Namaste!

8. september 2016 08:55

(oppdatert: 15. desember 2016 09:02)

Namaste!

Jeg valgte India fordi jeg ville oppleve noe helt annet enn NHH og Norge, og fordi India er et enormt land med en økonomi som bare vokser og vokser.

Om Bloggeren:

"Mitt navn er Øyvind Fredriksen, 25 år, og kommer fra Gol i Hallingdal. Jeg er snart ferdig på NHH, og avslutter mastergraden min med et utvekslingsopphold på Indian Institute of Management – Ahmedabad. Bor på rom uten AC og WC, men elsker å lese!"

Etter omlag fem år i Bergen med paraplyer som et obligatorisk gode (eller et nødvendig onde) og gummistøvler som en del av skoleuniformen, har jeg nå valgt å studere ved Indian Institute of Management – Ahmedabad (IIMA). IIMA regnes som verdens vanskeligste business-skole å komme inn på, og i snitt er det kun 1 prosent av søkerne som får innpass på skolen. Det sammenlignbare tallet på NHH er 25 prosent. Med andre ord er konkurransen knallhard her nede. Jeg valgte India fordi jeg ville oppleve noe helt annet enn NHH og Norge, og fordi India er et enormt land med en økonomi som bare vokser og vokser. Det er mye å lære her.

 

Luis Kahn Plaza during Convocation
Luis Kahn Plaza during Convocation


Sammenlignet med NHH er studieoppbyggingen i India helt annerledes. Utvekslingsstudentene er en del av PGP-programmet, hvilket er et slags MBA-program man tar etter fullendt bachelorgrad. Dette innebærer korte semestre og intensive kurs. Karakteren settes primært fra deltakelse i fagene og presentasjoner av prosjekter. Det er med andre ord lurt å følge med i timen om man vil henge med.

Begynnelsen

Jeg kom til campus søndag 4. september som første utvekslingsstudent, så disse dagene har jeg brukt til å bli kjent med campuset og nærområdet. Dette er det bare å anbefale for andre utvekslingsstudenter, for i dag har jeg fungert som guide for alle de andre utvekslingsstudentene. Vi bor på campuset med en noe spartansk innredning (bildet av rommet mitt er faktisk hele rommet).

campus IIMA student blog
Rommet på campus

Jeg kom til campus søndag 4. september som første utvekslingsstudent, så disse dagene har jeg brukt til å bli kjent med campuset og nærområdet. Dette er det bare å anbefale for andre utvekslingsstudenter, for i dag har jeg fungert som guide for alle de andre utvekslingsstudentene. Vi bor på campuset med en noe spartansk innredning (bildet av rommet mitt er faktisk hele rommet). Takket være mine ekstremt lave forventninger til standard kom ikke dette som noe sjokk. Det er egne gutte- og jentedorms (leilighetsblokker), og det er svært strenge regler på besøk mellom disse leilighetsblokkene. Incentivet til å pynte rommet mitt er med andre ord ikke-eksisterende. Uten å gå for mye i detalj på hva jeg har gjort hver dag, så vil jeg heller vise til noen fantastiske øyeblikk jeg har fått oppleve allerede.

1.   Indere er vennlige med stor V

I India er det bare å nikke og smile, så gjør de det samme tilbake. Dersom du adresserer kvinnene som “ma’am” eller mennene som “sir” lyser ansiktene deres opp. De klarer til og med å være vennlige når de slåss. Da jeg skulle reise fra et kjøpesenter hvor jeg hadde kjøpt rent sengetøy, klarte den litt naive nordmannen i meg å si ja til to forskjellige rickshawer. Det endte med en 45 sekunders seanse hvor de to sjåførene skrek til hverandre og dyttet og skubbet hverandre, før de til slutt ble enige om hvem som fikk være sjåføren min. Det hele endte med en vennskapelig klem

2.   Bursdager

På campus er det ganske strenge regler hva gjelder bursdagsfeiringer. Det er strengt forbudt å feire bursdagen til noen som ikke vil at bursdagen skal markeres, og for å feire en bursdag må det søkes om det på forhånd med bursdagsbarnets godkjennelse. Regel 6 (det er for øvrig åtte regler knyttet til bursdagsmarkeringer) stadfester at man risikerer man utestengelse fra studiestedet dersom det blir slåsskamper under bursdagsmarkeringen. Jeg tør bare å spekulere hva som har skjedd i tidligere bursdager.

3.   Buekorps who?

I Bergen blir du vekket av et buekorps hver søndag til relativt ubeleilige tider. Her på campuset ble jeg vekket til et buekorps på steroider. Levenet kan sammenlignes med et russetog bestående av hele slagverk. Det viste seg at de feiret elefantguden Ganesha. Lyden på videoen gjengir faktisk ikke hele lydbildet. Utrolig gøy.

4.   HMS

Som det kanskje er mulig å skjønne ut ifra rommet mitt, er jeg ikke spesielt kresen når det gjelder fasiliteter. Det overrasket meg likevel å se en dør merket med radioaktiv stråling midt i campus. Rommet befinner seg i nærheten av klasserommene. NHH har kanskje Truseloftet og Katakombene, men Ahmedabad har Strålerommet. Jeg har ingen planer om å undersøke dette rommet nærmere.

 

student blog NHH IIMA
Strålerommet

Nå skal jeg ut for å spise middag med ei norsk jente som har hatt et internship i Ahmedabad.

Så langt har India vært en utrolig positiv opplevelse, og jeg slutter ikke å bli fascinert over alt jeg får se og oppleve.