Kombinerer musikk og økonomi

DØSSI
– Det er deilig å være med andre folk som driver med musikk, noe som er en stor del av meg. At det går an å drive med sånt på NHH, hadde jeg ikke trodd da jeg begynte, sier Ingrid Døssland. Foto: Anna Nordahl Carlsen
NHH Av Anna Nordahl Carlsen

8. januar 2019 09:49

Kombinerer musikk og økonomi

Etter å ha fullført bachelor ved NHH i fjor, tok Ingrid Døssland (24) fatt på musikkproduksjon. Nå lager hun musikk samtidig som hun tar master i strategi.

– Jeg er et skikkelig følelsesmenneske, og musikken virker på mange måter som en terapi for meg. Det er superklisjé å si, men det er vel en grunn for at det er klisjé, forteller Døssland, som har artistnavnet DØSSI.

Jeg ser veldig opp til damer som driver med alt av musikkproduksjonen selv. Jeg synes det er kult at flere jenter også begynner å gjøre ting selv i denne industrien, som lenge har vært veldig mannsdominert.

Ingrid Døssland

Foran bekjente og ukjente på Media City, slapp Døssland nylig debutsingelen sin Girl, en låt som handler om å realisere egne drømmer. Hun bekrefter at låten på mange måter er skrevet til seg selv fra seg selv, men håper at andre kan kjenne seg igjen i den.

– Jeg ser veldig opp til damer som driver med alt av musikkproduksjonen selv. Jeg synes det er kult at flere jenter også begynner å gjøre ting selv i denne industrien, som lenge har vært veldig mannsdominert, sier hun. 

For få kvinner i finans – starter kvinnelig børsklubb på NHH

– Vi ønsker å snu trenden, sier NHH-student Lisa Naustdal. Med 200.000 i startkapital fra DNB, starter hun og syv andre medstudenter Femme Forvaltning – en børsklubb utelukkende for kvinner ved NHH.

ER SIN EGEN BEDRIFT

Singelkonserten var spesielt oppløftende fordi Døssland fikk en bekreftelse på at musikk er noe hun virkelig vil drive med. Nå ønsker hun å finne sin plass i musikkbransjen. Det er et nåløye å komme gjennom som artist, meddeler hun. Desto viktigere er det å kunne arbeide selvstendig.

– Jeg er jo på en måte en liten bedrift som jeg driver selv, og plutselig blir de kjedelige bedriftsgreiene viktige å kunne. Så må jeg bygge en merkevare, så kunnskap fra både finans og strategi kommer til nytte.

– Noen muligheter må du bare ta

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen håndplukket 24-år gamle Embla Belsvik som sin nye rådgiver. – Hun blir den yngste til å gi meg råd, sier ministeren.

Bakgrunnen fra NHH hjelper Døssland med å være mindre avhengig av andre mennesker, og dytter henne et steg nærmere i å realisere sin drøm om å bli selvstendig musikkprodusent. NHH var likevel aldri et naturlig valg. Hun gikk på musikklinjen på videregående, og det var i utgangspunktet musikken hun så for seg at hun skulle drive med.

– Jeg har alltid drevet med musikk, og alltid tenkt at det er det jeg vil drive med. Men så var jeg litt forvirret: Var det det jeg egentlig ville, eller var det bare det jeg var vant med å ville gjøre, spør hun seg selv.

FANT FRISTED OG FAMILIE PÅ NHH

Døssland endte opp med å "teste" ut NHH på grunn av studieretningens anvendelighet. Testen resulterte i en fullført bachelor, fordi hun trivdes på NHH. Hun legger likevel ikke skjul på at hun synes bachelortiden var studiemessig tung. Med et smil om munnen meddeler hun at hennes tilknytning til kjellermiljøet som medlem av Optimum var noe av det som fikk henne gjennom studieperioden.

Jobbintervjuer i kø etter Innovation school i USA

På Innovasjon School i California lærte Ingvild Kvinnsland teknikker for innovasjon og nyskaping. – Det gjør henne attraktiv på jobbmarkedet, sier NHH-forsker.

– Kjelleren er som et slags fristed, og jeg føler at jeg har fått en familie her. Det er deilig å være med andre folk som driver med musikk, noe som er en stor del av meg. At det går an å drive med sånt på NHH hadde jeg ikke trodd da jeg begynte, forteller hun fornøyd.

Hordalandsjenten forteller videre om hvordan hun opp gjennom bachelorperioden kunne føle seg noe fremmedgjort til tider. Hun ville egentlig drive med musikk, men fikk ikke alltid forståelse for sine ønsker av økonomistudenter, som ofte satt med helt andre mål i livet.

– Det tok tre år før jeg turte å gå for det. Til slutt følte jeg ikke at jeg hadde noe valg: Jeg måtte jobbe med musikk, forteller hun engasjert.

FINNER SEG SELV GJENNOM MUSIKKEN

Etter bacheloren bestemte hun seg for å starte med musikkproduksjon hos fagskolen Noroff, og tok et friår fra NHH. Høsten 2018 tok hun fatt i masterstudiet, og er svært fornøyd med å kunne kombinere et mer praktisk studium med det akademiske.  

– Det er mye mer givende å gå master, synes jeg. I tillegg merket jeg at jeg savnet å studere noe akademisk. Det er deilig å kunne utfordre den andre delen av hjernen igjen. NHH og fagskolen er en fin kombinasjon. Ved Noroff er det mindre skolepress og mer praktisk arbeid. Der føler jeg at jeg lander litt, og at jeg kan være meg selv.

Jeg tror det er viktig ikke å tenke på hva andre sier, men heller fokusere på å finne seg selv.

Ingrid Døssland

Døssland er drevet av å kunne dele musikk og følelser med andre mennesker. Hun nekter likevel ikke for at det også er viktig å få et navn, slik hun kan trekke et publikum. Hennes framtid i musikkbransjen vil bety en fremtid i kritikerlyset, noe hun er fast bestemt på å finne seg i.

– Det er noe kontraintuitivt i det jeg begir meg utpå. For tiden blir man på mange områder oppfordret til at man ikke skal bry deg om hva andre synes, men akkurat i denne bransjen så har det faktisk veldig mye å si hva folk tenker. Jeg tror det er viktig ikke å tenke på hva andre sier, men heller fokusere på å finne seg selv.

Høyere opptaksgrenser i 2018

Kravene for å komme inn på siviløkonomstudiet ved NHH er stabilt høye. I 2018 var poenggrensen 52,7 for søkere direkte fra videregående.