Jan Ubøe 60 år 20. desember

Av Leif Sanda, Kristin Reichel Teigland og Jarle Møen

20. desember 2019 08:52

Jan Ubøe 60 år 20. desember

Professor Jan Ubøe er en produktiv forsker som er opptatt av matematiske og statistiske anvendelser med relevans for det økonomisk administrative fagområdet. Han er også en engasjert og høyt skattet foreleser som har mottatt prisen for fremragende lærerinnsats, i tillegg til bronsesvampen fire ganger. Venner og kolleger gratulerer!

Jan Ubøe

Jan har doktorgrad i matematikk fra Universitetet i Oslo i 1990, og kom til Institutt for foretaksøkonomi på NHH i 2000 etter ti år ved Høgskolen i Stord/Haugesund.

Jan er en produktiv forsker som er opptatt matematiske og statistiske anvendelser med relevans for det økonomisk administrative fagområdet. I tillegg til grunnleggende temaer innen sannsynlighetsregning og matematisk finans har han arbeidet med problemstillinger knyttet til transportøkonomi, regional planlegging og forsyningskjedestyring under usikkerhet.  

Jan er også en engasjert og høyt skattet foreleser. I 2010 fikk han NHHs pris for fremragende lærerinnsats, og hele fire ganger har han mottatt bronsesvampen, bachelorstudentene pris for fremragende undervisning. Han er også lærebokforfatter, og hans bok "Statistikk for økonomifaget" er en av landets mest solgte på feltet. Nylig ble den utgitt i engelsk versjon på et stort internasjonalt forlag.

Utenfor NHH er Jan kjent som en ivrig debattant og foredragsholder. Han har holdt innlegg under Arendalsuka og skriver skarpe, men varme og humørfylte kronikker om ledelse, målstyring, PISA-undersøkelsene, undervisning og bruk av statistisk metode.

Jans kreativitet og vilje til å oppsøke nye utfordringer ble tydelig for alle da han deltok på gatekunstfestivalen Nuart i Stavanger i 2015. Som del av et samarbeid med den nederlandske kunstneren Harmen De Hoop tagget han en 30-minutters forelesning om opsjonspriser på en husvegg. Et videoopptak av forestillingen er fortsatt tilgjengelig på festivalens hjemmeside.

De av oss som kjenner Jan vet at han til daglig er forsiktig optimist. I laksesesongen endrer han personlighet. Når han etter grundig planlegging drar i vei med fluestangen, legger han sannsynlighetsbetraktningene igjen hjemme og blir en ukuelig optimist.

Venner og kolleger ved Norges Handelshøyskole ønsker Jan skitt fiske når han nå melder overgang til de glade 60-årene!

Flere interne nyheter