NHH Executive åpner dører

Siv Østervold
Jobben ble faktisk enda mer spennende etter hvert som jeg fikk ny kompetanse fra NHH og internt i bedriften, sier Siv Østervold.
Av Ove Sjøstrøm

20. mars 2018 11:01

NHH Executive åpner dører

Siv Østervold er fysioterapeuten som ble konsernsjef. Svein Erik Husby vil ha ny kunnskap for å møte fremtidens utfordringer, mens Anette Hjertø gikk til ny jobb hos DNB. Fellesnevneren deres er videreutdanningen ved NHH.

Da Siv Østervold tok over sjefsstolen Hordafor-konsernet, var hun utdannet fysioterapeut og bedriftsøkonom. Nå leder hun et grønt biproduktselskap i kraftig vekst.

- Jeg blir utrolig glad når jeg hører de ansatte si at de er stolte av jobben vi gjør. Å forvandle avfall til en ressurs, gir oss alle en meningsfull arbeidsdag, sier en engasjert Østervold.

Hordafor foredler biprodukter fra fisk til bærekraftig marint protein og fiskeolje som blir solgt til forindustrien. Konsernet har nær 150 ansatte og omsatte for 770 millioner kroner i 2016.

For Østervold tok yrkeskarrien en uventet vending for sju år siden. Frem til da hadde hun drevet egen praksis som fysioterapeut i Bekkjarvik i Austevoll.

UT PÅ DYPT VANN

En dag i 2011 spurte Hordafor-gründer, Odd Karsten Østevold, om datteren hadde tid til en prat ved kjøkkenbordet. Bedriften som han startet i 1983, hadde vokst seg stor med nye investorer. Nå trengte de en ny konsernsjef.

- Jeg var kommet inn i styret to år tidligere, men jeg hadde ikke noe godt forslag til navn på den kommende konsernsjefen. Det var da han fortalte at han tenkte på meg. «Og siden du ikke falt av stolen nå, så tar du jobben» sa far, forteller Østervold og ler:

- Hadde det ikke vært en familiesak, så hadde jeg trolig sagt nei.

Hordafor omsatte for 500 millioner kroner da Østervold tok over roret.

- Meningen var at jeg skulle være viseadministrerende direktør i tre til seks måneder, men etter to uker hoppet jeg ut på dypt vann og ble konsernsjef.

- Det var da jeg forstod at jeg trengte mer enn bare en kort økonomiutdanning og pågangsmot for å klare jobben, forteller Østervold.

VALGTE NHH

Østervold søkte etter utdanningsveier og falt til slutt ned på NHH. Høsten 2013 var hun ferdig med en MBA i strategisk ledelse, og i 2016 fullførte hun en ny MBA i økonomisk styring og ledelse.

Østervold jobbet i gruppe under studiene. Medstudentene hadde ulik bakgrunn enn henne selv.

- De ga meg mye, slår hun fast.

- Det ble ekstra interessant, utviklende og levende, nettopp fordi vi hadde ulike ståsted og kompetanse. Underveis i studiet tok jeg den nye kunnskapen inn i min egen ledergruppe, og opplevde at både bedriften og jeg utviklet oss i positiv retning.

GIR SKRYT TIL NHH

Østervold blir bedt om å bli trodd på følgende utsagn om NHH Executive:

- Jeg har aldri vært med på et så bra gjennomført studieopplegg. Jeg kommer faktisk ikke på noe negativt å si om NHH i farten, bortsett fra at det koster en del i kroner og øre å gjennomføre studiet.

- Men det var vel ingen dans på roser å ta to MBA-er?

- Studiene var tøffe. Det var lite søvn og til tider knallhardt med en ny jobb i tillegg til forelesninger og fagstoff, sier hun og understreker at hun aldri tvilte på at hun ville gjennomføre:

- Oppgavene som lå foran meg som konsernsjef i Hordafor var utfordrende og ekstremt spennende. Jobben ble faktisk enda mer spennende etter hvert som jeg fikk ny kompetanse fra NHH og internt i bedriften.

FIKK NY JOBB

- Ikke tenk så mye, bare gjør det!

Det er oppfordringen fra porteføljeforvalter Anette Hjertø i DNB Wealth Management. Hjertø har fullført Autorisert Finansanalytikerstudium (AFA) i kombinasjon med Porteføljeforvaltning og har oppnådd graden MBA i finans. Hun snakker varmt om Norges Handelshøyskole (NHH) og Norske finansanalytikeres forening (NFF) sine samarbeidsstudier.

