NHH Innafor

6. april 2017 08:39

(oppdatert: 6. april 2017 10:07)

NHH Innafor

Valg av studiested er dritviktig. Og det vet alle, spesielt dere som i disse dager søker høyere utdanning. Nettopp fordi det er så dritviktig, så har jeg skrevet et innlegg som forhåpentligvis kan være nyttig for de av dere som vurderer en økonomiutdannelse ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Stine Vintervoll

Stine Wennberg Vintervoll, 5. kull, fra Trondheim.

Jeg er masterstudent med hovedprofil i Marketing and Brand Management. Jeg har blant annet vært aktiv i studentforeningen og ansatt som konsulent hos Studieadministrasjonen på NHH i løpet av studietiden. Våren 2017 tilbringer jeg på utveksling ved The International University of Japan. Jeg vil forsøke å gi et helhetlig bilde av hvordan utveksling i Japan kan gå for seg, og hvordan oppholdet differensierer seg fra et semester på NHH.

Og hvorfor er det akkurat jeg som skriver? Jo, det er fordi jeg er en studentforeningsaktiv NHH-student på femte året som har arbeidet hos både Seksjon for opptak og Kommunikasjons- og markedsavdelingen ved NHH. Jeg har dermed gjennomgått den mildt sagt stressende søknadsprosessen selv, i tillegg til å ha snakket med mange andre NHH-søkere, nåværende studenter og alumni.

Målet mitt er å gi et ærlig innlegg til dere som vurderer NHH som studiested. Ved å gi et innblikk i hvorfor jeg valgte skolen, håper jeg å gi litt klarhet i hvorfor Helleveien 30 fremdeles er et jæskla innafor valg (selv om robotene kommer…)

Vinter på NHH

Ønskelista

Det er noen år siden jeg selv valgte studiested, men jeg husker det likevel godt fordi det var en møysommelig og ressurskrevende prosess. Det virket som at hele framtida ble låst idet jeg sendte inn lista over ønskede studiesteder hos Samordna Opptak. Den lille lista representerte månedsvis av både nyttig informasjonsinnhenting, samt påtvunget rådføring fra alskens besserwissere. Det er den vanskeligste ønskelista jeg noensinne har laget. For hvordan i svarte kan noen som helst 3.klassing uten nevneverdig arbeidserfaring vite hva man duger til i arbeidslivet? Vi har tross alt sittet klistret på skolebenken de siste 13 åra for å studere svært teoretiske fag.

I tillegg til at jeg var sånn passelig usikker på hva jeg dugde til som arbeidstaker, var det mye usikkerhet tilknyttet framtidas arbeidsliv da jeg slet med min ønskelistelaging. Jeg skulle bare visst hvordan det skulle bli i 2017… Media varsler i hytt og pine om at robotene snart galopperer inn i arbeidslivet og røsker til seg arbeidsplassene våre. Vi leser at det er umulig å predikere hvilke arbeidsplasser som eksisterer om noen år, fordi de ikke er skapt ennå. Og oljesektoren er most def ikke en like trygg yrkesvei lenger. Og som cherry on top så skal visst hver minste detalj i livet digitaliseres, effektiviseres, redistribueres og nyttemaksimeres. Det gjør det mildt sagt utfordrende å føre opp noe som helst på ønskelista.

Alles nummer 1

Det som gjorde ønskelistelaginga mi litt enklere back in the days, var at jeg visste hva som skulle stå på toppen: ’1) Det femårige siviløkonomistudiet ved Norges Handelshøyskole’. Etter timesvis med googling av NHH samt et Bergensbesøk ble jeg nemlig overbevist om at dette var et helt innafor sted å tilbringe noen år. Men jeg hadde jo sjekket ut andre steder også, og det var da mye som så snasent ut. Men det som skilte NHH fra resten av alternativene i inn- og utland, var at selv den bitreste besserwisseren jeg ble konfrontert med erkjente at NHH var en svært god skole. (Unntaket var noen hipster-venner som var skeptiske til hele greia og hadde som minstekrav at jeg aldri, aldri, aldri skulle å gå med lyseblå Ralph Lauren-skjorte eller Hunter-støvler på solskinnsdager. Det var en ok deal.)

