Å bo i Bergen

15. april 2014 14:54

(oppdatert: 24. november 2016 15:06)

Å bo i Bergen

Bare så det er sagt: Bergen er et fantastisk sted å bo – og et fantastisk sted å være student. Men for å kunne bo i Bergen som student, kan det være greit å faktisk ha et sted å bo. Jeg startet min NHH-tilværelse på Hatleberg.

Bryggen i Bergen
Bryggen

Skrevet av: Stine Viddal Øi

Om bloggeren

Stine Viddal Øi (tidligere blogger)

Tidligere NHH-student med spesialisering i samfunnsøkonomi. I løpet av tiden på NHH har jeg vært med på mye rart og spennende og jeg ble i utgangspunktet trukket hit på grunn av det store engasjementet jeg hadde inntrykk av at befant seg her. På dette feltet har studentforeningen på alle måter innfridd, og det har gitt meg muligheten til utforske sider ved meg selv jeg kanskje ikke ville hatt muligheten til ellers. Som en internasjonalt orientert student har jeg tatt samtlige moduler i spansk ved NHH. Dette muliggjorde et spennende og utfordrende utvekslingssemester i Chile på bachelor.

De tre tingene jeg savner mest med å bo i den vakre byen mellom de syv fjellene er turmulighetene, studentmilijøet og kulturtilbudet.

Selv har jeg bodd tre forskjellige steder mens jeg har studert her i Bergen. I utgangspunktet var det to krav jeg hadde: at jeg skulle bo i sentrum og ikke bo med NHH-studenter. Stort sett har jeg bommet ganske bra på de punktene, men jeg har ikke hatt det så aller verst allikevel.

Jeg startet med en studenthybel på Hatleberg, som ligger cirka fem minutter fra skolen. Det var kanskje litt av latskap, for da jeg først fikk tildelt en hybel var det med ett mye mindre fristende å fortsette jakten på nettet og dra på visninger på andre siden av landet. Dessuten visste jeg ikke helt hvor i sentrum jeg ønsket å bo – så da ble det ikke sentrum i det hele tatt.

Etter å ha hentet nøkler til det som skulle være mitt nye hjem de neste fem månedene, var det ikke en spesielt hyggelig opplevelse å gå opp trappen i en oppgang som luktet råtne epler og låse opp døren inn til et takras av et kjøkken. Det var søppel overalt, og både vasken og benken var full av stabel på stabel med skitten oppvask. Jeg husker jeg tenkte: hva slags mennesker er det egentlig jeg skal bo med? Enda godt jeg hadde eget bad. Jeg trøstet meg med at utsikten utover skolen og Askøybroen var fantastisk – gjennom de skitne vindusrutene. Forkurs i matte ventet, så mitt nye liv blant stabler med skitne tallerkener fikk jeg forholde meg til senere.

Det viste seg at jeg hadde tatt et par sorger på forskudd. Da jeg kom tilbake til hybelen på ettermiddagen stod en tysk masterstudent på kjøkkenet og vasket. De som bodde der tidligere hadde reist for godt, og han og jeg var de eneste som hadde flyttet inn etter det. Kjipt at de hadde dratt uten å vaske og rydde etter seg – men mindre kjipt at de faktisk hadde dratt. Så vasket vi i mange timer – en fin bli-kjent-aktivitet.

Det ble et veldig bra bosemester, med spennende folk fra mange land og det jeg tror var Hatlebergs reneste kjøkken. Jeg fikk det internasjonale synet på nordmenn og NHH- studenter, og vi løste stadig verdensproblemer over en kopp te til fem om morgenen. Å bo på Hatleberg var veldig sosialt, og mange av vennene jeg har i dag ble jeg kjent med fordi vi alle bodde på Hatleberg det første semesteret.

Etter jul flyttet jeg inn hos en av disse vennene – som hadde kjøpt seg leilighet. Første gang vi møttes, på forkurs i matte et halvt år tidligere, hadde vi snakket om hvordan vi bodde (som er et av de de enkleste og derfor vanligste samtaleemnene på forkurs i matte og i førstekullsuken – bortsett fra hvor du er fra og hva du eventuelt har gjort mellom videregående og NHH). Vi hadde begge tenkt til å flytte fra Hatleberg etter jul. Hun skulle kjøpe leilighet og trengte en leieboer, og jeg trengte et sted å leie.

Sol i Bergen
SOL I BERGEN: Jeg ville ikke studert noe annet sted.
Bergen 17mai
UHØYTIDELIG: Veldig internt – og veldig gøy å bo med andre NHH-studenter. Maiken, meg og Elise på 17. mai.
NHH professorer.
HELT NORMALT: Et lite utvalg av NHH-professorer.