En MBA og en startup

Petter Skulstad. Foto: Ove Sjøstrøm
STARTUP: Til dags dato har vi hentet over 40 millioner kroner og har 2500 investorer registrert. Det går riktig vei, sier Petter Skulstad, gründer og daglig leder i Dealflow. Foto: Ove Sjøstrøm
Av Ove Sjøstrøm (tekst og foto)

8. juli 2019 13:30

En MBA og en startup

Det er risikabelt og krever nesten all din tid. Men lykkes du med en startup, er følelsen ubeskrivelig god.

Bare spør Petter Skulstad som er daglig leder i Dealflow. I oktober i fjor inngikk han en samarbeidsavtale om crowdfunding med DNB.

– Jeg gründet selskapet i 2017, og plattformen vår var på luften året etter, sier Skulstad og forklarer forretningskonseptet:

– Vi automatiserer prosessen for investorer og selskaper som utsteder aksjer. Hele emisjonsprosessen går automatisk.

– Er dere i mål med selskapet?

– Nei, men vi er kommet godt i gang. Vi har vist at konseptet vårt fungerer og har livets rett.

Crowdfunding

Dealflow har gitt små og mellomstore bedrifter muligheten til å skaffe kapital på en effektiv måte, blant annet gjennom crowdfunding.

– Dette gjør det lettere for bedrifter å hente investorer. Dette har ikke blitt gjort i Norge før, og vi tetter et hull som har gjort det vanskelig for mindre selskaper å skaffe kapital, sier han og slår fast:

– Samtidig gir vi langt flere muligheten til å investere i spennende oppstartsselskaper, noe som tidligere har vært forbeholdt tradisjonelle investormiljøer.

Ifølge gründeren handler det stort sett om små og mellomstore bedrifter som trenger mellom to og 30 millioner kroner. Første driftsår hentet Dealflow inn 20 millioner til ni slike selskaper.

 – Vi hadde som mål å ha 1200 investorer registrert på plattformen, men endte opp med 1500. Til dags dato har vi hentet over 40 millioner kroner og har 2500 investorer registrert. Det går riktig vei, sier Skulstad og smiler bredt.

Fra skepsis til suksess

Skepsisen var stor da han stiftet selskapet for litt over to år siden.

– De fleste ristet på hodet og sa det ikke ville gå. Bankene var nysgjerrige, men veldig skeptiske, men det snudde. Senest i dag ble vi invitert av Danske Bank for å holde presentasjon, sier Skulstad.

Dealflow kan også slå i bordet med den første norske banken som har hentet kapital via folkefinansiering.

– Vi har norsk rekord i crowdfunding. Bærekraftsbanken Cultura hentet inn elleve millioner kroner gjennom oss. De avsluttet fundingen for et par uker siden. Dette er første gang en bank i Norge har hentet kapital på denne måten.

Vil vokse

Foreløpig holder Skulstad kortene tett til brystet, men har planen klar for videre vekst.

– Vi er på vei mot egen konsesjon fra Finanstilsynet på verdipapirhandel. Da står vi fritt til å ekspandere på vår måte, sier Skulstad.

Dealflow har fire ansatte i Norge, inkludert Skulstad.

– To av våre ansatte har verdipapirkompetanse, som er viktig med tanke på en fremtidig konsesjon. I tillegg har vi en polsk CTO i byen Gdynia. Han jobbet tidligere som programutvikler for Det Norske Veritas, og styrer et utviklerteam som vi ha leid inn for å utvikle plattformen.

NHH Executive

Skulstad har solid utdanning med en Master of science fra CBS i København fra 2007 og en fersk MBA i økonomisk styring og ledelse fra NHH Executive.

– Det siste handlet i utgangspunktet mest om personlig utvikling og nye impulser. Men det ble mye mer enn det. Jeg har ikke bare fått faglig påfyll, men nye bekjentskap og et nytt nettverk.

– Hva var det beste med opplegget til NHH Executive?

– Det beste var å dra veksler på erfaringene til medstudenter som hadde vært ute i yrkeslivet en stund. Det var uvurderlig å få deres syn og perspektiver på casene vi jobbet med, sier Skulstad, som innrømmer at han nesten tok seg vann over hodet:

– Det var litt på kanten å begynne på dette utdanningsløpet som småbarnsfar mens jeg gründet et selskap. Selv om det gikk bra, krever en MBA mye disiplin og arbeid.

Startup Lab

GODT MILJØ: Petter Skulstad skryter av miljøet hos Startup Lab i Bergen. Her bivåner han et parti sjakk mellom kollegene Guy Montuelle og Matthew Raft fra startup-selskapet BYGR.
GODT MILJØ: Petter Skulstad skryter av miljøet hos Startup Lab i Bergen. Her bivåner han et parti sjakk mellom kollegene Guy Montuelle og Matthew Raft fra startup-selskapet BYGR.

Dealflow har blitt en del av Startup Lab i Bergen, som åpnet døren for lokale teknologiselskaper i mars 2019. Laben holder til DNBs bygg i Solheimsviken, hvor Dealflow var det første selskapet som flyttet inn.

I Oslo har inkubatoren holdt på siden 2012. Her er over 80 selskaper tilknyttet Startup Lab i Forskningsparken.

– Det er utrolig nyttig å være en del av dette miljøet. Her treffer du likesinnede og andre startup-selskaper. I tillegg er Startup Labs partnere inne og snuser på oss.

– Har du tid til familien opp i alt dette?

– Det var en periode jeg pleide å treffe min kone på Flesland. Vi fikk tid til en kopp kaffe før vi gikk om bord i hvert vårt fly. Det er blitt bedre nå, men gründertilværelsen er travel, men samtidig er det verdt det, sier han og slår fast:

– Det er en ubeskrivelig god følelse når ting begynner å falle på plass, og selskapet er i gang. Det er belønningen vi jobber mot, sier Skulstad.

– Blir det ferie på deg i sommer?

– Ja, det blir en rundtur i Sør-Europa med familien, men pc-en vil til enhver tid være i en armlengdes avstand og telefonen blir ikke slått av.

Les mer om MBA i økonomisk stryring og ledelse