Long story short så havnet NHH på toppen av Samordna-lista etter følgende tankegang: Jeg hadde gode karakterer fra vgs som skulle brukes til å komme inn på høyere utdanning. Jeg hadde ikke lyst å fortsette med realfag i form av fysikk og kjemi, for jeg hadde såpass selvinnsikt at jeg skjønte at jeg ikke kom til å bli noen ny Stephen Hawking eller Sheldon. Men jeg kunne vel overleve litt mer matte så lenge det ikke var veldig vanskelig. Jeg droppa dermed ingeniørstudier. Jeg vurderte medisin også, men hadde jaggu nok selvinnsikt til å vite at om natta må jeg sove, så Norgesversjonen av Grey’s Anatomy burde noen andre ta seg av. Juss var et annet alternativ jeg sneiet innom, men jeg konkluderte med at det ville bli for kjedelig å måtte forholde seg til tusenvis av paragrafer på en daily basis. (I tillegg kunne jeg dekke juss-behovet via Suits).

Dør- og vindusåpneren NHH

Som dere kanskje begynner å skjønne så hadde jeg ikke drømt å bli revisor eller en NHH-er hele livet. (Jeg hadde for så vidt ikke tenkt å bli revisor da jeg faktisk søkte heller.) Jeg valgte derimot NHH fordi jeg visste at skolen aldri ville lukke noen dører for arbeidslivet jeg skulle inn i om noen år. Det motsatte var vel heller mer sant: NHH kunne åpne både dører og vinduer til mange ulike bransjer i både Norge og utland. En grad fra NHH ville gi meg en verktøykasse til å bidra positivt til samfunnet. Jeg trengte ikke å låse meg til et snevert karrierevalg på verken bachelor- eller masternivå, fordi en grad fra NHH gir stor smidighet til å tilpasse seg ulike sektorer og arbeidsbeskrivelser.

Flyttelasset
Sommer i Sandviken
Vinter i Sandviken
Fest
Seilskuten Statsraad Lehmkuhl

Jeg så på nettsidene til nhh.no at bachelorgraden besto av ulike fagfelt som ville gi meg et solid fundament av både samfunnsøkonomi, strategi og ledelse, bedriftsøkonomi, finans, metodefag og markedsføring.  I tillegg kunne jeg velge valgfag innen både business english, matematikk, juss, finans, regnskap, interkulturell kommunikasjon, revisjon og andre fremmedspråk som japansk, spansk, fransk og tysk.

Etter tre år ville jeg få en bachelorgrad og faktisk sitte igjen med noe dersom det viste seg at økonomistudier ikke var noe for meg. Men det var det. Så jeg startet på en mastergrad i Marketing and Brand Management, som er en av de ni hovedspesialiseringene på masternivå; Finansiell økonomi, Regnskap og revisjon, International Business, Strategi og ledelse, Økonomisk analyse, Økonomisk styring, Economics og Energy, Natural Resources and the Environment.

Utveksling i Japan

For meg var det også viktig å ha muligheten til å studere i utlandet. Dette kriteriet oppfyller NHH ved å tilby utveksling på både bachelor og master til over 170 ulike steder i mer enn 50 land. I tillegg kan man delta på sommerskole i utlandet, Gründerskolen, CEMS-programmet, Innovation School og dobbelgrad med ett år på NHH og ett år i utlandet.

Trøndelag & pappaguttene

Et annet kriterium var selvfølgelig et godt sosialt miljø. Som trøndersk jente med under middels interesse for børsen og finansmarkeder var det uaktuelt å tilbringe fem år blant pappagutter fra beste vestkant som skulle profittmaksimere the shit ut av en eller annen aksjealgoritme.

