Internasjonale muligheter: Sommerskole i Shanghai

30. oktober 2015 09:08

(oppdatert: 14. desember 2016 09:14)

Internasjonale muligheter: Sommerskole i Shanghai

Vi NHH-barn kan reise til Shanghai og delta på Nordic Centres 2-ukers sommerkurs ved Fudan University.

Student Fudan campus
Student på Fudan Campus tidlig en morgen

Jacob Mørch

Hallais, jeg er Jacob!

Særdeles jovialt av deg å titte innom og se hva jeg skriver om her på NHHs studentblogg. Jeg digger alt som har å gjøre med den store verden vi lever i, og hvordan ulike mennesker velger å leve sine liv rundt om kring på jorden. Derfor liker jeg godt å farte kort og langt for å komme tett på andre kulturer – helst ta del i dem over lengre tid. I løpet av min tid ved handelshøyskolen har jeg kastet meg over alle anledninger jeg har fått til å prøve meg som «new kid in town» verden rundt. Det er disse opplevelsene jeg skriver om her på bloggen – utveksling i Belgia, sommerskole i Shanghai, Innovasjon Norges Gründerskolen-program i San Francisco og den internasjonale mastergraden CEMS Master's in International Management. Nøl ikke med å ta kontakt med meg hvis du lurer på noe som helst. Bon voyage!

I forrige blogginnlegg skrev jeg om hvor spennende det er å “rykke tilbake til start” ved å flytte til et nytt sted for første gang. Om utveksling til Belgia var å restarte datamaskinen med av/på-knappen, var en sommer i Kina som å demontere hele maskinen, be en treåring om å leke litt med delene, og så prøve å sette dem tilbake til noe funksjonelt igjen. En skikkelig reset, altså.

Vi NHH-barn kan reise til Shanghai og delta på Nordic Centres 2-ukers sommerkurs ved Fudan University. Fudan er et av de bedre universitetene i Kina, og rangeres typisk på 3.-6. plass i rangeringer, etter Peking/Beida og Tsinghua i Beijing på første og andreplass. I mer velkjent språkdrakt går ofte Peking, Tsinghua og Fudan for å være Kinas ekvivalenter til henholdsvis Harvard, MIT og Yale.

Shanghai NHH student
Shanghai

Nordic Centre (NC) er resultatet av et samarbeid mellom universiteter i Norge, Danmark, Sverige og Finland, samt nevnte Fudan på vegne av Kina. NC jobber med å “bridge the gap” mellom Norden og Kina, blant annet ved å tilby kulturutvekslingsprogrammer om sommeren. Det var et slikt studieprogram jeg deltok på sommeren 2014, ærbødigst titulert Chinese Politics and Society. Det er seksjon for utveksling og internasjonalisering som administrerer søknadene til kurset, som kjøres hvert år for bachelorgradsstudenter. Det går som regel også et kurs for mastergradsstudenter ved navn Doing business in China, eller noe i den dur. Man får dessverre ikke studiepoengene innbakt i graden ved NHH, men det er da heller ikke poenget. Poenget er nemlig en opplevelse du aldri vil glemme.

Coolt og kontrastfylt

Shanghai er blant verdens aller feteste byer om dagen, og Kina er i full gang med å ta over verden. En forståelse av hvordan dette landet opererer, er gull verdt. I alle fall hvis du har noen som helst intensjon om kanskje muligens å løfte blikket ørlite grann forbi kontorutsikten til Tjuvholmen på noe tidspunkt i livet.

Shanghai vokser så raskt at man kan få bakoversveis. Det famøse Pudong-området (les: den spinnville skylinen de har bygget) var rismarker frem til kommunistpartiet bestemte seg for at det kunne være fett å ha østens finanssentrum i Kina. Det var sent 80-tall. 15-20 år senere var et av verdens mest hypermoderne områder en realitet. Til sammenligning: i samme periode diskuterte vi her i Noreg ja/nei til Intercity-tog i det vide og det brede..

Shanghai er dessuten stappfullt av penger. Men likevel så fattig i en bakgate like ved. Kontrastenes by er en tittel mange steder har blitt påklistret, men sjelden passer det så godt som her.

En kveld spiste jeg meg stappmett på dumplings for 7 norske kroner sammen med en gjeng bygningsarbeidere som aldri hadde sett en hvit mann før. Kvelden etter endte vi på et utested der det kostet rolige 60.000 kroner å få et bord for en kveld (og alt var fullbooket!). (Hvordan kom vi inn? Hvisk til dørvakten at en av blondinene vi har med er princess of Norway, så ordner mye seg..)

Fudan NHH student blog
Fudans famøse two towers!

Kulturcrazy

Kulturkræsj er en klisjé som passer seg når man snakker om Kina. Språk, mat og dating er kanskje de mest minneverdige aspektene ved det hele.

Språk kan du egentlig bare glemme. Hvor mange snakker engelsk? Type ingen. Visittkortet med adressen hjem skrevet på kinesisk var min livbøye i to uker. Å bestille noe på en meny var som å gi en spillegal kar fritt frem på et kulinarisk kasino – jeg har fortsatt ingen anelse om hva jeg spiste i mange tilfeller. Og det er kanskje like greit. Maten er nemlig noe for seg selv. “Kinesisk mat” er egentlig intetsigende; variasjonen er så hinsides stor at ett begrep umulig kan fungere spesielt godt som beskrivelse for alt sammen. Spennvidden rekker fra fløyelsmyke smaker til en armé av drager som blåser flammer langt inn i benmargen din når du tar en bit av det som viste seg å være et eller annet chiliderivat. Fantastisk spennende (og litt nervepirrende i blant). Det påstås stadig i vestlig populærkultur at kineserne spiser mye hund. Det så jeg ikke noe til. Men then again, det er mulig jeg spiste det selv, hva vet jeg!


Og dating må nevnes. Jeg møtte en kinesisk kar på min alder på et networking event, og kunne selvsagt ikke dy meg. Hvordan fungerer dating-gamet her, spurte jeg. Det viste seg at min gode mann hadde vært rimelig hypp på en frøken sammenhengende i type tre år. Om han skulle insje noe? Ta en kaffe? Nei, er du gal! “Man bør være nære venner i minst fem år før man kan begynne å snakke om noe sånt!”. I alle dager..!

De danske kongerne af karaoke

På kurset var vi 30 studenter fra norden, mildt sagt en jovial gjeng. Flere av dem har jeg nær kontakt med ennå! Gruppen ble sammensveiset rimelig kjapt, courtesy of karaoke. 30 ukjente mennesker stappet inn i et mørkt rom med en skjerm, fire mikrofoner og ubegrensede mengder ABBA, har en tendens til å bli hyggelig. Halsen var sår kontinuerlig. Jeg vet ikke om skal skylde på ABBA eller forurensningen i luften, men komboen var i alle fall ikke noe å anbefale.

Faglig opplegg

To uker med helt passe mengde skolearbeid er dommen min over det akademiske opplegget hos Nordic Centre. Du har god tid til å oppleve alt Shanghai har å by på, men likevel er det nok faglig snacks at du virkelig får et solid læringsutbytte. Best of both worlds.

Kjør på!

Om jeg vil anbefale sommerskole, sa du? Hvis du har et fnugg av interesse for internasjonal politikk, gi gass! Shanghai er magisk, og denne opplevelsen er gull verdt.

Lykke til!