Krisen vi opplever nå er en «perfekt storm»

Bilde av Tor W. Andreassen og bilde av fortvilet mann.
Rådet vil være at man i størst mulig grad fortsetter som før, for å unngå å bidra til forverring, skriver Tor W. Andreassen i Bergens Tidende. Foto: NHH / Pexels v. Andrea Piacquadio
Innlegg

16. mars 2020 13:44

Krisen vi opplever nå er en «perfekt storm»

Hvordan kan det ha seg at en medisinsk utfordring har blitt en økonomisk utfordring? spør professor Tor W. Andreassen.

Det virker nesten utenkelig, men for noen måneder siden forbant de fleste av oss korona med noe helt annet enn et virus. I dag fyller det mediene og dominerer de fleste lunsj-samtalene. Folk er engstelige både for å bli smittet av viruset og i verste fall dø av den.

Mens det er ting man kan gjøre for å forhindre smitte, er det likevel tilfeldigheter som gjør at man blir smittet. Men hvordan kan det ha seg at en medisinsk utfordring har blitt en økonomisk utfordring?

Svaret ligger i det vi kan kalle «Den perfekte storm», drevet av flere uheldige omstendigheter, frykt og psykologi!

Et dramatisk fall i oljeprisen, på grunn av uenighet i OPEC, ledet til en kraftig økning i oljeproduksjonen fra enkelte land for å kompensere for prisfallet.

Panikktilstand på Oslo Børs

Økt oljeproduksjon gir lavere priser. På grunn av vår norske oljeavhengighet utløste fallet i oljeprisen et tilsvarende fall i den norske kronen i valutamarkedet.

En oppfatning av en svekket norsk realøkonomi og en god porsjon psykologi skapte en panikktilstand på Oslo Børs, som ga oss et dramatisk fall i indeksen. Selv om tapet for mange er papirtap og ikke reelle tap, opplever mange investorer seg som fattigere i dag enn i går.

Dette preger deres holdninger til alle investeringer – noe som kan lede til at de selger seg ut av andre aksjer. Økt tilbud av aksjer gjør at prisen på disse synker. Resultatet er et garasjesalg av aksjer til fallende kurser.

Når den norske krone svekker seg i forhold til andre valutaer, blir det dyrere for Nordmenn å reise i utlandet. I dag må for eksempel norske turister betale kr 10,89 og kr 9,52 for henholdsvis 1 EUR eller 1 USD.

Færre turister

Når man får mindre igjen for pengene ute, velger mange å utsette reiser og kansellere flybilletter og hotell. For utenlandske turister vil det nå bli billigere å feriere i Norge.

Til tross for dette velger mange på grunn av reiseforbud som i Nord-Italia, eller av frykt for å bli smittet på destinasjonen, å avlyse sine reiser til Norge. Hotelleier Stordalen har varslet permitteringer i Choice-gruppen.

Færre turister og reisende gjør at flyselskapene og hotellene tjener mindre penger. Kredittkortselskapene er redde for å bli sittende med tap dersom noen reiseaktører går konkurs.

Derfor venter de lengst mulig med å betale for kredittkortkjøpte reiser. Når pengene kommer seinere blir likviditeten i flyselskaper og hoteller ytterligere presset.

I et forsøk på å øke omsetningen og styrke likviditeten, har både SAS og Norwegian reagert med å legge billige reiser ut for salg.

Effektene av en global verden

Det siste elementet i den perfekte stormen er effektene av en global verden. Kina har for mange land blitt stedet hvor de produserer ting i eller kjøper industriprodukter fra.

Når kinesiske arbeidere blir rammet av koronaviruset, stopper produksjonen opp. Mange internasjonale produsenter får da problemer med egen produksjon.

Gjennom oppsigelser eller permisjoner blir stadig flere husholdninger rammet. Med mindre penger må konsumentene holde igjen investeringer eller hverdags kjøp.

Legger vi den generelle pessimismen på toppen av husholdningenes bekymringer om helse eller arbeidsledighet, får man et kollektivt fall i etterspørselen. Resultatet er at ingen bedrift eller bransje blir urørt. Den økonomiske dødsspiralen har begynt.

Nedsmelting av den internasjonale økonomien

Det neste som kan skje nå, er at «Den perfekte stormen» leder til en nedsmelting av den internasjonale økonomien. Finansminister Jan Tore Sanner innser dette og forsikrer befolkningen om at myndighetene er på ballen og at Norge har en robust økonomi. Det er han programforpliktet til å si.

Dersom husholdningene, på grunn av koronaviruset og de økonomiske effektene dette har på arbeidsplasser og investeringer, mister troen på den umiddelbare fremtid, vil dette sterkt påvirke deres forbruk og investeringer.

En slik situasjon vil forsterke den negative trenden. Ikke unaturlig er det mange som spør seg om man i tillegg til å bekymre seg for helse, også må bekymre seg for privatøkonomien.

Rådet vil være at man i størst mulig grad fortsetter som før, for å unngå å bidra til forverring.

Publisert i Bergens Tidende 10. mars 2020.