- Han var forut for sin tid

Atle Skjærestad, Frøystein Gjesdal, Bjørn L. Basberg
Forfatter Atle Skjærstad flankert av NHH-rektor Frøystein Gjesdal (til venstre) og professor i økonomisk historie Bjørn L. Basberg.
NHH

7. november 2016 10:57

(oppdatert: 7. november 2016 11:54)

- Han var forut for sin tid

På 30-årsdagen for professor Thorolf Raftos dødsdag, 4. november, inviterte NHH til seminar om boken "Uværet som aldri stilnet. En bok om Thorolf Rafto".

Thorolf Rafto

Thorolf T. Rafto (1922-1986) var ansatt ved NHH fra 1957 til sin død. Fra 1972 var han professor i økonomisk historie.

Rafto var en entusiastisk og populær foreleser, både på NHH og internasjonalt. Han er særlig kjent for sitt store engasjement og sin innsats for menneskerettigheter og demokrati, spesielt i Øst-Europa.

Professor Rafto fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i 1986.

Venner, kolleger og studenter ved NHH opprettet i 1986 Raftostiftelsen som arbeider for åndsfrihet, politisk frihet og økonomisk frihet. Raftoprisen tildeles årlig til internasjonale forkjempere for menneskerettigheter.

Etter seminaret og kransenedleggelsen var det mottakelse i Stupet for inviterte gjester.

Boken er skrevet av tidligere utenriksredaktør i Bergens Tidende, Atle M. Skjærstad. Forfatteren oppsummerte bokprosjektet slik:
- Jeg har forsøkt å gi et helhetlig tverrsnitt av Rafto. Han var forut for sin tid på mange vis, vitenskapelig, politisk og medmenneskelig, sa Skjærstad.

- Boken handler ikke bare om Rafto som person. Den berører en viktig del av NHHs historie, sa rektor Frøystein Gjesdal, som åpnet seminaret.

Flere som kjente Rafto var tilstede for å holde innlegg, blant annet Raftos daværende kollega og senere dommer ved Den europeiske menneskerettighetsdomstol, Hanne Sophie Greve, medstudent Torstein Dahle og professor Bjørn L. Basberg. Etter innleggene ble det åpnet for kommentarer fra salen. Her var det mange tok ordet og delte minner.

Styreleder i Raftostiftelsen, Jostein Hole Kobbeltvedt, la sammen med rektor Frøystein Gjesdal ned en krans ved bronsjerelieffet av Thorolf Rafto i trappegangen ved hovedinngangen på NHH. De innviet også en ny informasjonsplakett ved relieffet i anledning 30-årsmarkeringen.

Atle Skjærstad
Et brev fra Rafto i 1984 inspirerte Skjærstad til å ta fatt på boken 25 år senere. Et møysommelig kildearbeid ligger bak utgivelsen.
Hanne Sofie Greve
- Rafto hadde et varmt hjerte, stort intellekt og et dypt etisk perspektiv, sa lagdommer Hanne Sofie Greve.
Frøystein Gjesdal
Styreleder i Rafto-stiftelsen Jostein Kobbeltvedt holdt tale og la ned krans ved Rafto-relieffet sammen med Frøystein Gjesdal.
Rolf Jens Brunstad
- Å henge på Rafto i siste intervall var umulig. Han hadde en fighting spirit som var uslåelig, sa professor Rolf Jens Brunstad. Han var en del av en stipendiatgruppe som trente intervall med Rafto opp Munkebotn.
Atle Thowsen
Tikjemperen Rafto: - Jeg går ut fra at jeg er den eneste her som har konkurrert med Rafto i stavsprang! Du kan trekke en parallell mellom vitenskapen og idretten. Han måtte ha ti idretter, sa Atle Thowsen, tidligere direktør på Bergen Sjøfartsmuseum.
Per Ivar Gjærum
Tidligere NHH-rektor Per Ivar Gjærum forklarte Raftotrikset; - Å stille et spørsmål i bunnen av bakken, det var trikset for å holde følge med Thorolf Rafto i oppoverbakker.
Jan Ramstad
Jan Ramstad, som jobbet nært med Thorolf Rafto gjennom mange år, delte noen av sine mange minner under markeringen på Stupet

Flere nyheter fra NHH