Investorer forlater kreftforskning

lab
Vi kan utvikle målrettede medisiner som kan redde liv, men investorer forlater feltet. Det er paradoksalt, mener finansprofessor Andrew Lo fra MIT Sloan. Han holder årets Karl Borch-forelesning ved NHH. Foto: pexels.com
Av Sigrid Folkestad

3. oktober 2016 15:15

(oppdatert: 3. oktober 2016 16:05)

Investorer forlater kreftforskning

MIT Sloan-professor Andrew Lo har sett mange venner og familiemedlemmer dø av kreft. Han er oppgitt over at ikke flere investerer i kreftforskning. Lo er årets Karl Borch-foreleser.

Med sin personlige historie, maner finansprofessor Andrew Lo investorer til å plassere penger i fond som støtter store grupper av medisinske studier. Han tror risikoen ved å satse pengene på enkeltprosjekter er for høy.

andrew lo
Finansprofessor Andrew Lo holder årets Karl Borch-forelesning ved NHH 6. oktober.

Denne uken holder Lo årets Karl Borch-forelesning. Borch (1919-1986) var professor ved Norges Handelshøyskole fra 1963 og frem til sin død. Han blir regnet som en av grunnleggerne av forskningsfeltet om modellering av økonomiske beslutninger under usikkerhet.

– Vi kan utvikle målrettede medisiner som kan redde liv, men investorer forlater feltet. Det er paradoksalt. Vi har mangel på finansering, sier Lo (TEDxCambridge).

 – Kreft er personlig for meg, slik det er for alle som er berørt. Sorgen har flere stadier, mener mange, som ender med at pårørende aksepterer det som har skjedd. Jeg tror jeg aldri kommer til det stadiet. Jeg er fortsatt sint. Sint for å miste så venner og familie i kreft. Men hva kan jeg gjøre? Jeg er en finansekspert, sier han i sin TEDx-tale, og jeg tror faktisk at finansielle verktøy kan bidra til å kurere kreft.

I stedet for å spørre om vi har råd til å investere milliarder i kreftforskning, bør vi spørre om vi har råd til å vente. Problemet, mener Lo, er at finansiering av medisinsk forskning har blitt svært risikofylt. Jo mer vi lærer, desto mer skjønner vi at ting kan gå galt. Av etiske og forskningsmessige grunner, må alle forsøk testes i mange omganger. Det involverer mange hundre pasienter, og det koster milliarder. Den finansielle risikoen i enkeltprosjekter er svært høy.

Lo taler sterkt for å la investorer sette pengene i en portefølje av flere hundre forskningsprosjekter, samtidig.

«Det var Warren Buffet som sa at derivater er finansmarkedenes masseødeleggelsesvåpen, men brukes det på en ansvarlig og rett måte, er kraften i realiteten ubegrenset», sa Lo til FT i sommer.

Karl Borch-forelesningen:

«Can Financial Engineering Cure Cancer?»

Tid:

6. oktober 2016

Sted:

Karl Borch Aud, NHH

kontaktperson:

Professor Gunnar Stensland, Institutt for foretaksøkonomi

Les Forskningsnytt