– En ny måte å tenke på

MER DIGITALE: – Mange har nok tatt sjumilssteg i egen bruk av digitale hjelpemidler under pandemien. Vi har beveget oss ti år frem i tid det siste året når det gjelder digitale vaner, sier Inger Lise Blikø, seniorkonsulenten hos Capgemini.
MER DIGITALE: – Mange har nok tatt sjumilssteg i egen bruk av digitale hjelpemidler under pandemien. Vi har beveget oss ti år frem i tid det siste året når det gjelder digitale vaner, sier Inger Lise Blikø, seniorkonsulenten hos Capgemini. Foto: Kjetil Salomonsen
Av Ove Sjøstrøm

7. mai 2021 09:43

– En ny måte å tenke på

Som seniorkonsulent leder Inger Lise Blikø ulike prosjekter for offentlige og private virksomheter. Det siste året har hun jobbet fra hjemmekontoret og fordypet seg i design thinking.

– At vi først finner ut av behovene og hvilke problemer som skal løses, er helt essensielt når man tilbyr kundene løsningene de leter etter. Det er dette design thinking handler om, sier Inger Lise Blikø, seniorkonsulenten hos Capgemini.
– At vi først finner ut av behovene og hvilke problemer som skal løses, er helt essensielt når man tilbyr kundene løsningene de leter etter. Det er dette design thinking handler om, sier Inger Lise Blikø, seniorkonsulenten hos Capgemini. Foto: Ove Sjøstrøm

– Jeg har faktisk ikke møtt medarbeiderne mine fysisk i det pågående prosjektet jeg leder. Men det går helt fint å utføre jobben forsvarlig via digitale hjelpemidler, sier Inger Lise Blikø, seniorkonsulenten hos Capgemini.

– Alt går etter planen, og folk er punktlig og leverer som de skal.

Hun har satset på videreutdanning under koronapandemien. I juni fullfører hun mastermodulen Design thinking. Studiet som er et samarbeid mellom NHH, HVL og UiB/KMD, har åtte intensive samlinger over et år. Metodikken er tverrfaglig og bruker fagområdene design, teknologi og business som verktøy for problemløsning.

– Før jeg begynte på videreutdanningen, forhørte jeg meg litt med andre som jobber med design thinking, forklarer hun.

Ønsket ny tverrfaglig kompetanse

Det ga mersmak, og med tiden ble hun mer og mer nysgjerrig på metoden som ligger bak. Veien til videreutdanning og design thinking ble dermed kort da muligheten kom gjennom jobben.

–  Mitt personlige motiv for å ta videreutdanning så tidlig i karrieren, er rett og slett noe så enkelt som å utvide min egen tverrfaglige kompetanse, forklarer hun.

Design Thinking

Design Thinking er en praktisk, menneske-sentrert, prototype-drevet metode for innovasjon, som kjennetegnes av å møte organisatoriske utfordringer med en strategisk og kreative tilnærming. Det er en anerkjent, tverrfaglig metodikk som fusjonerer fagområdene design, teknologi og business i et kraftig verktøy for problemløsning. Programmet kombinerer disse tre fagdisiplinene, og har som mål å gi deltakerne kunnskapen som behøves for å lede tverrfaglige innovasjonsprosjekter. Les mer om innhold og metodikk her.

Blikø er utdannet innen økonomi med fordypning i prosjektledelse. Hun har også fått et nytt interessefelt som prosjektleder i Capgemini.

– Det jeg liker aller best, er selvfølgelig prosjektledelse innen teknologisk transformasjon. Kort fortalt utvikler vi forretnings- og teknologiløsninger som hjelper kundene til å oppnå de resultatene de ønsker.

– En ny måte å tenke på

Capgemini har 270 000 ansatte i over 50 land, og er et av verdens ledende selskaper  innen teknologi, konsulentvirksomhet, innovasjon og design. I Norge har selskapet 1200 ansatte.

– Hvor relevant er design thinking for jobben din?

