Kunne ikke grunnlagt suksessbedrift uten relasjonene fra NHH

Billedmontasje fra 50-års jubileum
1975-kullet samlet etter 50 år, i trappen i Speilsalen. De gamle er eldst - fremdeles. Under foredrag i Aud M måtte kulljubilant og NHH professor Jan I. Haaland ordne teknikken for "juniorene" Morten Hilt og Inger Stensaker. Alle foto: Ina-Cristine S. Helljesen
Av Arent Kragh

13. mai 2025 07:38

Kunne ikke grunnlagt suksessbedrift uten relasjonene fra NHH

Grunnlegger av kommunikasjonsbyrået GeelmuydenKiese (GK), Hans Geelmuyden, var på sitt første kulljubileum etter 50 år. – Jeg hadde ikke kunnet grunnlegge GK uten relasjonene jeg fikk her.

Programleder og kulljubilant Hans Geelmuyden
Programleder og kulljubilant Hans Geelmuyden

Den kjente pr-mannen startet på NHH i 1975 og deltok på sitt første kulljubileum 50 år etterpå - i rollen som programleder for samlingen i Aud M. Han legger til at han i studietiden fikk venner og skapte relasjoner, både profesjonelle og private, som har hatt stor betydning siden. 

En heldig generasjon?

Av kullet som begynte i 1975 var det 184, vel 70 prosent, som fullførte. De gikk ut i et næringsliv som var preget av starten på det norske oljeeventyret, og veksten som fulgte gav mange av dem tilgang til gode jobber gjennom yrkeskarrieren. De hadde «griseflaks» med timingen for når de begynte og når de gikk ut fra NHH, ifølge programleder Hans Geelmuyden.

Flere av kulljubilantene har vært yrkesaktive inntil nylig, eller avslutter først i disse dager yrkeskarrieren. En av dem er NHHs egen professor og tidligere rektor, Jan I. Haaland, som blir emeritus ved NHH tidlig neste år.

Siss June Ågedal og Jan I. Haaland
Siss June Ågedal og Jan I. Haaland under jubileet

En annen er Siss June Ågedal fra Kristiansand, som nå avslutter en lang yrkeskarriere innenfor regnskap. Ågedal forteller at utdanningen ved NHH gav henne et solid teoretisk utgangspunkt.

– Men det var mye å lære fra det praktiske arbeidslivet, også.

Selv om det er lenge siden forrige kulljubileum på NHH, har Ågedal truffet andre fra kullet regelmessig.

– Så det er nesten som vi møttes i går, sier hun.

Fortsetter hellet?

For den «heldige» generasjonen fra 1950-tallet blir spørsmålet om «hellet» fortsetter når de fleste av dem nå etter hvert trapper ned yrkesaktivitet. Professor Inger G. Stensaker fra Institutt for strategi og ledelse innledet om NHHs forskning på og arbeid med det som kalles «silver economy», eller konsekvensene av demografiske endringer i befolkningen.

Jon Fredrik Baksaas
Jon Fredrik Baksaas under foredraget i Aud M.

Innen ti år vil Norge ha blitt det som kalles et «super-aldrende samfunn», fortalte NHH-professoren. Det vil si at minst 20 prosent av befolkningen er over 65 år. Hvilke utfordringer skaper dette for samfunnet, arbeidslivet og næringslivet?

Stensaker fortalte om en utvikling som gjør at ansvaret for en god alderdom trolig skyves mer over fra «det store vi» til den enkelte.

I diskusjonen som fulgte fant kulljubilant og tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, grunn til å reise spørsmålet om dette kanskje blir et nytt og stadig tydeligere skille i samfunnet.

– Får vi et skille mellom sånne som oss som er her i dag, som har klart dette, og de som har hatt andre livsløp, spurte han.

Hallgeir Sjåstad

Det er på tide å heve ambisjons­nivået for Norge som kunnskaps­nasjon

Norge har tjent seg rik på oljen, men bruker minst i Norden på forskning og utvikling. 2025 bør derfor markere starten på en storsatsing på våre beste fagmiljøer. Hadde ikke det vært noe?
barn

Vi trenger flere par for å møte eldrebølgen

Færre nordmenn danner par, og fødselsraten stuper. Høyres økonomiske incentiver for flere barn overser elefanten i rommet: relasjonskrisen. For å møte eldrebølgen må vi tenke nytt om økonomi, distrikter og kultur.