Long startet eget firma etter NHH

Long Chen
Gründer og tidligere NHH-student Long Chen i Sydney havn.

20. desember 2016 16:25

(oppdatert: 2. januar 2017 12:13)

Long startet eget firma etter NHH

Long Chen reiste fra Australia for å ta mastergraden sin ved NHH. Etter to år i Norge, startet han sitt eget firma i Sydney.

- Jeg har aldri likt å bli fortalt hva jeg skal gjøre. Jeg liker å være min egen sjef, og gjøre hva jeg vil, når jeg vil. Det er godt å ha den friheten, sier tidligere NHH-student, Long Chen.

Long Chen
Long Chen flyttet fra Australia til Bergen for å studere ved NHH.

I 2013 reiste han fra hjemlandet Australia til Bergen og NHH for å ta mastergrad i International Business.

- At utdanningen ved NHH var gratis, i tillegg til at jeg kunne ta kursene på engelsk, var avgjørende for at jeg valgte å reise til Norge for å ta mastergraden min.

Allerede under fadderuken, ble Chen utpekt som en potensiell gründer.

- En utvekslingsstudent fra Peru fortalte meg at jeg hadde egenskapene som trengtes for å starte min egen bedrift. Jeg hadde aldri tenkt på tanken om å bli gründer, men ideen vokste på meg. Da jeg var tilbake i Sydney, slo jeg til.

Jobber 80 + timer i uken

Ved havnen i Sydney driver Chen bedriften Sailaway Sydney. Selskapet tilbyr rimeligere seilturer for familier, studenter og festglade backpackere. Chen fikk forretningsideen etter utvekslingsoppholdet i Norge.

- Jeg har alltid hatt en stor interesse for seiling, men det fantes ingen rimelige tilbud for seiling i Sydney. Jeg tenkte at jeg kunne nå ut til en ny målgruppe, ved å tilby en tjeneste til folk som ønsker et billigere tilbud.

Bedriften har han finansiert med egne oppsparte midler, i tillegg til hjelp fra foreldrene. Chen innrømmer imidlertid at etableringen av virksomheten har krevd mye hard jobbing. Chen jobber 80 + timer i uken - det dobbelte av en normal norsk arbeidsuke.

- De første månedene var tøffe, da jeg slet med lav etterspørsel. Det tok seks måneder før jeg kunne ta ut lønn. Nå er vi er fullbooket ut januar, og selskapet går med overskudd. Det viser at hardt arbeid gir resultater på lang sikt.

Høyrisikosport

Chen påpeker at gründervirksomhet er høyrisikosport, hvor sannsynligheten for å lykkes er svært liten. Han oppfordrer imidlertid folk til å følge sine forretningsideer.

- Jeg kunne ha valgt en trygg karrierevei, men å ta sjanser driver meg. Jeg er ikke redd for å mislykkes. Hvis man har stor tiltro til det man gjør, vil man kunne lykkes.

- Hvilke egenskaper bør gründere ha?

- Man må kunne takle stress, være villig til å ta sjanser og være motivert til å jobbe hardt. I tillegg trenger man å utvikle en god forretningsplan, hvor det viktigste ikke er å bli bedre enn konkurrenten, men heller å kunne skille seg fra konkurrenten.

Chen mener mastergraden i International Business vil være nyttig for han i fremtiden.

- Arbeidsgivere ønsker i større grad å rekruttere studenter med et internasjonal perspektiv, som har kunnskap om andre kulturer og som kan arbeide med folk fra hele verden. Forhåpentligvis vil mastergraden min, kombinert med min internasjonale erfaring, styrke mine karrieremuligheter.

Jobb og karriere

Les mer om masterprofilen International Business

Sigrid Grøm Bakken