Sendt til California for å presentere gründeridé for investorer

Nathan J. Etefa gikk til topps i faget sosialt entreprenørskap på utveksling.
TIL TOPPS: Da Nathan J. Etefa gikk til topps i faget sosialt entreprenørskap på utveksling, ble han sendt til California for å delta i en internasjonal casekonkurranse. Foto: Sigrid Grøm Bakken/NHH
NHH Av Sigrid Grøm Bakken

2. oktober 2018 12:53

(oppdatert: 2. oktober 2018 12:54)

Sendt til California for å presentere gründeridé for investorer

Nathan J. Etefa utviklet en mobilapplikasjon da han var på utveksling. Han mener den kan bidra til å løse Portugals problemer med svart økonomi og forsøpling.

– Jeg hadde aldri forventet å få en slik mulighet. Jeg måtte bare ta sjansen og reise, sier Nathan J. Etefa.

22-åringen fra Haugerud på Oslos østkant er tilbake på NHH etter et halvt år på utveksling i Lisboa, Portugal. Der tok han seks fag, hvorav et var sosialt entreprenørskap. 

– Jeg ønsker å bruke utdanningen min til å gjøre en forskjell i samfunnet. Innovasjon driver meg, og i fremtiden ønsker jeg å løse store problemer og skape noe av verdi. Faget passet meg derfor perfekt, sier han.

– Med «Business Analytics» skiller vi oss ut

Ny masterprofil gir Thea og Gunnhild teknologisk lederkompetanse som gjør dem i stand til å hjelpe selskaper til å ta bedre beslutninger.

Utviklet ny forretningsidé

I faget skulle studentene utvikle en levedyktig og vekstkraftig forretningsidé som tar sikte på å løse et samfunnsproblem i Portugal.

Sammen med tre medstudenter fra Portugal og Sør-Korea, jobbet Etefa for å finne en løsning på to utfordringer i landet: Svart økonomi og forsøpling.

– Svart økonomi er et stort problem i Portugal, og mange bedrifter forsøker å unndra seg skatt, forteller Etefa.

Landet har derfor lansert et kvitteringslotteri for å insentivere bedrifter til å registrere alle kjøp. Transaksjonen blir lagret i en elektronisk database og kunden får en kvittering som blir et lodd i konkurransen om en bil.

– Problemet med dagens løsning er at lotteriet ikke tar hensyn til miljøet. Opp mot 36 millioner kvitteringer skrives ut hver eneste dag, og over halvparten av disse ender opp i søpla. Vi ønsket derfor å endre måten lotteriet i dag er organisert på, utdyper han.

Vil du på utveksling? Les om mulighetene her

Deltok i internasjonal konkurranse

INNOVASJON: Det er denne mobilapplikasjonen Etefa utviklet på utveksling i Portugal.
INNOVASJON: Det er denne mobilapplikasjonen Etefa utviklet på utveksling i Portugal.

For å få bukt med problemet, utviklet Etefa og hans team en mobilapplikasjon som kan erstatte kvitteringens funksjon.

– Planen var å samarbeide med skattemyndighetene og benytte oss av deres data. Når transaksjonen er registrert, får kjøperen et push-varsel med en bekreftelse på kjøpet.

Applikasjonen effektiviserer også lotteriprosessen, mener Etefa. I dag må kassereren registrere kundens personnummer manuelt for at personen skal få delta i lotteriet.

– Det er tidkrevende. Appen løser dette ved at du kan skanne en personlig QR-kode, sier Etefa.

Da løsningen etter flere måneders arbeid ble presentert for portugisiske investorer, fikk de toppkarakter og professoren sendte dem til en internasjonal casekonkurranse i San Diego.

– Jeg hadde aldri forventet å få en slik premie, men vi hadde lagt ned mye arbeid i prosjektet, og det viser at hardt arbeid lønner seg. Samtidig var det godt å få en bekreftelse på at det jeg har lært på skolen, faktisk kan benyttes på reelle case, sier NHH-studenten.

Fikk verdifull erfaring

Etefas gründeridé nådde ikke til topps i California, men han sitter likevel igjen med verdifull erfaring.

KONKURRERTE SAMMEN: F.v: Mafalda Aleixo Freixial, Nathan Etefa og Mariana Morais Sarmento.
KONKURRERTE SAMMEN: F.v: Mafalda Aleixo Freixial, Nathan Etefa og Mariana Morais Sarmento.

– Jeg lærte mye om meg selv og andre mennesker. I tillegg erfarte jeg mye om teamsamarbeid og ulike måter å jobbe på. Jeg fikk utfordret meg selv, og jeg ble kjent med nye kulturer. 

– Hva vil du si til studenter som vurderer å reise på utveksling?

– Gjør det – reis! Samtidig vil jeg presisere at det er viktig ikke å følge strømmen. Velg et utvekslingssted og fag som du er interessert i. Gjør også gode undersøkelser på forhånd, ved å lese rapporter som tidligere studenter har skrevet, sier han.