I India uten kontanter

29. november 2016 10:19

(oppdatert: 2. desember 2016 10:47)

I India uten kontanter

Det er nå kun to uker til semesteret er ferdig og jeg har levert min siste eksamen ved IIMA. Innen den tid skal én lang rapport leveres inn i faget Social Entrepreneurship.

I India uten kontanter

Om Bloggeren:

"Mitt navn er Øyvind Fredriksen, 25 år, og kommer fra Gol i Hallingdal. Jeg er snart ferdig på NHH, og avslutter mastergraden min med et utvekslingsopphold på Indian Institute of Management – Ahmedabad. Bor på rom uten AC og WC, men elsker å lese!"

Dette høres kanskje ikke så omfattende ut, men det er ennå noe arbeid som gjenstår. Uten å gå altfor dypt ned i den faglige materien skal vi i Social Entrepreneurship både analysere og (fiktivt) opprette en samfunnsansvarlig bedrift i Ahmedabad inspirert av en allerede etablert internasjonal organisasjon. I M&A skal vi forhandle i over fem timer om et oppkjøp av et telekom-selskap i India. Dessverre var det ikke noe om Telenor denne gangen, men kanskje om et par år. Det er iallfall superinteressant. Det er også tilsvarende krevende.

Tiden har gått veldig fort her nede. Nå begynner jeg å bli så vant til hverdagen at dagene bare flyr av gårde, noe som er synd med tanke på at livet i India faktisk er veldig bra, men som også er flott med tanke på at jeg gleder meg til å oppleve minusgrader og norsk vinter. Snø er det manko på her nede.

Bank runs

I forrige uke havnet India i en helt spesiell situasjon. Selv om Donald Trump ble utnevnt som president i USA, hadde den gjengse inder noe helt annet å tenke på. Uten forvarsel ble nemlig alle indiske 500- og 1000-sedler praktisk talt verdiløse og sluttet å eksistere som betalingsmiddel. Tiltaket ble ført i pennen av statsminister Narendra Modi og er et langsiktig tiltak for å forminske den enorme svarte økonomien i India. Tiltaket er et godt langsiktig tiltak da det vil være umulig å konvertere mer enn 4000 indiske rupees i banken hver dag samt at myndighetene automatisk varsles om alle kontantinnskudd over 250 000 indiske rupees. Dette har ført til at folk brenner de verdiløse sedlene istedenfor.

På kort sikt har tiltaket derimot skapt store problemer for det indiske samfunnet. Statsminister Modi lovte den indiske befolkningen at overgangen skulle bli smertefri og uten logistikkmessige problemer. I India er dette ren utopi. Over hele landet befinner det seg nå lange køer utenfor minibankene. Flere har stått timesvis i kø bare for å finne ut at det ikke finnes flere kontanter igjen i minibankene, eller at minibankene plutselig ikke lenger fungerer.

Resultatet av dette er at folk ikke har mulighet til å kjøpe seg mat, da de aller færreste inderne bruker kredittkort og enda færre butikker godtar kortene. For alle over middelklasse er ikke dette et problem. Dessverre er det de svakeste i samfunnet som rammes. Ordet bank run kan nok i utgangspunktet ikke brukes for dette problemet, men akkurat i disse dager befinner det seg indere som har stått flere timer i kø enn de har på jobb. Det er ikke akkurat en gunstig situasjon for en økonomi i vekst. Jeg hadde forventet at overgangen gikk dårlig, men en så dårlig utførelse er dessverre en strek i regningen for et ellers svært smart økonomisk trekk.

India
India

Til alle som ønsker seg til Goa er det bare å bestille hostell med en gang. Det er flust av europeere i Goa, hvilket innbyr til et langt mer vestlig opphold. Jeg digget det, men farges også av at Ahmedabad er Goas rake motsetning.

Goa med Alternative Betalingsmetoder

Vi befant oss i Goa mens kontantsituasjonen i India var på sitt mest alvorlige. Goa er en tidligere portugisisk provins og et sted kjent for hippiebølgen på 70-tallet. Det var enkelt å se den europeiske innflytelsen. Rett som det var så vi vestlige som hadde bosatt seg på Goa på 70-tallet kjøre forbi med scootere og motorsykler. Det var i det hele tatt en spesiell opplevelse å se flere vestlige mennesker enn indere.
Sammen med ni andre tyskere bodde jeg på et hostell med et relativt alternativt klientell. Det gikk helt fint selv om flere av beboerne med fordel kunne inntatt mer vann og frukt. Vi brukte våre siste kontanter i løpet av den første dagen som inneholdt både scooterkjøring, bading og åpen bar.

Dag 2 ble for det meste brukt i bankkø uten at vi hadde noe særlig hell. Nå var gode råd dyre, for uten kontanter er det ganske vanskelig å komme seg rundt i India. Heldigvis fant vi en forretning som var villige til å akseptere 500- og 1000-sedler som betalingsmidler, slik at vi fikk tilbake kontanter vi kunne bruke andre steder. Dag 3 ble for det meste brukt til scooterkjøring langs kysten og å utforske nye områder. Toppen av kontantkransekaka kom da vi betalte hostellregningen på 18000 INR med 10- og 20-sedler. Det ble ikke tatt godt imot av hostelleieren, men alternativet ville vært at han ikke fikk betalt, så han måtte rett og slett bare godta det.

De siste ukene

Som nevnt innledningsvis forlater jeg India om to uker. Først skal jeg en tur til Kerala, også kalt God’s own country fordi det er så vakkert og eksotisk. Her treffer jeg en barndomskamerat fra Gol samt studiekompis Kristian Andås fra NHH. Vi skal blant annet sove i husbåt og bo på en teplantasje, hvilket er to opplevelser jeg neppe tror man får oppleve i Norge. Etter det blir det en uke i Ahmedabad før jeg vender snuten hjemover til minusgrader, skiføre og norsk vinter.

Kontanter eller ei – India er ikke kvitt meg!