–  Metodikken treffer midt i kjernen av det jeg driver med til daglig, sier hun og slår fast:

– Verktøyene jeg får under studiet, gir meg rett og slett en ny måte å tenke gjennomføring av prosjekter på. At vi først finner ut av behovene og hvilke problemer som skal løses, er helt essensielt når man tilbyr kundene løsningene de leter etter. Det er dette design thinking handler om.

Monica Rydland og Tore Hillestad

Lanserer fleksibel mastergrad i ledelse

Fra høsten 2021 kan du ta en ny mastergrad i ledelse ved NHH Executive. – Innovasjon, omstilling, bærekraft og ledelse er fire tema du bør ha et forhold til som leder, sier fungerende direktør Tore Hillestad.

– Hvordan jobber dere med prosjekter?

– Det er mye vi må planlegge og ta hensyn til, men generelt vet jeg at en viktig fase vi aldri kan hoppe over i vårt fag, er fasen før selve gjennomføringen av prosjektet begynner, sier hun og utdyper:

– Det handler om å sikre at det du faktisk gjennomfører, forbedrer eller løser et problem for kunden. Klarer vi det, har vi langt på vei lyktes med prosjektet.

En ny studiehverdag

Trym Aass

– Det er aldri for tidlig å ta videreutdanning

Trym Aass (31) hadde knapt vært i jobb i fem år som forretningsadvokat før han skiftet beite. Videreutdanningen tok han hos NHH Executive.

Blikø er ferdig med mastermodulen i design thinking i juni. Selv om hun har jobbet mye digitalt med sine medstudenter, har kvaliteten og det faglige utbytte vært stort, understreker hun. 

– De andre studentene er nok litt eldre enn meg. Sånn sett er jeg nok et frisk pust og et  ungdommelig alibi på dette kullet, sier hun litt spøkefullt før hun legger til:

– Men det er uten tvil en styrke med et stort aldersspenn. Da blir også de faglige innspillene fra medstudentene nyttige. Ulik bakgrunn og ulik erfaring har blitt en ekstra bonus for alle.

– Hva er det beste med design thinking-programmet?

– Det beste er nok at programleder har klart å sette sammen gode tverrfaglige arbeidsgrupper. Også svært kompetente forelesere, aktuell forskning og interessante caseoppgaver gjør studiet utrolig levende og aktuelt, sier hun og slår fast:

– Dette kan jeg faktisk anbefale på det varmeste, hvis du vil ha en metode som faktisk fungerer.

Rask digital omstilling

Akkurat nå jobber hun mest med prosjekter i offentlig sektor. Her har Blikø og teamet også søkelys på det som skjer bak de digitale løsningene.

Fra olje til havvind

Sivilingeniøren Stine Vethe ville ha flere relevante verktøy hun kunne bruke i jobben. En prosjektoppgave hos NHH Executive bidro til en ny karrierevei hos arbeidsgiveren 4Subsea.

– Hva som må gjøres i den digitale transformasjonen er bare én ting. Like viktig er organisasjonen som ligger bak de digitale løsningene. Organisasjonen må også transformeres for at ting skal fungere.

Under koronapandemien har mange av oss gjennomgått en personlig digital transformasjon. Det varmer hjertet til Blikø.

– Mange har nok tatt sjumilssteg i egen bruk av digitale hjelpemidler under pandemien. Vi har nok beveget oss ti år frem i tid det siste året når det gjelder digitale vaner.

– Er du overrasket over at mange av oss har klart omstillingen ganske problemfritt?

Danat Tekie Foto Geir Anders Rybakken Ørslien

– Engasjement og kunnskap endrer verden

Danat Tekie (26) fra Oslo var med å stifte oppstartssuksessen Young Sustainable Impact. Men hun hviler ikke på laurbærene. Med stipend fra NHH Executive skal hun lære mer om bærekraft.

– Egentlig ikke, men jeg er nok litt overrasket over tempoet i omstillingen. Det lover jo bra for mitt fagfelt, som nettopp er å hjelpe folk i den digitale transformasjon vi alle må gjennom.