Gjenstridige problemer og tverretatlig samordning
Gjenstridige problemer eller «wicked problems» utgjør en egen kategori av offentlige samordningsoppgaver. Aktuelle eksempler på slike problemer er terror og arbeidslivskriminalitet.
Gjenstridige problemer er komplekse, unndrar seg enkle eller lett definerbare løsninger, og spenner over organisatoriske grenser, forvaltningsområder og hierarkiske nivåer.
Ingen enkel løsning
– De har ingen enkel løsning, men bedre samordning mellom offentlige etater blir gjerne framhevet som et viktig virkemiddel for å håndtere disse utfordringene, sier seniorforsker ved Samfunns- og næringslivsforskning Torstein Nesheim.
I en ny vitenskapelig artikkel i Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift, presenterer Nesheim og medforfatterne et analytisk rammeverk for ikke-hierarkisk samordning i staten, basert på et instrumentelt organisasjonsfaglig perspektiv.
Rammeverket har fire elementer; knyttet til
- Oppgaver og avhengigheter
- Organisatorisk distanse, samt virkemidler knyttet til
- Den enkelte organisasjon og
- Tverretatlig samordning
Mål- og resultatstyring
– Felles for disse utfordringene, som er gjenstridige problemer, er at de går på tvers av departementer, politiske sektorer og forvaltningsnivåer. I Norge forsterkes disse utfordringene gjennom prinsippet om ministerstyre og mål- og resultatstyring i staten, sier SNF-forskeren.
Artikkelforfatterne har utviklet en helhetlig modell for å forstå disse tverrsektorielle problemstillingene.
– Dette bygger på forsking om interorganiske relasjoner, som har vært sentralt i 35 år i NHH-miljøet, nyere forsking om håndtering av gjenstridige problemer samt egen forsking om arbeidslivskriminalitet, bolig for velferd og kriseledelse.