Sulten etter kunnskap

Anesa Mulabecirovic. Foto: Ove Sjøstrøm
TOK MBA: – At jeg begynte på økonomi, handlet om å ikke angre senere i livet. Skulle jeg gjøre det, var det nå det gjaldt, sier lege og doktorgradsstipendiat Anesa Mulabecirovic. Foto: Ove Sjøstrøm
Av Ove Sjøstrøm (Tekst og foto)

8. juli 2019 13:12

Sulten etter kunnskap

Anesa Mulabecirovic har alltid vært glad i tall. Spørsmålet var om hun skulle bli lege eller økonom.

– Hei, jeg kom et par minutter før tiden. Jeg står ved Johanneskirken, sier stemmen i telefonen. Den tilhører lege og doktorgradsstipendiat Anesa Mulabecirovic (32).

I år dropper hun sommerferien. Noen måneder med hardt og avsluttende arbeid skal etter planen ende opp i en doktorgrad i medisin. I et stramt tidskjema har hun klart å skvise inn en prat om utdanningsløp og motivasjon.

I tillegg til doktorgradsarbeidet, har legen også et forskeropphold ved prestigetunge Kings College i London bak seg, og tatt en MBA i økonomisk styring og ledelse ved NHH Executive.

– Hva driver deg?

– Sulten etter kunnskap og forståelse, ikke minst forståelse av hvordan jeg skal anvende det jeg har lært. Akkurat nå er det sammenskrivingen av doktorgraden, som omhandler leversykdom og ultralyd, som tar det meste av tiden min.

Valgtes kval

Da hun gikk på videregående, var Mulabecirovic i tvil om hva hun skulle velge som utdanningsvei.

– Det stod mellom økonomi og medisin. Jeg valgte det siste, og jeg har ikke angret. Det er et fag som hele tiden er under endring, og du må være tilpasningsdyktig. Det passer meg bra, sier hun.

Mulabecirovic studerte medisin i Tyskland. Pensum og undervisningen foregikk på tysk, og hun måtte lære seg språket for å klare å henge med. Hun fullførte deler av siste året på medisinstudiet i Bergen og gikk ut i turnustjeneste. Etter to år i spesialisering begynte den ferske legen doktorgradsløpet i medisin.

Gikk for MBA

For to år siden fant hun også ut at det var på tide å gå i gang med en MBA der tall og tallforståelse stod i fokus.

– Noe jeg savnet under medisinstudiet, var tallforståelse. Bortsett fra statistikk og det kvantifiserbare, var det lite om tall, sier hun og forklarer hvorfor hun valgte å ta en MBA hos NHH Executive:

– At jeg begynte på økonomi, handlet om å ikke angre senere i livet. Skulle jeg gjøre det, måtte jeg gjøre det nå.

Man trenger ikke nødvendigvis økonomibakgrunn for å ta en MBA hos NHH Executive, forklarer hun.

– Jeg ble vurdert ut fra søknaden jeg sendte. De legger blant annet vekt på relevant arbeidserfaring og ikke minst motivasjon, sier hun og legger til:

– Året før, i 2016, vant jeg en europeisk forskerpris i forbindelse med doktorgradsarbeidet, men det var nok helheten i søknaden min som sannsynligvis gjorde utslaget.

En tøff start

Det ble en litt tøffere start på studiet hos NHH Executive enn hun hadde forventet. Første samling var på Sem Gjestegård i Asker, høsten 2017.

– Jeg var nok den eneste på hele kullet som ikke hadde bakgrunn fra økonomi, finans, utførte økonomirelatert arbeid, eller var i ledelsen for en bedrift. Økonomer, og andre som behersker sjargongen, bruker mange forkortelser som kan være noe forvirrende for en utenforstående, sier hun og slår fast med et smil:

– Læringskurven min ble brattere enn Stoltzen.

– Du vurderte aldri å kaste inn håndkleet?

– Nei. Jeg legger ikke skjul på at det til tider var intenst, men jeg liker utfordringer og gir meg sjelden når jeg har begynt på noe. For meg handlet det om å få kunnskap om økonomi, så forstå denne kunnskapen og deretter implementere ferdigheter. Det er prosessen min, og den fungerer veldig bra. Det har vært gøy, og til tider mye arbeid.

Milano og Singapore

En MBA hos NHH Executive legger opp til selvstudium og fire-fem samlinger i semesteret, de fleste i Oslo, og studieturer til utenlandske læresteder.

– Mitt kull dro til Bocconi-universitetet i Milano og til Asia hvor vi besøkte National University of Singapore. Begge er ranket i verdenstoppen blant læresteder, og det faglige utbyttet var svært bra, sier hun og oppsummerer:

– Internasjonal økonomi, strategi og bedriftsbesøk var noe av det som stod på programmet. Her hjemme hadde vi caser samt prosjektoppgaver, men også gode foreleser og gjesteforelesere. Prosjektarbeidet sammen med de andre studentene, vil jeg trekke frem som lærerikt, der fikk man implementert pensum i praksis. Dessuten har jeg fått et nettverk som kommer til å vare livet ut.

– Hva skal du bruke den ferske NHH-masteren til?

– Det vil tiden vise. Akkurat nå er jeg svært glad for at jeg har tatt en MBA i økonomi. Å tilegne seg kunnskap er aldri bortkastet, sier hun og trekker frem den avdøde svenske legen og professoren i internasjonal helse, Hans Rosling:

– Man kan ikke forstå verden uten tall, men den kan ikke bli forstått med tall alene, skrev Rosling. Det oppsummerer egentlig valgene jeg har tatt i utdanningsveien frem til nå, avslutter Mulabecirovic.

Les mer om MBA i økonomisk styring og ledelse