– Først trodde vi ikke det var sant

Bilde av  Natalie Alsaker Bergsvik og Linnéa Marie Wahlman Bjøru foran NHH-bygningen. Foto: privat
FIKK MASTERPRIS: – For oss var det kjempestas å få komme tilbake til NHH og presentere oppgaven vår. Vi er begge veldig takknemlige, sier Natalie Alsaker Bergsvik (f.v.). Til høyre: Linnéa Marie Wahlman Bjøru. Bildet viser diplomene de fikk da de mottok prisen. Foto: privat
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

21. desember 2023 11:25

– Først trodde vi ikke det var sant

Natalie Alsaker Bergsvik og Linnéa Marie Wahlman Bjøru (25) står bak beste masteroppgave ved Institutt for foretaksøkonomi i 2023. – Vi ble ekstremt overrasket!

– Det var utrolig gøy å få prisen. Først trodde vi ikke det var sant, for vi visste ikke at veilederen vår hadde nominert oss, sier Linnéa Marie Wahlman Bjøru fra Trondheim.

Nylig var de på plass på handelshøyskolen for å ta imot prisen.

– For oss var det kjempestas å få komme tilbake til NHH og presentere oppgaven vår. Vi er begge veldig takknemlige, sier Natalie Alsaker Bergsvik, som er fra Bergen.

De tidligere studentene har begge spesialisering i Business Analytics. Bergsvik bor nå i Arendal, og jobber som trainee hos Gard AS, som spesialiserer seg innen sjøforsikring. Bjøru jobber som konsulent i PwC i Oslo.

Bruker matematisk optimering

Masteroppgaven deres «Optimal Scheduling of Nursing Shifts: A Case Study on Work Scheduling at Haukeland University Hospital» bruker matematisk optimering (metode for å bestemme de optimale eller beste verdiene til en størrelse, red.anm.) for å lage en turnusplan for sykepleiere ved Haukeland universitetssjukehus.

– Målet var å gjøre denne prosessen mer effektiv, og samtidig bruke optimering til å finne den beste mulige turnusen, som tar hensyn til så mange preferanser og ønsker som mulig mens den oppfyller alle andre krav, lover og regler, forklarer Bjøru.  

Les også: 

Bilde av Ingrid Trandem og Ida Haltia som holder oppe diplomer. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen

– Gøy å få en slik anerkjennelse

Ida Haltia og Ingrid Trandem (26) er vinnere av beste masteroppgave ved Institutt for samfunnsøkonomi i 2023, for deres oppgave om midlertidige sjokk i elektrisitetspriser.

Minske sykemeldinger

En forbedring av turnusplanen kan, ifølge Bergsvik og Bjøru, også øke tilfredsheten hos sykepleiere og minske fravær og sykemeldinger, som igjen fører til mer tid til pasientene.  

– Å lage en slik turnusplan manuelt krever enorme ressurser, og det er mye som skal gå opp. Det er veldig fint å se at det er flere enn oss som er interessert i hvilken betydning teknologi og optimering kan ha for helsevesenet i praksis, sier Bergsvik.

De forteller at de har fått gode tilbakemeldinger på oppgaven fra Haukeland, og at den har bidratt til at sjukehuset har fått økt innsikt i hvor stort potensial som ligger i bruk av optimering og matematisk modellering for å lage turnusplaner.

Les også:

Sivert Sundre Abrahamsen Kjell Ove Røsåk. Foto: Hallvard Lyssand

Kjell Ove Røsok har fått Bronsesvampen

NHHs bachelorstudenter har valgt sin favorittforeleser denne høsten: Førsteamanuensis Kjell Ove Røsok får Bronsesvampen for ekstraordinær god undervisningsinnsats.

Satte seg inn i behov

Veileder på oppgaven var professor Mario Guajardo. I sin nominasjonstekst, framhever han at oppgaven er innovativ fordi den effektiviserer det som primært var manuelt arbeid for Haukeland universitetssjukehus. 

Guajardo skriver også at de tidligere studentene har satt seg inn i behovene til sjukehuset, og deretter brukt sine kunnskaper og ferdigheter til å formulere en modell og implementere den ved hjelp av avansert programvare.