Satser på delingsøkonomi

Oscar Hellenes, gründer. Foto:

10. mai 2016 22:14

(oppdatert: 10. mai 2016 22:19)

Satser på delingsøkonomi

Ung NHH-gründer omsetter for millioner.

I april delte Oscar Hellenes (23) fra Larvik sofa med statsminister Erna Solberg for åpen scene under NM i Ungdomsbedrifter. Der fremmet den unge gründeren sitt syn på entreprenørskap, og selv mener han at det først og fremst dreier seg om hardt arbeid. 

- I Norge er det en tendens til å fremstille entreprenørskap som noe man er født til, men det mener jeg er helt feil. På samme måte som i toppidretten må man legge ned mye arbeid for å lykkes som entreprenør. På NHH blir vi gjerne veldig flinke i det vi driver med nettopp fordi vi legger ned så mye innsats, understreker han.

Ung entreprenør

Hellenes vant selv NM i Ungdomsbedrifter i 2010 med Datadong, elevbedriften som solgte beskyttende etuier til bærbare datamaskiner. Helt siden han begynte å selge halskjeder av hamp i frisørsalonger som 14-åring, har han jobbet frem ulike forretningsideer.

- Jeg opplevde at jeg gang på gang utviklet nye ideer og prosjekter. Det var utrolig morsomt, og jeg bestemte meg for å satse på prosjektene til tross for at sjansen for å gå på trynet og ikke tjene penger var stor. Det var da jeg skjønte at jeg var en entreprenør, forteller han.

Satser på delingsøkonomi

I fjor etablerte Hellenes og tre kamerater fra NHH Lotel, som i dag organiserer utleie av boliger for over 350 kunder fordelt på tre land. Etter ett år har bedriften tilrettelagt utleie for 14 millioner kroner.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle klare å starte noe innen delingsøkonomien. De etablerte aktørene var allerede så store, men nå vokser Lotel for hver dag som går, sier han fornøyd.

I dag er Hellenes majoritetseier og daglig leder av bedriften. Så langt har bedriften fem fulltidsansatte i administrasjonen, og totalt er de 30 medarbeidere.

- Drømmen er at delingsøkonomien skal bli mest mulig utbredt i flest mulig land. Jeg ønsker å skape prosjekter som utnytter seg av ressurser på en mer effektiv måte og som samtidig genererer profitt.

Til tross for at Lotel høster inntekter i millionklassen, merker ikke Hellenes så mye til denne suksessen på privaten. En smal lommebok setter imidlertid ingen demper på motivasjonen.

- Jeg har det ekstremt gøy! Selv om jeg aldri har vært blakkere, jobber jeg med noe jeg synes er utrolig kult og som jeg kan være stolt av, sier han.

NHH gir god trening

Hellenes fullførte bachelorgraden i økonomi og administrasjon ved NHH i fjor. Han er overbevist om at bakgrunnen fra NHH har hjulpet han som gründer.

- NHH gir studentene ekstremt god trening i å starte noe for seg selv. Utdannelsen gir et solid faglig grunnlag, og gjennom studentforeningen lærer man å jobbe sammen med andre mennesker, takle ansvar og jobbe raskt og effektivt.

Hellenes trekker frem stort engasjement og godt studentmiljø som de største fordelene ved å velge NHH som utdanningsinstitusjon innen økonomisk-administrative fag.

- En utdannelse handler ikke bare om hva man lærer, men også om hvordan man utvikler seg som person. Her har studentforeningen spilt en svært viktig rolle for meg, slår han fast.

Tekst: Tiril Johansen Gudevold

Les mer om jobb og karriere

Studer Økonomi og administrasjon