Uønsket epost

Av Stig Losnegård

13. januar 2020 09:20

Uønsket epost

NHH mottar veldig mye uønsket epost, og heldigvis stoppes omtrent 95 prosent av det før det når innboksen din. Imidlertid kan de siste fem prosentene fortsatt ha uønsket innehold.

Disse epostene har tilstrekkelig mange likhetstrekk med ordinær epost til at sikkerhetsfiltrene ikke med rimelig sikkerhet kan utelukke at det er normal epost.

Disse trenger vi derfor din hjelp til å hanskes med. I denne kategorien finner du blant annet tre typer som hyppig kan forekomme i din innboks:

Svindel ouch fishing.JPG

"Phishing-epost"

Spiller gjerne på følelser, noe haster, pirrer nysgjerrighet, stresser deg med at en konto er stengt, tilbud som er for godt til å være sann.

Disse er ute etter informasjon og ønsker at du skal logge på et sted, fylle ut et skjema, følge en lenke osv.

Les mer i OUCH! nyhetsbrev om "Phisihing"

Svindel ouch direktør.JPG

Direktørsvindel

Utgir seg for å være fra en overordnet, en kollega, en samarbeidspartner, en leverandør, en venn og gjelder ofte penger. Ønsker typisk å få endret bankontonummer på en faktura, utført en overføring eller yte økonomisk hjelp i et nødstilfelle.

Kjennetegnes også av at de spiller på følelser, noe haster, kan pirre nysgjerrighet, stresser deg med at en situasjon er prekær.

Les OUCH! nyhetsbrev om direktørsvindel

Svindel persontilpasset.JPG

Persontilpasset svindel

Kan inneholde et passord du har brukt eller bruker. Kan inneholde enkelte andre personlige detaljer. Benytter gjerne frykt og utpressing og hevder at passordet er bevis på at de har hacket pc eller telefon. Typisk påstås det at mottaker har surfet på nettsider med porno.

Les mer om persontilpasset svindel i OUCH! nyhetsbrev

OUCH! er et månedlig nyhetsbrev om sikkerhetsbevissthet som gir deg rask og lettfattelig innføring i et tema relatert til informasjonssikkerhet.

Informasjonen i OUCH! vil du ha nytte av i privat sammenheng, ikke bare på jobb.

Med bare to sider og egner nyhetsbrevet seg for en dobbeltsidig utskrift som er lett å ta med hjem eller bare bort til instituttets eller avdelingens pausekrok.

Nyhetsbrevene er også tilgjengelig på mange andre språk.

Kontakt

Stig Losnegård, rådgiver for informasjonssikkerhet, IT-avdelingen: stig.losnegard@nhh.no eller 55 95 96 96. 

Allmøtet 20. desember 2019

Sakene på dagsorden var informasjonssikkerhet, rehabiliteringsprosjektet, publikasjonsbonuser for 2019 og Bronsesvampen høsten 2019. Se opptak av møtet her.

Åpnet du vedlegget i spam-eposten?

Åpnet du vedlegget og oppga brukernavn og passord til spam-eposten som du fikk i går? Bytt passord omgående!

Flere interne nyheter