Ble kjøpmann som 25-åring
Med bachelor fra NHH klarte Jakob Dahl Mejrup å snu røde tall til overskudd. – Jeg er imponert over hans resultater, sier Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan.
For sju år siden satte Jakob Dahl Mejrup seg bak kassen på Rema 1000 for første gang. Siden den gang har hans ambisjoner vært å eie og drive egen dagligvarebutikk.
Etter å ha fullført en bachelor i økonomi og administrasjon ved NHH, valgte 25-åringen å sette masterstudiet på vent for å satse på kjøpmannsdrømmen.
– Dette har jeg lenge hatt lyst til, og jeg tok derfor utfordringen på strak arm. Jeg kan ikke tenke meg et annet yrke. Dette er jeg bygd til å gjøre, sier Mejrup.
Snudde minus til pluss
I juni i år fikk han ansvaret for Rema 1000 på Voss. Butikken hadde i lengre tid slitt med negative resultater. Omsetningsnedgangen i 2017 målt mot 2016 var 13,2 prosent, og utfordringen ble derfor å snu butikkens røde tall til overskudd.
– Forrige uke hadde jeg en omsetningsvekst på 14 prosent og siden overtakelse har den totale veksten ligget på omtrent to prosent. Det er gøy å se positive tall, men jeg har ambisjoner om å vokse enda mer, sier han.
Snittalderen for kjøpmennene i Rema 1000 er cirka 40 år. Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan mener alder ikke er en hindring for å lykkes i dagligvarebransjen.
– I REMA 1000 kan du lykkes uansett alder. Det å se potensialet i menneskene i vårt system og å gi dem muligheter, er en del av vår kultur, sier Reitan.
– Jeg er imponert over Jakobs resultater, og jeg gleder meg til å følge han på veien videre, sier Reitan.
–Et trent øye for vekst
Mejrup mener den økonomiske oppturen ikke kun skyldes tilfeldigheter.
– Det er et resultat av hardt arbeid. I tillegg har kompetansen min fra NHH gitt meg et trent øye for å se hvor og når det er nødvendig å iverksette tiltak som kan skape økonomisk vekst, sier 25-åringen.
Mejrup trekker spesielt frem de bedriftsøkonomiske fagene der han lærte hvor viktig det var alltid å tenke på alternativkostnaden og hva han kan gjøre for å optimalisere driften.
– Denne kunnskapen bruker jeg daglig, blant annet i valg av salgsplassering for ulike produkter. NHH har også gitt meg et svært bevisst forhold til regnskap og budsjettering. Dette er svært nyttig når jeg tar beslutninger. Ved å analysere regnskapet og sammenlikne resultater over tid, klarer jeg for eksempel å avdekke om lønnskostnaden er for høy og hvorvidt det er nødvendig å iverksette tiltak, utdyper han.
Jobbet på innsiden av UD
– Avgjørende med økonomi
– Det er helt avgjørende å ha god økonomisk forståelse når man skal drive butikk, sier Reitan.
I dag har Mejrup ansvar for 10 ansatte og 55 millioner kroner i årlig omsetning. Han slår fast at snuoperasjonen i vår ikke hadde vært mulig uten innsatsen fra medarbeiderne.
– Strategi- og ledelsesfagene på NHH ga meg et godt fundament og god inspirasjon for jobben jeg gjør i dag for å få ut ansattes potensial, sier Mejrup.
– Hvordan jobber du for å motivere medarbeiderne til å gjøre en god jobb?
– Jeg jobber aktivt for å inkludere dem i både små og store avgjørelser. Jeg gir dem også muligheten til å prøve og feile. Jeg er ærlig og direkte og svært opptatt av å skape et godt arbeidsmiljø. I tillegg har jeg har stor entusiasme for yrket mitt, og det smitter nok over på de ansatte, avslutter Mejrup.