Sofie trosset mattefrykten

25. januar 2017 10:17

(oppdatert: 25. januar 2017 10:47)

Sofie trosset mattefrykten

36 prosent av nye studenter ved NHH er jenter. Sofie Øiestad mener andelen burde være høyere og oppfordrer jenter til å søke.

Sofie Øiestad
Sofie Øiestad

Høsten 2016 startet 489 nye studenter ved NHH. 36 prosent av dem var jenter. Andelen jenter ved skolen burde vært høyere, mener NHH-student Sofie Øiestad.

- En balansert kjønnsfordeling ved skolen vil være positivt for studiemiljøet, så vel som for nærings- og samfunnslivet, sier Øiestad som har studert ved skolen i over to år.

Trenger ikke være superkvinne

Øiestad får støtte av medstudent Sara Aragon Håkensen (22). Hun mener den skjeve fordelingen kan skyldes at enkelte jenter er bekymret for å ikke mestre fagene ved skolen.

– Talltunge fag kan virke skremmende for noen jenter. Jeg var selv skeptisk til å begynne på NHH direkte etter videregående, fordi jeg trodde fagene ville være for krevende. I dag vet jeg at man ikke trenger å være superkvinne eller mattegeni for å studere her, men at man må være villig til å lære og tilegne seg ny kunnskap. Jentene klarer fagene like godt som guttene, sier Håkensen.

22-åringen har aldri angret på valget om å studere ved NHH, til tross for at enkelte fag kan være krevende.

– Det er et høyt faglig nivå og arbeidstempo ved skolen, og du må legge inn tid og innsats for å oppnå gode resultater. Slik tror jeg det er ved alle utdanningsinstitusjoner, uavhengig av studieretning. På NHH er det derimot fokus på samarbeid –  man hjelper, jobber med og lærer av hverandre, sier Håkensen.

Sofie Øiestad og Sara Aragon Håkensen, Foto: Hallvard Lyssand
Sofie Øiestad og Sara Aragon Håkensen

Gikk fra E til B i matte

Ved NHH må alle studentene gjennom et obligatorisk matematikkfag. Deretter kan en velge om en ønsker å fordype seg innenfor matte, eller ta andre fag en interesserer seg for.

Øiestad har ingen stor interesse for matematikk, men begynte på NHH til tross for at hun visste at mattefaget ville bli hennes største utfordring.

– På grunn av politiske studier i utlandet hadde jeg ikke hatt matte på flere år. Jeg slet med å friske opp kunnskapene, og fikk først karakter E i faget. Året etter la jeg inn en bedre innsats, og fikk en B. Det er jeg veldig stolt over.

Hun understreker at en utdanning ved NHH ikke nødvendigvis betyr at man må jobbe med finans. Øiestad drømmer selv om en jobb i utenriksdepartementet, og mener utdanningen ved NHH vil gi henne kunnskapen hun trenger.

– Det er varierte og gode jobbmuligheter ved endt studie for både kvinnelige og mannlige studenter ved NHH.

Forkurs er nyttig

Både Øiestad og Håkensen oppfordrer studenter som ønsker en lettere overgang fra videregående, til å delta på kursene og gruppetimene som NHH tilbyr.

– NHH har blant annet forkurs i matematikk, som kan være nyttig for å friske opp mattekunnskapene. Det er også sosialt. Jeg traff mange andre studenter der, som jeg fortsatt er god venn med, sier Håkensen. 

Les flere studenthistorier

Les mer om bachelorstudiet i økonomi og administrasjon