NHH-student Vetle (20) kjøpte sin første aksje da han var 11 år

Vetle Forsland
Aksjetalentet og NHH-studenten Vetle Kjenner Forsland har gode tips til unge som vil prøve seg på aksjemarkedet. Foto: Mari Kittilsen
Av Mari Kittilsen

29. september 2020 09:05

NHH-student Vetle (20) kjøpte sin første aksje da han var 11 år

Vetle K. Forsland investerte alle konfirmasjonspengene i aksjer og hadde internship i et hedgefond som 17-åring. – Det er bare å hoppe i det.

Det er litt som å spille fotball, man blir ikke god i fotball av å kun lese om andre som er gode og spiller, man må spille selv. Slik er det med aksjer også, svarer Vetle Kjenner Forsland på spørsmålet om hvordan unge kan lære seg aksjemarkedet.

Trader-onkel til inspirasjon

NHH-studenten som nå starter på sitt andre år, fikk selv interessen gjennom onkelen som er trader på heltid.

Han var naboen min da jeg vokste opp og var veldig interessert i sport, spesielt fotball. Da stakk jeg hele tiden bort til han for å snakke om fotball og se på kamper. Så begynte jeg å bli veldig nysgjerrig på det han drev på med, for han snakket alltid i telefonen om aksjer, og hadde finansavisen og årsrapporter strødd rundt. Han snakket så mye om jobben sin at jeg ble veldig nysgjerrig på det. Det var han som lærte meg opp til å bli interessert i aksjer, forteller Forsland.

Marianayagam

Kathleen representerer NHH internasjonalt – nå vil hun ha flere kvinner med på laget

NHHS Case Club har vunnet store internasjonale konkurranser. Nå håper Kathleen Marianayagam (21) flere kvinner vil ta del i den meritterte klubben.

Ung investor

Som 11-åring hadde han samlet sammen penger i en konvolutt, og gitt den til onkelen som kjøpte aksjer for han.

Jeg kunne ikke så mye om aksjer på den tiden selvfølgelig, men jeg var veldig nysgjerrig på hvordan alt fungerte, fortsetter Forsland som nå har rukket å bli 20 år.

Han forteller at jo mer han lærte, desto mer hekta ble han. I en alder av 15 år begynte han å lese seg opp og ordentlig investere på egenhånd.

Gikk alle konfirmasjonspengene til aksjer da eller?

Ja, svarer han kontant og ler.

Verdifull erfaring

Allerede på videregående kunne han før opp et internship i et hedgefond i USA på CV-en, en erfaring han fikk gjennom utplassering da han var utvekslingsstudent.

En dag var jeg på en grilling hos en venn, og der møtte jeg en eldre fyr som var finansdirektør i et hedgefond. Han var veldig interessert i norsk heavy metal, av alle ting, og han ga meg e-posten hans. Jeg fortalte at vi hadde et internship på skolen. At jeg elsker finans og aksjer og leser om det hver dag. Jeg fikk svaret «I never say no to free work», og dermed fikk jeg jobb i seks måneder. Det var fantastisk kult, og jeg lærte utrolig mye. Det er litt vilt og kanskje ikke så normalt å ha det på CV-en i en så ung alder, men det var også litt flaks, legger han til.

Etter videregående jobbet han en sommer som journalist i E24 og har jobbet av og på som økonomijournalist siden den tid.

Vi du fortsette med journalistikken?

Jeg liker veldig godt å jobbe som journalist, men skriver mest fordi det er gøy. Aller helst vil jeg drive med aksjer, da. I sommer fikk jeg jobbe som aksjeanalytiker i Protector. Da takket jeg nei til sommerjobb i Bergens Tidende.

Tar dobbelgrad for å få mest mulig ut av studiet

De siste fem årene har nærmere 80 NHH-studenter tatt høyskolens internasjonale dobbelgradsprogram. De får to mastergrader, men bruker ikke lenger tid enn andre studenter.

Nå skal aksjetalentet fra Nesodden fortsette studiene på NHH med Finans som hovedretning. 

– Det er definitivt finans jeg vil gå. Hvis noen ansetter meg etter bachelor innen finans, så tar jeg den jobben.

Hva er drømmejobben da?

Enten investere egne penger eller jobbe som fondsforvalter. Da har man full kontroll, i motsetning til en analytiker som mer pitcher inn aksjer.

Tre enkle tips til nye på aksjemarkedet

For mange kan aksjemarkedet være overveldende og uoversiktlig. Forsland selv mener det er mye støy i den norske økonomijournalistikken som ikke gjør leserne til bedre investorer. Likevel har han noen konkrete tips til unge som vil inn på dette markedet.

Jeg leste alt jeg kom over, men det preppet meg ikke for å bli god i aksjemarkedet. Da leste jeg jo bare om andre som investerte, uten at jeg egentlig gjorde så mye selv eller fant aksjer jeg kunne kjøpe selv. Det blir litt som i fotball, at man kun leser om folk som forklarer deg hvordan du skal spille fotball istedenfor å spille selv. Man blir jo en mye bedre fotballspiller av å faktisk spille fotball, forklarer Forsland.

Bilde av kvinne foran PC. Foto Pexels v. Fauxels

Slik kan bedrifter lykkes med robotisering

Masteroppgave fra NHH trekker frem fem suksessfaktorer for å lykkes med robotisering av en arbeidsplass.

Han har tre enkle tips for unge som ønsker å lære seg aksjemarkedet:

– Lær deg det grunnleggende, les et par bøker og bare hopp i det rett og slett.