Sveits - et stort pluss

17. mars 2017 13:00

Sveits - et stort pluss

Jeg valgte først og fremst å reise til Sveits fordi jeg ville lære mer fransk. Men, det skal også sies at tilgjengeligheten på høye fjell og vakker natur var et trekkplaster.

Lausanne er en forholdsvis liten by som ligger inntil Genevesjøen, ganske langt vest i Sveits. Landet er delt opp i en italiensk, tysk og fransk del – og de har også en retoromansk befolkning på om lag en prosent. Lausanne ligger da altså i den fransktalende delen, på grensen mot Frankrike.

Anna Dulsrud Mageli

Anna Dulsrud Mageli, bachelor, 2. kull, fra Oslo.
Jeg har hatt fransk som valgfag på NHH. Det ga meg muligheten til å reise til et universitet i Sveits der fagene både går på engelsk og fransk.

Jeg har planer om å bruke utvekslingssemesteret til å bli kjent med den sveitsiske kulturen, reise litt rundt i Europa (jeg bor tross alt midt i smørøyet), men selvfølgelig også til å studere!

Jeg er veldig interessert i adferdsøkonomi, og har allerede vært i mange gode forelesninger på området her:) Totalt er vi to studenter fra bachelor og to fra master på NHH som studerer på UNIL.

Jeg valgte først og fremst å reise hit fordi jeg ville lære mer fransk. Jeg hadde FRA10 og FRA11 som valgfag på NHH, og det å bo i en fransktalende by har gitt meg muligheten til å praktisere og forbedre språkkunnskapene mine. Men, det skal også sies at tilgjengeligheten på høye fjell og vakker natur her i Sveits var et trekkplaster. Sånn sett er det ikke så ulikt Bergen og Norge. Forskjellen for min del blir likevel at jeg får et helt annet forhold til det å utforske ting og å reise når jeg er i et annet land.

Meg i bakkene i Chamonix.
Meg i bakkene i Chamonix.

Tilgjengeligheten på høye fjell fikk vi testet allerede den andre uken vår her i Sveits. Etter å ha møtt noen andre norske (fra NTNU) ble vi bedt med på en hyttetur til Chamonix i Frankrike. Med bare en to og en halv times togtur over fjellet var vi plutselig i et av verdens mest ettertraktede skisteder! Snaue to uker senere dro vi til Laax i den tyske delen av Sveits for å delta på ANSA sine vinterleker. Også her var fjellene helt fantastiske!

Bilde av studenter på fjellet i dårlig vær.
Vi hadde for det meste sol i Laax, men fikk også kjenne litt på hvor raskt været kan slå om. Stemningen var likevel på topp!

Til tross for at jeg i bunn og grunn er en langrennsjente og har svært lite bakkeerfaring har det å stå slalåm vært helt utrolig gøy. Det er heller ikke uvanlig å møte på studenter med heftig brilleskille, så det er tydelig at det er mange her i Sveits som nyter fjellene!

UNIL

Etter å ha hatt undervisning på UNIL (Université de Lausanne) i ca. tre uker, kan jeg ikke si noe annet enn at jeg er veldig fornøyd. Skolen ligger ca. ti-femten minutter utenfor sentrum av Lausanne, men det er gode metro- og bussforbindelser ut dit. I tillegg har jeg nå skaffet meg en sykkel, og da går det enda raskere. Campusområdet er svært, i alle fall i norsk målestokk, og det består av skog med turstier, idrettsanlegg, kaféer, restauranter og fine grøntområder. Området ligger også helt nede ved vannet, og det er visstnok bare å glede seg til grillfester og bading når det blir varmere i været.

Som utvekslingsstudent fra NHH har man tilgang på to fakulteter, HEC (Hautes Etudes Commerciales) og EFLE (L'Ecole de français langue étrangère). Det kan oversettes til økonomifag og fransk. Jeg har valgt flest fag på HEC, men stortrives også med å ha noen fag på EFLE.

Anna Dulsrud Mageli

Som utvekslingsstudent fra NHH har man tilgang på to fakulteter, HEC (Hautes Etudes Commerciales) og EFLE (L'Ecole de français langue étrangère). Det kan oversettes til økonomifag og fransk. Jeg har valgt flest fag på HEC, men stortrives også med å ha noen fag på EFLE. Jeg har for eksempel et fag som heter «Introduction à la culture française et francophone» og her babler vi og skyter ut spørsmål på fransk. Det er helt perfekt for å få øvd seg i uttale, og det skaper også et lite pusterom i studiehverdagen. Dessuten møter jeg her på en del hyggelig (og rare) utvekslingsstudenter fra hele verden.

Hvordan nivået ligger fagmessig er litt tidlig å si noe om, men til tross for noe dårlige engelskkunnskaper hos sveitserne, så virker det som om HEC er en skole for dedikerte studenter – i likhet med NHH. Vi tar fag fra andre- og tredjeåret på bachelor noe vi har fått høre at vi burde være glade for. Andre studenter vi har snakket med har nemlig fortalt at det første året er svært vanskelig, og at en STOR andel av studentene «lukes ut». Konkurransen er visstnok hard for å i det hele tatt å bestå i fagene.

Bilde av Universite de Lausanne
Mellom 12 og 13:15 er det ikke forelesninger, og man har god tid til å spise lunsj og slappe av :-)

Bolig

Boligmarkedet i Lausanne er ganske hardt, og de fleste sveitsiske studentene bor hjemme hos foreldrene sine. Jeg fikk heldigvis plass i en studentbolig, og har fått høre at jeg burde være veldig takknemlig for det. Den store bonusen her er at jeg bor sammen med en franskmann, så jeg får også praktisert litt språk på hjemmebane, ikke dårlig.

Standarden er ikke veldig høy, men jeg har et stort soverom, og leiligheten ligger veldig fint til.

Bilde av klassisk studentkjøkken.
Føler dette er hva man kan kalle et klassisk studentkjøkken.

Området heter Ouchy, og ligger ikke langt unna det Olympiske Museet i Lausanne. Jeg tilbringer ikke så veldig mye tid innendørs, og det blir sikkert enda mindre når det blir varmere i været!

Bilde av solnedgang i Lausanne.
Studentboligen ligger også rett ved vannet. Dette bildet tok jeg en kveld jeg var ute og jogget langs innsjøen. Scenic!

- Anna

Les også om Stine Vintervoll som er på utveksling i Japan: Åttende første skoledag