Alexander W. Cappelen 50 år

Av Eirik Gaard Kristiansen og Bertil Tungodden

29. mai 2019 08:26

Alexander W. Cappelen 50 år

Professor Alexander W. Cappelen ved Institutt for samfunnsøkonomi på NHH fyller 50 år onsdag 29. mai. Det er et fyrverkeri av en forsker, foreleser og samfunnsdebattant som jubilerer. Han elsker sitt fag og vi elsker hans entusiasme og kunnskap.

Alexander vokste opp i Bærum. Han kom tidlig til Bergen for å studere filosofi, før han tok en mastergrad ved University of Oxford og etter hvert høyere avdeling og i år 2000 doktorgrad ved Norges Handelshøyskole, veiledet av professor Agnar Sandmo. I 2001 ble han leder for Senter for etikk og økonomi. Siden 2007 har han vært professor ved Institutt for samfunnsøkonomi.

Alexander er en internasjonalt ledende forsker innenfor adferdsøkonomi, hvor hans hovedfokus har vært å forstå hvordan moralsk motivasjon former menneskelig adferd. Hans forskning har vært spesielt viktig for å forstå hvordan folk forholder seg til ulikhet i samfunnet. Dette har han i hovedsak studert ved å gjennomføre kontrollerte økonomiske eksperimenter og han har en unik evne til å komme opp med interessante design for denne typen studier.

Han fikk Ingvar Wedervangs Pris til Yngre Forskere ved NHH i 2006. Han var med å starte forskergruppen The Choice Lab og er i dag i ledelsen ved NHHs senter for fremragende forskning FAIR (A centre for experimental research on fairness inequality and rationality). Han har et omfattende internasjonalt samarbeid med forskere både i Europa og USA.

Det er få forskere som brenner mer for sitt fag enn Alexander, og hans forskningsformidling har vært avgjørende for fagets utvikling i Norge. Han elsker å forklare bedriftsledere hvor viktig rettferdighet er for de ansattes motivasjon, og politikere at tillit og sosial kapital har vært mer avgjørende for Norges utvikling enn oljen.

Han har også fått mang en leser av Dagens Næringsliv til å humre ettertenksomt når de har skjønt poenget i en av hans mesterlige kronikker. Han var derfor en usedvanlig verdig vinner av Akademikerprisen i 2013. Alexander har også gjort viktige bidrag til en rekke offentlige utvalg og kommisjoner, inkludert til utformingen av de etiske retningslinjene for Statens Petroleumsfond.

For studentene på NHH er Alexanders introduksjonskurs i etikk et definitivt høydepunkt. Det er en tour de force gjennom etikkens verden, krydret med innsikt fra adferdsøkonomi og framført med en stil som er en skuespiller verdig. Man blir ikke bare klokere av å gå på disse forelesningene, man blir også i utrolig godt humør. Og forelesningene blir verdsatt; Alexander har mottatt studentenes Bronsesvamp tre ganger.

Han fikk også NHHs pris for fremragende undervisning i 2011 og den nasjonale prisen for fremragende undervisning i 2013.

Alexander er en fantastisk kollega. Uhøytidelig, raus, skarp og utrolig morsom. Han gir en farge til dagen som få andre, vi er heldige som har han i vårt nærmiljø.

Venner og kollegaer på NHH gratulerer med dagen!

Flere interne nyheter