Ble kjøpmann som 25-åring

Jakob Dahl Mejrup
Med bachelorgrad fra Norges Handelshøyskole i lomma fikk Jakob Dahl Mejrup (25) tilbud om å bli kjøpmann på Voss. Masterstudiet må vente: – Dette har jeg lenge hatt lyst til, og jeg tok derfor utfordringen på strak arm.
NHH Av Sigrid G. Bakken

17. september 2018 13:33

Ble kjøpmann som 25-åring

Med bachelor fra NHH klarte Jakob Dahl Mejrup å snu røde tall til overskudd. – Jeg er imponert over hans resultater, sier Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan.

For sju år siden satte Jakob Dahl Mejrup seg bak kassen på Rema 1000 for første gang. Siden den gang har hans ambisjoner vært å eie og drive egen dagligvarebutikk.

Etter å ha fullført en bachelor i økonomi og administrasjon ved NHH, valgte 25-åringen å sette masterstudiet på vent for å satse på kjøpmannsdrømmen.

– Dette har jeg lenge hatt lyst til, og jeg tok derfor utfordringen på strak arm. Jeg kan ikke tenke meg et annet yrke. Dette er jeg bygd til å gjøre, sier Mejrup.

Tok finans på NHH - satte to investeringsrekorder

Sigrun Syverud startet klesdelingskonseptet Fjong etter NHH. I år satte bedriften norgesrekord både i folkefinansiering og andel kvinnelige investorer.

Snudde minus til pluss

I juni i år fikk han ansvaret for Rema 1000 på Voss. Butikken hadde i lengre tid slitt med negative resultater. Omsetningsnedgangen i 2017 målt mot 2016 var 13,2 prosent, og utfordringen ble derfor å snu butikkens røde tall til overskudd.

– Forrige uke hadde jeg en omsetningsvekst på 14 prosent og siden overtakelse har den totale veksten ligget på omtrent to prosent. Det er gøy å se positive tall, men jeg har ambisjoner om å vokse enda mer, sier han.

Snittalderen for kjøpmennene i Rema 1000 er cirka 40 år. Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan mener alder ikke er en hindring for å lykkes i dagligvarebransjen. 

Ole Robert Reitan
REMA 1000-sjef Ole Robert Reitan.

– I REMA 1000 kan du lykkes uansett alder. Det å se potensialet i menneskene i vårt system og å gi dem muligheter, er en del av vår kultur, sier Reitan.

– Jeg er imponert over Jakobs resultater, og jeg gleder meg til å følge han på veien videre, sier Reitan.

–Et trent øye for vekst

Mejrup mener den økonomiske oppturen ikke kun skyldes tilfeldigheter.

– Det er et resultat av hardt arbeid. I tillegg har kompetansen min fra NHH gitt meg et trent øye for å se hvor og når det er nødvendig å iverksette tiltak som kan skape økonomisk vekst, sier 25-åringen.

Mejrup trekker spesielt frem de bedriftsøkonomiske fagene der han lærte hvor viktig det var alltid å tenke på alternativkostnaden og hva han kan gjøre for å optimalisere driften.

– Denne kunnskapen bruker jeg daglig, blant annet i valg av salgsplassering for ulike produkter. NHH har også gitt meg et svært bevisst forhold til regnskap og budsjettering. Dette er svært nyttig når jeg tar beslutninger. Ved å analysere regnskapet og sammenlikne resultater over tid, klarer jeg for eksempel å avdekke om lønnskostnaden er for høy og hvorvidt det er nødvendig å iverksette tiltak, utdyper han.

Jobbet på innsiden av UD

Klara Råbu og Jakob Mathiessen tilbragte et semester som praktikanter i utenrikstjenesten i New York og Paris. – Jeg gikk tilfeldig forbi Bill Clinton på jobb, sier Råbu.

– Avgjørende med økonomi

– Det er helt avgjørende å ha god økonomisk forståelse når man skal drive butikk, sier Reitan.

I dag har Mejrup ansvar for 10 ansatte og 55 millioner kroner i årlig omsetning. Han slår fast at snuoperasjonen i vår ikke hadde vært mulig uten innsatsen fra medarbeiderne.

– Strategi- og ledelsesfagene på NHH ga meg et godt fundament og god inspirasjon for jobben jeg gjør i dag for å få ut ansattes potensial, sier Mejrup.

– Hvordan jobber du for å motivere medarbeiderne til å gjøre en god jobb?

– Jeg jobber aktivt for å inkludere dem i både små og store avgjørelser. Jeg gir dem også muligheten til å prøve og feile. Jeg er ærlig og direkte og svært opptatt av å skape et godt arbeidsmiljø. I tillegg har jeg har stor entusiasme for yrket mitt, og det smitter nok over på de ansatte, avslutter Mejrup.

Starten på noe stort

Nær 99 prosent av studentene får relevant jobb når de er ferdig utdannet. Kanskje ikke så rart at NHH ligger i søkertoppen i Norge?