meg var det helt naturlig å gå videre på en doktorgrad.

André Wattø Sjuve

Ny studie av aktivt forvaltede aksjefond

André Wattø Sjuve disputerer for PhD-graden ved NHH 12. januar 2023 med avhandlingen «Essays on Mutual Funds».

Veien til forskningen

Etter en bachelor på BI, tok Ogudugu en master i finans ved NHH. Han fikk smaken på forskning - og USA.

– Masteren er jo et forskningsprosjekt. Liker du å skrive master kan det godt være at du også hadde trivdes godt som PhD-kandidat, sier han.

32-åringen understreker at du må være av den nysgjerrige typen og ikke være redd for å «grave deg ned».

– Tar du en PhD-grad, må du godta at du ikke finner svarene du leter etter ved å google. En må like å fordype seg skikkelig i et tema.

David Ogudugu, PhD-kandidat ved Institutt for regnskap. revisjon og rettsvitenskap, NHH.
David Ogudugu, PhD-kandidat ved Institutt for regnskap. revisjon og rettsvitenskap, NHH. Foto: Hallvard Lyssand

Internasjonale muligheter

Ogudugu brukte det foregående året på et forskningsopphold i New Jersey.

– Som stipendiat reiser en gjerne alene, og det er ikke de samme rammene som ved utveksling på bachelor og master. Men igjen så gir det enda mer frihet til å reise dit man vil, samt gjøre akkurat det man vil.

– Hvorfor akkurat USA og Rutgers?

– Jeg dro til USA først og fremst fordi biveilederen min holder til på det universitetet jeg dro til, Rutgers University i Newark i New Jersey. Fra NHH sin side er kan stipendiatene fritt velge hvor de vil reise.

Etter et år i «the big apple» sitter NHH-eren igjen med mange erfaringer og et større nettverk.

– Det jeg sitter igjen med etter forskningsoppholdet er hovedsakelig et større nettverk. Forskningsmiljøene i USA er mye større enn her hjemme, noe som var veldig gøy å oppleve, forteller Ogudugu.

Universitetene på ManhattAn

Hovedmålet med å dra på forskningsoppholdet var å bli eksponert for andre PhD-er og forskere.

– Flere av de jeg møtte er folk jeg mest sannsynlig kommer til å jobbe med i fremtiden, sier han og legger til:  

– Jeg tipper det er flere hundre regnskapsforskere i New York-området. På Manhattan har man jo en håndfull universiteter bare der. I tillegg ligger også Rutgers University i Newark, hvor jeg jeg var. Selv om jeg hørte til ett sted, ble jeg kjent med folk på tvers av universiteter. Det var jo også en av grunnen til at jeg dro.

Han legger til at flere av hans kollegaer har reist til universiteter rundt om i Europa på utveksling kurs og konferanser.

David Ogudugu
– Jeg har stått på stand under karrieredagene og folk blir så sjokkert når de hører om hvordan det er å være PhD-kandidat. At vi får lønn er det for eksempel få som er klar over, sier David Ogudugu. Foto: Hallvard Lyssand

Studenter blir overrasket

Doktorgradsutdanningen ved NHH rekrutterer PhD-kandidater fra hele verden. I gangene på NHH møter Ogudugu studenter som ikke vet om de mulighetene som finnes ved å ta en doktorgrad.

– Jeg har stått på stand under karrieredagene og folk blir så sjokkert når de hører om hvordan det er å være PhD- kandidat. At vi får lønn er det for eksempel få som er klar over.

32-åringen fra Oslo er hvert fall ikke i tvil om at han har tatt rett valg etter han leverte inn masteren.

– Jeg synes det er helt fantastisk at jeg kan studere videre, og samtidig få betalt for det.

Bilde av Silje Farstad Moe. Foto: Ingunn Gjærde

Takker læreren for at hun valgte NHH

Silje Farstad Moe (22) er denne uken i hjembyen Ålesund for å fortelle om studielivet i Bergen. Det var hennes tidligere lærer på Latinskolen som motiverte henne til å velge økonomistudier.