Boomerang-barn

11. januar 2017 16:42

(oppdatert: 13. januar 2017 10:21)

Boomerang-barn

Selv om NHH kan bli ditt andre hjem i Bergen (eller første hjem, avhengig av hvor hjemmekoselig hybelen er...) er det likevel greit å få ny input innimellom. Mange studenter velger derfor å dra på utveksling en eller to ganger i løpet av studiene.

NHH-triangelet

Stine Vintervoll

Stine Wennberg Vintervoll, 5. kull, fra Trondheim.

Jeg er masterstudent med hovedprofil i Marketing and Brand Management. Jeg har blant annet vært aktiv i studentforeningen og ansatt som konsulent hos Studieadministrasjonen på NHH i løpet av studietiden. Våren 2017 tilbringer jeg på utveksling ved The International University of Japan. Jeg vil forsøke å gi et helhetlig bilde av hvordan utveksling i Japan kan gå for seg, og hvordan oppholdet differensierer seg fra et semester på NHH.

NHH blir for mange studenter en trygg base med et sterkt sosialt og faglig miljø. Mye takket være en svært aktiv studentforening og det faktum at skolen, i følge den jevne sentrumsstudent, er lokalisert “dritlangt unna sentrum”. Jeg vil ikke akkurat definere en 10 minutters busstur med avgang hvert femte minutt som dritlangt unna, men ok, disse sentrumsstudentene er inne på noe.

Vi NHH-studenter er nemlig så heldige at vi kan boltre oss på store lokaler der lesesaler, auditorium, administrasjon og studentforeningens mange oppholdsrom co-eksisterer side om side. I tillegg har vi to matbutikker, en bensinstasjon (med wiener for en tier), en pizza/kebabsjappe samt offentlige og private boligmuligheter i umiddelbar nærhet.

Vi kan dermed overleve rimelig greit der ute i NHH-triangelet: Skolen - Matbutikken - Hybelen. Helleveien 30 har med andre ord alle forutsetningene for å bli ditt andre hjem. Det har det hvertfall blitt for meg, og er en av årsakene til at jeg har hatt en helt fantastisk bra studietid!

Selv om NHH kan bli ditt andre hjem i Bergen (eller første hjem, avhengig av hvor hjemmekoselig hybelen er...) er det likevel greit å få ny input innimellom. Mange studenter velger derfor å dra på utveksling en eller to ganger i løpet av studiene.

Vi kan utveksle ett semester i løpet av den treårige bachelorgraden, og ett semester i løpet av den toårige mastergraden. NHH har utvekslingsavtaler med mer enn 170 universiteter og handelshøyskoler spredt over 50 land.

Vi har dermed drøssevis av muligheter til å oppleve både nye faglige og kulturelle utfordringer (og mer tørre/vindstille/varme klimatilstander). En rask organisering av utvekslingslistene til NHH viser at de primære utvekslingsdestinasjonene for de siste semestrene har vært Europa, USA & Canada, Australia & New Zealand og Asia. Australia & New Zealand er spesielt populært blant bachelorstudentene, mens masterstudentene i større grad velger Europa.

Utvekslingsmulighetene er mange på NHH.
Utvekslingsmulighetene er mange på NHH.

Boomerang-barn

I løpet av studietiden har jeg reist fra hjembyen Trondheim flere ganger. Hittil har det blitt den snertne kombinasjonen av Hønefoss (folkehøgskole), Caen i Normandie (fransk-studier), Bergen (NHH) og nå Japan (utveksling).

Hver gang jeg reiser ut, sier mamma til familie og venner at jeg skal ut å boomerange - jeg reiser ut, og kommer tilbake etter en stund. Like hel, men med mange nye og fantastiske erfaringer i baggasjen. Å være et boomerang-barm har alltid medført fantastiske erfaringer, kanskje bortsett fra den ene gangen jeg brakk et ribbein da jeg skulle transportere 60 baggasjekilo tilbake fra en boomerang-tur*.

*Det var åpenbart etter oppholdet i Frankrike. Det skulle vise seg at 13 par nye sko og ca. like mange kilo med digg ost bokstavelig talt skulle ta knekken på kroppen…

Jeg anbefaler derimot alle til å boomerange seg en tur utenfor Norges grenser. Egen erfaring viser at det vil bli et lærerikt og uvurderlig avbrekk, så lenge man er påpasselig med baggasjevekten og løfteteknikken på baggasjebåndene.

For å inspirere til slike turer blant nye og eksisterende NHH-studenter, vil jeg i tiden framover dele noen erfaringer fra et avbrekk jeg nettopp har påbegynt; seks måneders utveksling til The International University of Japan.

Japan er så langt det oppholdet som er lengst hjemmefra og med lengst varighet. Det føles litt som å gå inn i klesskapet til Narnia, men her borte er det litt mindre magi, og litt mer anime.

De nevnte utvekslingslistene viser at kun omlag 3% av de som reiser ut hvert semester på både bachelor og master velger Japan. Det er ikke så mye å skryte av.

Framover vil jeg derfor forsøke å gi et helhetlig bilde av hvordan et utvekslingsopphold her borte kan foregå. Neste innlegg vil gi et innblikk i prosessen før avreise og den første tiden på et nytt sted. Videre vil jeg fokuserer mer på å dele hendelser fra både skolehverdagen og reiser rundt i Japan og Asia. Foreløpig består reiselista av Niigata, Tokyo, Kyoto, Osaka, strandperlen Okinawa og feiring av Lunar New Year i Hong Kong.

Dette er forresten meg, med passende japanske flagg i bakgrunnen:

Stine Wennberg Vintervoll

Matane! (Ifølge mine japanske Google-skills betyr dette “på gjensyn”)