– Drømmen er å stasjoneres i Kenya

Bilde av 3 personer i bil
– Felles for oss som er tatt opp i aspirantkurset er at vi er nysgjerrige, har internasjonal erfaring og at vi ønsker å jobbe med og i verden, forklarer Victoria Poon Sundvor (27).
Av Anna D Mageli

15. mai 2020 09:02

– Drømmen er å stasjoneres i Kenya

Blant rundt 400 søkere ble Victoria Poon Sundvor (27) tatt opp som aspirant i utenrikstjenesten. – NHH har gitt meg en solid faglig bakgrunn og en forståelse av samfunnets nervesystem.

Utenriksdepartementets (UD) aspirantkurs er et treårig trainee-program med sikte på fast jobb i utenrikstjenesten. I programmet får rundt femten nøye utvalgte aspiranter undervisning i norsk utenrikspolitikk, næringsliv, språk og samfunnsliv.

– Jeg har alltid vært drevet av trangen til å utforske og oppleve. At aspirantkurset gjør jobb i utlandet mulig, er derfor veldig appellerende.

Som aspirant i utenrikstjenesten stilles det høye krav, både faglig og personlig. Aspirantene er flyttepliktig, og etter trainee-programmet må de påregne seks år i utlandet i løpet av de første åtte årene som ansatt i UD.

«Får mye igjen»

– Jeg innser at flytteplikten kan medføre noen utfordringer. Men vi får spennende faglige spørsmål å bryne oss på og muligheten til å få jobbe i utlandet, på samme tid som vi får ha en sterk kobling til Norge. Det gjør at tanken på utfordringene blekner i forhold til hva jeg får igjen.

Internasjonal erfaring gir store muligheter

Tidligere NHH-student flyttet til den andre siden av jorden for jobb i Telenor Myanmar. Hun mener de internasjonale mulighetene hun fikk på NHH har vært avgjørende for hvor hun er i dag.

Hun tror også dette er noe av årsaken til at de færreste velger å slutte i UD, som hadde en «turn over» på 1,7 prosent i 2019.

Victoria Poon Sundvor har jobbet for både Deloitte og McKinsey. Nå står UD og flere år i utlandet for tur.

Drømmestasjon

På spørsmål om hvor hun kunne tenke seg å jobbe, svarer Sundvor at flere av stasjonene på det afrikanske kontinent frister.

– En del av disse landene representerer enorme utviklingsmuligheter gjennom deres unike økonomiske vekst med raskt voksende oppstarts- og teknologimiljøer.

Og drømmen er å stasjoneres i Kenya.

– Dette er et land som ligger foran en rekke vestlige økonomier når det kommer til for eksempel digitalisering. Lenge før Vipps i det hele tatt var på tegnebordet i Norge ble det brukt mobilpenger i Kenya.

Aspiranter tatt opp i 2019, Victoria Poon Sundvor nummer to fra venstre (foto: Marta B. Haga, UD.

Internasjonal erfaring

I søknadsprosessen til UD vektlegges blant annet utenlandserfaring. Sundvor mener de internasjonale mulighetene hun fikk gjennom NHH var avgjørende for at hun ble tatt opp på aspirantkurset. Hun var på masterutveksling ved Indian Institute of Management Ahmedabad og tok sommerprogrammet Sosialt Entreprenørskap ved University of Cape Town.

– De internasjonale mulighetene jeg fikk gjennom NHH var helt fantastiske. Bredden i tilbudene er helt unik. Tenk at man har muligheten til å oppleve alt fra start-up-miljøet i San Fransisco gjennom Gründerskolen, til å få innsikt i UNICEF gjennom NHH Aid Internshipet!

– Uaktuelt å starte karrieren i Norge

Med finansjobb i Danmark satser Aleksandra Maria Kjemhus på en internasjonal karriere. Andelen NHH-ere med jobb i utlandet har økt med over 30 prosent på to år.

Solid bakgrunn

Men det er ikke bare på grunn av internasjonal erfaring og utenlandsopphold at den tidligere NHH studenten ble tatt opp.

– NHH har gitt meg en solid faglig bakgrunn og en forståelse av samfunnets nervesystem. Økonomi inngår jo egentlig i ethvert samfunnsspørsmål!

Også studentforeningen har vært viktig for Sundvor, der hun blant annet var aktiv i NHH Aid og UKEN.

– På NHH var studentforeningen nesten like viktig for meg som det faglige. Jeg anbefaler alle NHH-studenter til å utnytte de fantastiske mulighetene NHHS har!