Mitt første semester på NHH

28. mars 2017 09:54

(oppdatert: 28. mars 2017 09:56)

Mitt første semester på NHH

Det er allerede midt i mitt andre semester ved Norges Handelshøyskole (NHH), og på tide med et lite tilbakeblikk på de første månedene på studiet. Jeg har hatt det helt utrolig gøy, møtt mange nye spennende mennesker og opplevd alt det fine solfylte Bergen har å by på. Jeg har ikke kjedet meg en eneste dag.

Karina Wessel

Karina Wessel, 1. kull, fra Oslo.

Jeg er 19 år gammel og startet på NHH rett etter videregående. På videregående gikk jeg IB (International Baccalaureate) på Skagerak International School i Sandefjord og planen min har lenge vært å studere i utlandet. Det var derfor uforventet at jeg endte opp med å studere på NHH. Jeg har ikke angret og det kan dere lese mer om i mitt første blogginnlegg om hvordan det egentlig er å starte på NHH og studere i Norges fineste by!

Jeg har lært mye, både om meg selv og faglig. Jeg har hatt Norges fremste forskere innen økonomiske fag som forelesere og noen av Norges mest engasjerte unge som medstudenter.

Fadderuken

Det er allikevel mye jeg skulle ønske jeg hadde visst før jeg begynte på NHH rett etter videregående. Første dagen var jeg veldig nervøs; jeg skulle starte på høyere utdanning i en helt ny by hvor jeg kjente veldig få.

Dagen startet med immatrikulering, som var en fin, og litt skummel, seremoni der man fikk et overblikk over alle de andre nye studentene på NHH.

Etter immatrikuleringen, møtte jeg faddergruppen min og det var dem jeg skulle tilbringe mye av den første uken med. Det som var veldig fint å vite i begynnelsen var at alle var nye og sikkert like nervøse som det jeg var selv. Fadderuken var utrolig gøy, jeg fikk muligheten til å være med på mange forskjellige aktiviteter og arrangementer, og det var veldig lett å bli kjent med de andre studentene.

Faddergruppen min på en solskinnsdags i august
Faddergruppen min på en solskinnsdags i august

Fadderuken er en bra mulighet til å bli kjent med skolen, dine medstudenter, og ikke minst Kjelleren (det studentdrevne utestedet på NHH), så det er virkelig noe man burde være med på.

Det skjedde veldig mye på skolen resten av semesteret også, og det er alltid noe man kan være med på, enten det er quiz, revy, konsert eller temafest.

Studentforeningen NHHS

NHHS er studentforeningen ved NHH og er en av Norges mest aktive studentforeninger. Den er delt opp i mange forskjellige grupper. Bare idrettsforeningen består av 49 forskjellige lag innen 30 forskjellig idretter, alt fra håndball og roing til langrenn og yoga.

Det finnes mange underutvalg hvor man kan engasjere seg i grafisk design, fotografi, skrive for skoleavisen, ha ansvar for skolens egen hytte eller jobbe med bistand.

Det er også mange interessegrupper og kjellergrupper om man liker å synge, danse, gå tur, er interessert i finans, politikk, baking eller vin. Poenget er at det virkelig er noe for enhver smak og interesse.

Selv er jeg med i NHH Aid som er en bistandsorganisasjon med fokus på skolebygging i Malawi, og jeg er også med i Vinum som er en interessegruppe for oss som er over middels interessert og glad i vin. Om du vil vite mer om NHHS og de forskjellige gruppene kan du gå inn på nhhs.no.

Koselig kveld med Vinum
Koselig kveld med Vinum

Stor overgang fra videregående

Det er en stor overgang fra videregående skole til høyere utdanning, man får blant annet mye mer frihet, men også mer ansvar. Man får mer frihet til å planlegge sin egen hverdag og kan selv prioritere den tiden man vil bruke på skole og fritid. Dette er noe som har passet veldig godt for meg da jeg ofte liker å sove et par timer lenger på morgenen og heller se på opptaket av forelesningen senere, da alle forelesninger i obligatoriske fag blir filmet.

Selv om det er mulig å se mesteparten hjemme, liker jeg allikevel å dra på skolen. Her kan man jobbe sammen på grupperom om man liker å jobbe sammen med andre, eller på lesesalen om man foretrekker å jobbe alene.

NHH gir mange muligheter

Jeg visste lite om hva økonomistudier handlet om før jeg begynte å studere, selv om jeg hadde ett økonomifag på videregående. Jeg begynte på NHH fordi jeg visste at dette var en utdanning som kom til å gi meg mange muligheter i fremtiden og fordi jeg er interessert i yrkene og jobbene en økonomiutdanning kan gi.

Etter et halvt år med økonomi, føler jeg at jeg begynner å forstå hva dette handler om. Det jeg synes er så spennende med å studere økonomi, er at det er så sentralt for vår hverdag og det samfunnet vi lever vi.

Bachelorstudiet på NHH gir et grunnlag innen flere områder som bedriftsøkonomi, samfunnsøkonomi, strategi og ledelses, og metode. Det emnet jeg har likt best til nå heter Psykologi og ledelse og handler om menneskelig atferd og mellommenneskelige relasjoner i organisatorisk kontekst, som for eksempel i bedrifter, organisasjoner og team. I dette emnet, og flere andre, har vi gruppearbeid, noe som kan være både utfordrende og lærerikt. I flere emner har vi også caseoppgaver vi jobber med, dette bidrar til at studiene blir mer relevante for arbeidslivet.

I noen emner som matematikk og bedriftsøkonomi har man en typisk 3 eller 4 timers eksamen, mens i andre fag som psykologi og ledelse, har man en såkalt mappevurdering av det man har gjort i løpet av semesteret. Dette er noe jeg synes er veldig positivt da det tar vekk litt av stresset i eksamensperioden.

En annen ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg begynte å studere, er at det er greit å føle at man ikke skjønner alt med engang og at man som oftest har mer enn god nok tid før eksamensdagen.

Alt i alt har det har vært åtte utrolige måneder i Norges fineste studentby ved Norges Handelshøyskole.

Karina Wessel