Trøndejente med under middels interesse for børsen

En kjapp titt innom nhhs.no viste at studentforeningen kom til å by på langt mer. Assa her er det mye som kan ramses opp, men for å tegne tegninga så nevner jeg: Arrangering av store årelange prosjekter som studentidrettsfestival, musikk- og kulturfestival og Nord-Europas største studentdrevne næringslivskonferanse. Mengder av idrettslag og grupper i blant annet volleyball, frisbee, alpin, fjellturer, fotball, dans, løping, saltrening, håndball, friidrett, rumpeldunk, bordtennis, basketball, langrenn, sjakk og yoga. Og selvfølgelig alskens andre grupper: Energi og bærekraft, band, Disney (de ser Disney-filmer så klart), lys- og lyd, kor og religiøse grupper.

Funksjonær i studentlekene Bergen Challenge

 

Som om det ikke er nok å ha det gøy på fritida, så kan jeg avsløre så meget som at det faktisk er jæskla lærerikt også, sånt rent pensum-messig. Og det er rimelig ålreit, fordi du kommer åpenbart ikke til å nyte alle fag like mye uansett hvor du studerer. Selv etter å ha tatt faget Finansregnskap to ganger så lærte jeg solekart mer regnskap av årene mine i studentforeningen… (Kanskje like greit at jeg ikke valgte den regnskapslinja på masternivå. Det hadde blitt mye ufrivillig kreativ bokføring av sånt).

Skreddersydd siviløkonom

NHH tilfredsstilte dermed alle kravene jeg hadde til studiested da jeg søkte. En viktig fellesnevner er at NHH ikke bare tilfredsstilte kravene på ett vis, men åpnet opp for at både de faglige og sosiale kravene kunne skreddersys til individuelle ønsker. Det gjør NHH fremdeles. For det er så sinnsykt mange forskjellige fag, folk, forelesere og fritidsaktiviteter. Og disse faktorene resulterer i en kraftig mikstur.

Bergen

Jeg er sjeleglad for at det kommer til å stå nettopp NHH på vitnemålet mitt når jeg er ferdig utdannet siviløkonom til jul. For det betyr at jeg har fullført en bachelor med valgfag i språk som har lært meg grunnleggende kompetanse innen en rekke ulike fagfelt. I tillegg har jeg stått helt fritt til å spesialisere meg innen den retningen jeg ønsker, samt komplementere NHH-fagene med International Relations fra utveksling i Japan. Og jaggu har jeg ikke lært litt finansregnskap i studentforeningen også.

Men hva med robotene?!

Avslutningsvis så vil jeg nevne dette med roboter, digitalisering og globalisering. Jeg vet at mange som søker høyere utdanning er litt småstressa for hva framtida vil bringe på grunn av disse faktorene.

Jeg hadde vært langt mer enn bare småstressa dersom jeg hadde vært fremmed for NHH, og vurdert nettopp denne skolen i lys av den digitale revolusjonen verden står overfor. Men jeg kjenner de fleste sidene av NHH. Og jeg er ikke stressa i det hele tatt, jeg.

Skolen har nemlig en svært kompetent fagstab med tette relasjoner til norsk næringsliv. NHH har dermed en unik innsikt i hvilken kompetanse som reelt sett trengs blant morgendagens arbeidstakere. Undervisningsopplegget skreddersys dermed etter oppdaterte markedsbehov.

Bilde av foredrag i studentkantina.

Så selv om vi ikke vet helt hvordan det norske eller globale arbeidslivet ser ut om noen år, så hadde jeg helt ærlig valgt NHH på nytt. Lett. Fordi skolen ruller for tiden ut fag innen digitalisering, innovasjon og globalisering på løpende bånd. Og det gjør de i samarbeid med eksperter fra både privat næringsliv og universiteter som Berkeley.

Også må vi ikke glemme at det faktisk er mennesker som må implementere disse robotene inn i både privat og offentlig sektor ved bruk av bærekraftige bedriftsmodeller. Dette er ikke akkurat gjort i ei håndvending, og det gjør seg ikke sjæl. Men det er en helt innafor arbeidsoppgave for NHHerne de neste tiårene.

Stine i Japan 

Les også om Stines utvekslingsopphold i Japan: Åttende første skoledag

Les mer om NHHs studier