En brilliant feil

Paul Iske, Gnist 2022. Foto: Ove Sjøstrøm
Fullsatt sal på Litteraturhuset i Bergen under professor Paul Iskes foredrag om brilliante feil som metode for læring.
Av Ove Sjøstrøm (tekst og foto)

31. august 2022 10:18

En brilliant feil

Det finnes en metode for å lære av egne fiaskoer. Men få tør å dykke ned i egne feil.

Professor Paul Iske er grunnlegger og leder for The Institute of Brilliant Failures. Han er også Professor of Open Innovation & Business Venturing ved Maastricht University’s School of Business and Economics i Nederland.

Under Gnist-uken møtte han en fullsatt sal på Litteraturhuset i Bergen. Iske holdt foredrag og workshop i kunsten å feile på en brilliant måte. I salen satt forskere, økonomer, næringslivsledere og innovatører.

Opptatt av konsekvensene

Det er lurt å lære av sine feil, sies det. Men hvorfor er det så vanskelig å nettopp ta lærdom av feilene vi gjør både privat og i forretningslivet? Paul Iske tar seg tid til en liten prat i en av kaffepausene på Litteraturhuset.

– Folk er programmert til å snakke om suksess, spesielt egen suksess. Og det handler ikke bare om hva folk tenker om seg selv, men hva de tror andre tenker om dem, sier han og utdyper:

– Mange er livredde for konsekvensene av egne feil. Dermed lærer de ingenting. Ta for eksempel en selger som ikke klarer å selge. Konsekvensen er for det første at selgeren ikke tjener penger. For det andre kan selgeren frykte at sjefen vil ansette noen andre. De fleste bruker all sin energi på å tenke på de langsiktige konsekvensene av egne feil, heller enn å bruke feiling som en ressurs.

Les mer om programmet

Christina Sundli-Härdig og Dag Finne. Foto: Ove Sjøstrøm.
– Det er spennende å høre om hvordan man kan lære av brilliante feil, sier Christina Sundli-Härdig, som er daglig leder av ihärdig. Dag Finne, senior prosjektleder innovasjon i VIS til venstre.

Brilliant feiling

Iske trekker frem å feile brilliant som metode for å lære. Det betyr å analysere hva som gikk galt, trekke lærdom og bruke den lærdommen til å lykkes i neste omgang.

– For det første må du ha evnen til å være realistisk. Selv om man gjør sitt beste, finnes det ingen garantier i livet. Det andre er å anerkjenne hva som virkelig skjedde da du feilet. For å finne ut dette, kan du bruke metoden vi har utviklet.

Ifølge Iske handler mye også om miljøet du feiler i. Hvis du vet at konsekvensen ved å gjøre feil blir kostbart i form av konsekvenser, vil du bruke mye tid på å forsøke å redusere risikoen, istedenfor å ta sjanser for lykkes.

– Verdens rikeste mann, Elon Musk, var nylig i Norge. Er han en brilliant feiler?

– Musk har mange ulike sider, men det jeg liker ved ham er at ikke er redd for å innrømme feil på enkelte områder. Mange husker nok raketten som skulle lande av seg selv, men gikk i luften gang på gang under testing, sier han.

– Musk forsøkte ikke å skjule noe. Han laget til og med en film der han selv satt og kommenterte hva som gikk galt under flere av landingsforsøkene. Den eneste måten han kunne finne ut hva som virket, var å finne ut hva som ikke virket.

Mye på programmet

Trond Søreide, AFF. Foto: Ove Sjøstrøm
– Det er utrolig gledelig med et så stort oppmøte når vi første slår på stortrommen, sier Trond Søreide, administrerende direktør i AFF.

Iskes foredrag er en del av Gnist, et samarbeid mellom en rekke kompetanseorganisasjoner, blant dem AFF og NHH. Målet med kunnskapsuken er å dele innsikt om ledergruppens viktige funksjon i virksomhetene.

– Det er utrolig gledelig med et så stort oppmøte når vi første slår på stortrommen, sier Trond Søreide, administrerende direktør i AFF. Han har stukket innom Litteraturhuset for å få med seg Iskes foredrag. Han slår fast:

– Dette inspirerer oss til å gjenta Gnist-uken ved en senere anledning.