Programdirektørens nye vaktpost

Tor Øyvind Baardsen. Foto: Ove Sjøstrøm
HJEM TIL NORDNES: – Nordnes er kanskje det beste Bergen har å by på. Vi måtte tilbake hit. Sentralt plassert med mye historie og utsikt til vågen og Bryggen, sier Tor Øyvind Baardsen, programdirektør for NHHs Executive MBA-program i strategisk ledelse, MASTRA.
Av Ove Sjøstrøm (tekst og foto)

1. juli 2020 12:06

Programdirektørens nye vaktpost

NHHs programdirektør Tor Øyvind Baardsen brenner for forskning og formidling. Men hvem er den beste formidleren på NHH?

– Her er det fint å være, sier Tor Øyvind Baardsen, programdirektør for NHHs Executive MBA-program i strategisk ledelse, MASTRA.

Han byr på kaffe på plattingen foran det karakteristiske gule murhuset i Klostergaten på Nordnes, Corps de Garde.

– Det er en stund siden sist vi bodde på Nordnes. Vi holdt til på Strangeplassen da barna var små. Men med tiden ble det litt for liten plass for en voksende familie, og vi flyttet ut av sentrum, sier han.

Sammen med ektefellen Anne-Dagrun Husabø forlot han nylig Paradis etter 26 år, og vendte hjem til Nordnes.

Corps de Garde ble solgt av Bergen kommune i fjor og overtatt av ekteparet i januar. Fremdeles er det mye renovering som skal gjøres før de første gjestene kan innta det store kjøkkenet i første etasje. Men selv om håndverkerne er i full sving i alle etasjene, har de to allerede flyttet inn.

– Nordnes er kanskje det beste Bergen har å by på. Vi måtte tilbake hit. Sentralt plassert med mye historie og utsikt til vågen og Bryggen, sier han og tar en slurk av koppen med den nytrukne kaffen.

Tor Øyvind Baardsen. Foto: Ove Sjøstrøm
Selv om håndverkerne er i full sving i alle etasjene, har Tor Øyvind Baardsen og ektefellen allerede flyttet inn.

Praktisk kunnskap

Det var ikke gitt at Baardsen skulle ende opp som NHH-er. Han snuste på sosialøkonomi og vurderte å ta hovedfag på Universitetet i Bergen på 1980-tallet. Men en tur innom NHH endret planen og utdanningsløpet for eksil-siddisen.

– Jeg stakk innom en studieveileder. Dermed var det gjort. Det var siviløkonom jeg endte opp med å bli.  

I dag er det strategi og ledelse som er hovedinteressen til Baardsen. Han er blant annet medforfatter av «Strategiboken» sammen med NHH-kollegene Lasse B. Lien og Eirik Sjåholm Knudsen.

– Strategi er summen av det virksomheter gjør for å lykkes. Men hvorfor lykkes noen bedrifter mens andre ikke får det til? Og hva må til for å fatte riktige beslutninger? Det er dette vi forsøker å gi svar på i boken, sier Baardsen.

Les mer om Executive MBA i strategisk ledelse

– Hva er det beste med formidling?

Baardsen myser mot solen og nøler litt før han svarer. Kanskje formidling er et kall for den erfarne programdirektøren? Vi sitter tross alt på hellig grunn. På Klosteret.

– Nei, det er ikke et kall i religiøs forstand. Det er mye mer jordnært enn det, sier han og ler før han slår fast:

– Det beste med formidling er når studentene får nyttig og anvendbar kunnskap. Når de får en verktøykasse som kan brukes, og som gir konkrete resultater utenfor skolebygget. Det handler altså ikke bare om god formidling, men også om å gi studentene kunnskap som kan brukes.

Vært innom det meste

Studentene på NHH er attraktive for næringslivet. De fleste får jobb utenfor NHH før de er ferdige med masteren.

Baardsen fikk også jobb etter studiene, på NHH. Her har han vært hele sitt yrkesaktive liv. I løpet av karrieren har han vært innom undervisning, forskning og de fleste avdelingene på handelshøyskolen.

NHH-kolleger forteller at han har en sjelden evne til å briljere og engasjere, og at Baardsen har vært en svært viktig bidragsyter til NHHs voksende portefølje av executive-programmer for bedrifter, klynger, sektorer og bransjer.

– Hvem foretrekker du å undervise, unge eller eldre studenter?

Tor Øyvind Baardsen. Foto: Ove Sjøstrøm
– Det fine med studentene på NHH Executive er at de bringer med seg en egen kunnskapsdimensjon til NHH. De har mye erfaring som de deler og bruker under studiene, Tor Øyvind Baardsen, programdirektør for NHHs Executive MBA-program i strategisk ledelse, MASTRA.

– For så vidt begge kategorier, men det fine med studentene på NHH Executive er at de bringer med seg en egen kunnskapsdimensjon til NHH. De har mye erfaring som de deler og bruker under studiene. De står ofte selv midt i endringer i virksomheten de tilhører og trenger nye verktøy.

– Og endringene skjer fortere nå enn før?

– Tja, gjør de egentlig det? Selvfølgelig er endringskonteksten annerledes i dag enn for 30 år siden. Digitalisering og bærekraft er for eksempel aktuelt nå, men vi ble jo fortalt at verden endret seg raskt både for 20, 40 og 60 år siden, men da med andre drivere. Verden endrer seg hele tiden, og da er jo etterutdanning hos oss et nyttig verktøy å ha med seg.

En ny vaktpost

Baardsen er ikke bare på vakt for god forskning og formidling på NHH. Nå kan også kose seg på vakt privat. Det staselige huset ekteparet renoverer, er kjent for de fleste som beveger seg opp Markeveien fra sentrum og til Klostergaten på Nordnes. 

Kortegården på folkemunne, eller Corps de Garde på fransk, betyr vaktkorps på norsk. Huset ble bygget på slutten 1700-tallet, og det har fungert både som prestebolig og vaktstue for politi og byens brannkorps. I 1887 fikk bygget sitt karakteristiske åttekantede tårn.

– Vi kommer ikke til å bruke tårnet til noe spesielt. Kanskje jeg tar meg et glass vin og nyter utsikten, eller leser favorittforfatteren min Paul Auster, sier Baardsen

– Helt til slutt. Hvem er NHHs beste formidler?

– Jeg kunne nevnt ganske mange, men holder en knapp på han som trollbandt oss time etter time da jeg selv var student, avdøde Thorolf Rafto.

Rafto var professor i økonomisk historie på NHH og brant for menneskerettighetene. Han ble banket opp av sikkerhetspolitiet i den tidligere kommuniststaten Tsjekkoslovakia i 1979, og slet resten av livet med senskader etter mishandlingen. Han døde 64 år gammel i 1986. Etter hans død, ble Raftostiftelsen opprettet. Stiftelsen deler hvert år ut Raftoprisen til en som har kjempet for menneskerettighetene.

– Rafto var en foreleser som kunne høre et morgenkåseri på radioen, for deretter å holde en engasjert og fengslende forelesning om innholdet i kåseriet de neste to timene, sier Baardsen og avslutter:

– Da snakker vi om formidlingsglede. Denne formidlingsgleden har nok også påvirket meg ganske mye.

Les mer om NHH Executives MBA-tilbud