Velkommen til Bergen

9. juni 2017 09:33

(oppdatert: 9. juni 2017 13:47)

Velkommen til Bergen

Du har kommet inn på NHH. Kanskje på første forsøk, kanskje etter noen flere. Hva skjer nå? Her har du the Bergen basics.

Det er like greit å bare ta disse vær-greiene med en gang: For det går ikke an å skrive en tekst om å være ny NHH-student i Bergen uten å nevne den værmessige downgraden som det mest sannsynlig medfører. Forrige august kunne vi lese overskriften “Bergen tangerte enda en drittvær-rekord” hos nrk.no. Bergen hadde nemlig bare fire stusselige regnfrie dager i juli måned. Enough said.

Stine Vintervoll

Stine Wennberg Vintervoll, 5. kull, fra Trondheim.

Jeg er masterstudent med hovedprofil i Marketing and Brand Management. Jeg har blant annet vært aktiv i studentforeningen og ansatt som konsulent hos Studieadministrasjonen på NHH i løpet av studietiden. Våren 2017 tilbringer jeg på utveksling ved The International University of Japan. Jeg vil forsøke å gi et helhetlig bilde av hvordan utveksling i Japan kan gå for seg, og hvordan oppholdet differensierer seg fra et semester på NHH.

Sooo, hvordan overleve vannland?

Det prekære været har heldigvis skapt noen markedsmuligheter for Norges naturlige vannland. Nærmere bestemt produkter som skal skjerme deg for været. Hvis du tror at du kommer deg tørrskodd gjennom 5 år på NHH uten å investere i støvler og regnjakke, så må du revurdere den tankegangen mer brennkvikt enn du må finne bolig.

Hvis du ikke dekker regnbeskyttelsesbehovet før du ankommer Bergen, kan du vurdere å sneie innom butikken REGN, som selger snasent og minimalistisk regntøy + vanntette sekker og bagger til greie priser. Jeg tør ikke å tenke på hvor mange pensumbøker eller Mac-ladere jeg hadde ødelagt hvis jeg ikke hadde kjøpt vanntett sekk.

Og bare for å få det på det rene: Det er heeelt innafor å gå med sekk på NHH.

Og det er likegyldig hvor du kjøper regnjakka. Bare sørg for at den er lang nok, helst ned til knærne. (En av mine regnjakker er flammende rød og ble kjøpt av min kjære mor som et jakke+bukse-sett på Coop Obs en gang på tidlig 2000-tallet. Buksa er hvertfall 20 cm for kort, men jakka er ofte i bruk og jøye meg så mange komplement den jakka har generert. Bare sånn FYI.)

Paraplyer er et eget kapittel, men kortversjonen er at du alltid må ha en liten paraply i den vanntette/ikke vanntette veska/baggen/sekken. For du vet søren meg ikke når det kommer til å regne neste gang. Hvis du slenger oppi et par solbriller også, så er du bankers. (Samme prinsipp gjelder hvis du besøker my hometown Trondheim, ekstra FYI).

Du kommer til å kjøpe og miste et høyt titalls antall paraplyer. Men du kommer også til å knabbe med deg paraplyer fra alskens forelesninger, møter, vors, og nach med eller uten vilje. Så du går ca i null til slutt. Paraplyene fra Deli Deluca er bra greier, forresten. Stødige og store.

Når det gjelder støvler så er det samme hvor du kjøper de. Det viktigste er bare at du har et par. Hvis du tenker at støvler er alt for klamme å gå med på skolen, så har du rett. Men frykt ei, NHH har bokskap der du kan oppbevare vanlige sko som du bytter til når du ankommer skolen. I tillegg har studentforeninga mange kontorer, og sannsynligheten er ganske stor for at du får tilgang til et av disse magiske fristedene i løpet av fem år.

Til gutta anbefales en smart liten oppfinnelse som du finner blant annet hos Retro. Det er rett og slett kalosjer; et slags tykt plasttrekk du tar utenpå dine vanlige sko. (Ikke sånne ekle som du må bruke i eksamenslokaler og hos legen). Spesielt populært når det bøtter ned, og du skal gå med dressko/semskede sko.

Vannland har stengt (innimellom)

Ok, da er vi ferdige med survival-kiten for dårlige værdager. Jeg kan nå informere om at vannland har stengt ganske mange dager i året også. Og guri land og rike, da er Bergen helt sinnsykt fin. 10/10.

Musikkpaviljongen i Bergen

Når det er sol og finvær i Bergen, er det som om byen tar siesta og sprinter opp nærmeste fjell, eller tusler bort til en park for å grille og chille. Uavhengig om valget faller på fjell eller park, så er Instagramming-frekvensen skyhøy og alle lever glade dager.

