Fra konsentrasjonsleir til innovasjonssjef i Tine

30. november 2016 11:21

(oppdatert: 30. november 2016 13:09)

Fra konsentrasjonsleir til innovasjonssjef i Tine

Amela Koluder kom til Norge som krigsflyktning. Etter to år kunne hun norsk og studerte ved NHH.

Amela Koluder
Amela Koluder, Innovasjonssjef i Tine

Da Amela Koluder var 19 år slapp hun ut av konsentrasjonsleiren Heliodrom i Mostar, Bosnia, og kom til Norge som krigsflyktning sammen med 12.000 andre.

- Å komme til Norge var som å komme til trygghet. Norge har vært som en stemor for meg - jeg ble tatt i mot da jeg trengte det mest, sier Koluder.

Etter to år i Norge kunne hun snakke norsk. Året var 1995 og Koluder var fast bestemt på å få seg en utdanning. Førstevalget falt på NHH, og 21-åringen satte dermed kursen mot Bergen.

- Jeg ønsket å stå på egne ben. Skolen var utfordrende både faglig og språklig, men jeg var lykkelig over muligheten jeg fikk til å studere. NHH formet min identitet og styrket forretningsforståelsen min.

Tok CEMS-grad

I tiden på NHH var Koluder aktiv i studentforeningen. Hun engasjerte seg i Uken og Symposiet, i tillegg representerte hun handelshøyskolen både i Norge og i utlandet.

I 1999 gikk hun ut fra NHH med en CEMS-grad i international management. Siden har hun vært merkevaresjef i L´Oreal, kategorisjef i Stokke og nordisk produktsjef i Jordan. I 2012 ble hun, sammen med ni andre innvandrere, kåret til rollemodell av konsulentselskapet Leadership Fundation.

- Hva har vært avgjørende for din suksess?

- Vilje og engasjement. Flyktning er en som har overlevd og som har enorm vilje til å skape fremtid. Denne erfaringen har jeg forsøkt å benytte meg av, både under studier og i næringslivet. I Norge har vi har mange fordeler, men en stor ulempe er at vi har det så bra at vi ingenting.

Med øyne på fremtiden

For tiden jobber Koluder som innovasjonssjef i Tine. Der sørger hun for at bedriften alltid holder et fokus på fremtiden.

- Forretningsutvikling har alltid vært min passion. I Tine jobber jeg med innovasjonsledelse og nyskapning. Jeg jobber spesielt med konseptutvikling, og har ansvar for langsiktig vekstplan og innovasjonsprosesser.   

- Hva er det mest utfordrende ved jobben din i dag?

- I en travel hverdag er det mest utfordrende å holde fokuset på fremtiden. Innovasjon er kritisk viktig for samfunnet og næringslivet. Bedrifter som satser på nytenking, er de som vil ha et konkurransefortrinn i fremtiden.

Koluder trekker frem utviklingen av mikrofiberklutene til Jordan, som hun for øvrig har patent på, som et vendepunkt i hennes karriere.

- Aldri hadde jeg trodd at jeg ville ende opp der jeg er i dag, men da jeg begynte på NHH ble jeg inspirert av miljøet. Jeg forstod at jeg hadde mange muligheter i Norge og at jeg kunne komme dit jeg ville.

-Tenk nytt

Til studenter som ønsker en karriere innen forretningsutvikling, har Koluder følgende oppfordring;

- Vær nysgjerrig og engasjert. Ta risikoer og viktigst av alt; tør å tenk nytt og ikke glem at nyskapning skjer mellom mennesker. Mangfold øker kunnskap og trigger kreativitet.

flere studenthistorier

Mer om jobb og karriere