Internasjonal arbeidserfaring

25. februar 2016 14:46

(oppdatert: 14. desember 2016 15:01)

Internasjonal arbeidserfaring

Jeg har lenge tenkt at jeg ønsket å gjøre noe mellom bachelor og master. Jeg gikk rett fra videregående til NHH og dro ikke på utveksling på bachelor, så jeg merket at det det begynte å krible litt i utenlandsfoten i fjor.

Travelbird blogg NHH

Gjesteblogger

Kort om Ingvild:

Mitt navn er Ingvild Rooth, jeg er 23 år og er i gang med mitt fjerde år på NHH. Jeg avsluttet min bachelorgrad høsten 2015 etter et halvt år ekstra på bachelor. Våren 2016 lever jeg livet i Amsterdam mens jeg har et internship på seks måneder for det nederlandske reiseselskapet TravelBird. Til høsten kommer jeg tilbake til NHH for å begynne på master, men før det skal jeg nyte våren i Amsterdam!

Jeg ønsket å oppleve et annet land og en annen by, få nye impulser og ikke minst få arbeidserfaring fra et internasjonalt miljø. Jeg trengte med andre ord å bevege meg utenfor Norges landegrenser, så da en venninne tipset meg om et internship hos TravelBird i Amsterdam var jeg solgt – og jeg har ikke angret et sekund på at jeg søkte!

Travelbird Amsterdam

Å ha gode karakterer holder ikke lenger om du vil sikre deg drømmejobben. Arbeidsgivere stiller stadig høyere krav, og arbeidserfaring og internasjonal erfaring er to kriterier som ofte vektlegges tungt. Så hvorfor ikke kombinere dem og skille deg litt ut? Jeg har jobbet siden ungdomsskolen, enten ved siden av skolen eller i feriene, men det er noe helt annet «working 9 to 5» for et internasjonalt selskap. Jeg har aldri vært så nervøs som da jeg satte meg på flyet til Amsterdam i begynnelsen av januar. Hva om jeg ikke klarte å gjøre jobben jeg ble ansatt for å gjøre, eller ikke ble kjent med noen? Men det er når man beveger seg utenfor komfortsonen at man virkelig utvikler seg og lærer noe nytt om seg selv! Å jobbe og studere i Norge er trygt; man kan språket, kjenner reglene og har venner og familie der. Det er noe helt annet å flytte til en by der du ikke kjenner noen. Det er da du må tenke at de fleste er i samme situasjon som deg! Alle her er utrolig åpne, og jeg ble kjent med folk fra dag én og har nå fått mange nye venner, fantastiske kolleger og mye ansvar på jobben. Jeg kan ikke si annet enn at jeg stortrives og kunne ikke vært mer fornøyd med valget mitt!

 I fjor høst tok jeg et ekstra semester på bachelor for å fullføre graden og forbedre karakterene mine. Jeg tror alle som har gjort det samme kan skrive under på at det ikke er særlig spennende å ta fag man har hatt før, og jeg trengte derfor noe å se fram til. Jeg merket at jeg trengte andre impulser og å oppleve noe annet enn studiehverdagen i Bergen, så jeg begynte å se meg om etter språkskoler og internship i Europa. Da en venninne tipset meg om TravelBird etter å ha besøkt standen deres på Karrieredagen på NHH i oktober, var jeg overbevist om at dette var det jeg ville gjøre våren 2016. Jeg søkte på et internship de utlyste på hjemmesiden sin, som egentlig ikke hadde noe med økonomi å gjøre, men siden jeg ønsket å få erfaring fra andre områder var det midt i blinken for meg! Jeg jobber nå med nettsiden til TravelBird, og stortrives! Ta en titt her, da vel!

Travelbird Amsterdam NHH blogg
Fra kontorene til TravelBird, i hjertet av Amsterdam

Så hvorfor er jeg så frelst? Jeg visste ikke før jeg begynte her at gjennomsnittsalderen til de 550 ansatte er 27 år – miljøet er med andre ord preget av unge mennesker og er perfekt for studenter. For ikke å snakke om det internasjonale miljøet, med ansatte fra mer enn 30 land. Jeg jobber for det meste med den norske siden og skriver på norsk, men all kommunikasjon i selskapet foregår på engelsk. Jeg har fått venner blant annet fra Finland, Frankrike, Tyskland og Italia, og jeg trives med å være en av de få nordmennene her. Du opplever sjelden å være en av de få som snakker norsk om du jobber i Norge eller jobber for norske selskap i utlandet, og det er nettopp derfor jeg anbefaler alle på det varmeste å ta en sommer eller et semester i utlandet for å jobbe for et internasjonalt selskap. Man lærer å tilpasse seg andre kulturer, kommunisere på engelsk på et profesjonelt plan og forholde seg til andre normer og tradisjoner.

Travelbird Amsterdam
På kaffebaren i første etasje - perfekt for kaffeavhengige studenter!

Om du ikke har besøkt Amsterdam ennå er det virkelig på tide! Dette er byen som har alt for unge mennesker. Det er ikke uten grunn man sier at en tur til Amsterdam er som å gå på skattejakt. Her finner du små sjarmerende kafeer, fantastisk uteliv og mer enn nok museer å velge mellom. For ikke å snakke om de sjarmerende kanalene og trange brosteinsbelagte gatene Amsterdam er så kjent for. Men det beste med byen er den internasjonale atmosfæren! Amsterdam er en av de mest internasjonale byene i verden, med innbyggere fra nesten alle verdens land. Selv om du ikke kan nederlandsk er det ikke noe problem å gjøre seg forstått her – lokalbefolkningen slår over til engelsk med en gang de skjønner du ikke kan nederlandsk.

Amsterdam NHH guest blog
Amsterdam er kjent for sine mange vakre kanaler

Jeg håper jeg har klart å overbevise deg om at arbeidserfaring utenfor Norges grenser er verdifullt og verdt hvert eneste minutt. TravelBird har faktisk en konkurranse gående i disse dager for studenter fra hele Europa, hvor man kan vinne et stipend på 3000 euro og muligheten til å gjennomføre et internship her hos oss i Amsterdam av valgfri lengde. Kanskje du vil oppleve Amsterdam i sommer og kunne tenke deg et internship her i sommerferien? Eller kanskje du trenger et halvt års pause fra Bergen og studiehverdagen? Konkurransen er åpen for både bachelor- og masterstudenter, så her er det bare å søke i vei! Om du er interessert kan du lese mer dette her.
Push deg selv – det er først da du virkelig lærer noe nytt. Hopp i det og jeg kan love deg at du kommer til å ha ditt livs opplevelse!

Om du har spørsmål om Amsterdam, TravelBird, å jobbe i utlandet, hva som helst – vær så snill og ta kontakt!

Skrevet av Ingvild Rooth.