Hvis du ikke har lest deg opp på basic Bergen facts ennå, så må jeg nevne at Bergen kalles ‘byen mellom de syv fjell’, fordi byen er omringet av… syv fjell.

Bergen - byen mellom de 7 fjell

Byen mellom de syv fjell

Hvilke topper dette egentlig er snakk om, er overraskende nok ikke Bergenserne enige om. Toppene som bestiges under ‘7.fjellsturen’ får være fasit nok: Fløyfjellet, Sandviksfjellet, Rundemanen, Ulriken, Løvstakken, Damsgårdsfjellet og Lyderhorn.

Sandviksfjellet huser den berømte Stoltzen-løypa, som er en smal og rimelig hissig sti/trapp der du virkelig får sjekket status på kondisen. Stappfullt på solskinnsdager, ok ellers. Veldig nære NHH.

Turen opp Fløyfjellet er en annen populær rute med oppstart nede i sentrum, mellom Fisketorget og Bryggen. Ruta har heldigvis en slakere vei opp til toppen (alt er slakere enn Stoltzen, for så vidt). På toppen kan du kjøpe is, vaffel og annet digg. Bergen by har rett og slett en super beliggenhet når det gjelder nærhet til fjell og fin natur!

The basics: Bryggen & Fisketorget

Bryggen ligger i sentrum og består av en nydelig rekke med gamle trehus, der første etasje består av kaféer, restauranter, barer og butikker. Her er det supertrivelig på uteserveringen i finvær. Ellers består området stort sett av turister i regnponchoer som tar selfies med ipaden.

Fisketorget ligger fem minutters gange unna Bryggen og har et innendørs helårstorg, men det er uteserveringen om sommeren som er mest populær. Her er det turistpriser.

Bryggen i Bergen

Restauranter & kaféer

Som student er det mer sannsynlig at du havner på andre siden av gata hos Matbørsen eller Zupperia; Bergens uoffisielle studentfavoritt (store porsjoner, gode priser, variert meny med hovedvekt på asiatisk mat. Byens beste supper).

Ettersom jeg er et matvrak velger jeg å tipse om et par steder til: Ruccola (rett nedenfor Fløyen-banen, italiensk, verdens beste risotto, bestill bord i helgene), Bien (litt utenfor sentrumskjernen, men verd det. Gode burgere og østers), iSushi (leverer sushi på døra), Ichiban (sushi take-away), Sumo (sushi restaurant), Pastasentralen (Italiensk, gode priser), Kafé Spesial (studentfavoritt pga. prisnivå), Royal (fancy gourmetburgere), Bare Vestland (ikke for alle, men hvis du middels+ foodie så er dette en veldig spennende restaurant med lokale råvarer), Colonialen på Litteraturhuset (mellom kl 15-17 har de tidlig middag med en god og rimeligere rett enn kveldsserveringen). Café Opera (europeisk meny, spesielt digge toast og supper), Kaffemisjonen (byens beste kaffe).

For besøk av foreldre/andre situasjoner der studentlommeboka di slipper å betale/finere restauranter: Marg & Bein og Lysverket.

Bergen by night

Butikker

Du finner alt du trenger bortsett fra IKEA i sentrum. (IKEA ligger i samme retning ut av byen som NHH). Bykjernen er liten, og kjøpesentrene dekker basisbehov: Galleriet og Xhibition er de største. Ellers vil jeg tipse om Cutters for hårklipp (etablert av tidligere NHH-studenter, 15 minutters drop-in klipp til 299kr) og Råvarene (Norges første Zero Waste-kolonial dvs. emballasjefritt, selger matvarer og husholdningsartikler i løsvekt så du tar med egne oppbevaringsbokser).

kulturtilbudet

Bergen har selvfølgelig et stort kulturtilbud bestående av konserter, teater, utstillinger ++. Tilbudet varierer, så jeg anbefaler deg å ta en titt innom STOFF (stoffmagasin.no) eller NHH sin skoleavis K7Bulletin (k7bulletin.no) for mer info.

…også var det den boligen da

… Den bør du skaffe deg brennkvikt, som previously stated. Studentsamskipnaden i Bergen (SIB) har en studentbolig på andre siden av gata fra NHH (Hatleberg). Her er det ålreit å bo et semester eller to eller tre inntil man har etablert et nettverk og trolig flytter inn med venner.

For private boliger anbefales Facebook-gruppen ”NHH – kjøp & salg”. Her legges det ut mange boligannonser i området rundt NHH og i sentrum. Ellers har du klassikerne finn.no og hybel.no.

Les også: Å bo i Bergen

Da har du en liste over the Bergen basics.

Velkommen til vannland!

- Stine

Les også NHH Innafor

Norges beste studentmiljø