Hun er ikke tvil om at hennes ferske Executive MBA i finans ga henne nye muligheter på jobbmarkedet. Mens hun var i ferd med å avslutte sin MBA-grad på deltid, gikk hun fra KLP til ny jobb som porteføljeforvalter i DNB ASAs hovedkvarter i Bjørvika i Oslo.

- Jeg var ferdig med det siste kurset i mai i fjor, og byttet jobb i februar samme år. Jeg tror den relevante MBA-graden fra NHH gjorde at jeg landet den nye jobben, sier Hjertø.

MBA PÅ DELTID

NHH tilbyr MBA-studier innen en rekke fagområder. Studiene tas på deltid i kombinasjon med at deltakerne er i jobb. Hjertø ble overrasket over hvor relevant studiet var for hennes egen jobbhverdag.

- Mye av jobben min er å få med meg hva som skjer i verden. Finans- og pengepolitikk er ekstremt viktig for hvordan det går med markedet.

- Er MBAen du tok relevant i forhold til jobben din?

- Veldig! Og det var litt overraskende. Da jeg gikk på siviløkonomstudiet for mange år siden, kjente jeg ikke igjen så mye konkret fra fagene da jeg begynte å jobbe. Både AFA og Porteføljeforvalterstudiet er veldig relatert til det jeg jobber med til daglig, sier hun og trekker frem fordelen med å ta en utdanning mens man er i jobb:

- Det handler om at jeg har flere knagger å henge ny kunnskap på etter mange år som yrkesaktiv.

- Hva synes du om NHH som lærested?

- Norges Handelshøyskole er stødig og tradisjonell, på en god måte. Det sitter mye god kunnskap i veggene. Lærekreftene er oppdaterte, og forelesningene er gode, sier hun.

PERSONLIG MOTIVASJON

Hjertø utdannet seg til siviløkonom ved NHH i 2005. Deretter ble det et kort opphold i Stavanger hos HitecVision, før det ble jobb i Oslo hos KLP som analytiker og etter hvert porteføljeforvalter. I februar fikk hun jobb hos DNB. Hjertø tror på livslang læring.

- Verden endrer seg, og det er viktig å holde seg faglig oppdatert. For meg var det også en personlig side ved videreutdanningen, sier hun og utdyper:

- Det handler om å lære nye ting og utvide min egen horisont. Jeg synes det er artig å tilegne meg ny kunnskap.

KREVER GOD PLANLEGGING

Hun understreker at MBAen i finans ikke kom gratis. Utdanningsløpet gikk over tre år med porteføljeforvaltning og finansanalyse i fagkretsen.

- Jeg begynte videreutdanningen etter at jeg hadde fått barn. Det hadde ikke gått bra uten en god arbeidsdeling med mannen min på hjemmebane, sier hun, og legger til:

- Det ble veldig travelt til tider. Ofte leste jeg på kveldene etter at barna var lagt i seng. Om morgenen bar det rett på jobb. Men studieløpet er fullt mulig å gjennomføre med god planlegging og disiplin.

MOTIVERTE DELTAKERE

Noe av suksessen til NHH sine MBA-studier handler om motiverte og voksne studenter, tror Hjertø. Hun trekker også fram en annen bonus: Nye forbindelser og et nytt nettverk.

- Nettverket jeg fikk under studiene er gull verdt for meg i dag. Jeg har truffet mange forskjellige mennesker fra ulike deler av bransjen min. Jeg har vært lur og ivaretatt dette nettverket også etter studiene, avslutter hun.

INNOVASJON OG DESIGN

Flokk er et internasjonalt selskap med norsk og skandinavisk opprinnelse som designer og produserer kontorstoler, kantine- og konferansemøbler. Etter en rekke oppkjøp, det siste i Polen, har konsernet i dag en omsetning på rundt tre milliarder kroner.

- Vi vokser raskt, og vi er en blitt en ledende aktør i Norge, Skandinavia og Europa, forteller Svein Erik Husby, Vice President Brand & Product Management RBM hos Flokk.

Sammen med tre kolleger tar han en executive master i Merkeledelse og nye forretningsmodeller ved NHH Executive, ved siden av jobb. Modul 2 startet høsten 2017 og avsluttes i januar 2019.

- Hvordan er det å begynne på en mastergrad i voksen alder?

- Jeg må innrømme at det var uvant å starte på nytt. Det er en stund siden 1990 og Høgskolen i Molde, men det er et lærerikt og relevant studieopplegg, sier Husby og fortsetter:

- Innovasjon og omstilling er jo uten tvil relevant, også for bransjen jeg jobber i.

NØDVENDIG MED NY KUNNSKAP

Husby trekker frem økt globalisering, digitalisering og endring i forretningsmodeller som en motivasjon for å sette seg på skolebenken.

- Alt går fortere i dag enn for bare få år siden. Digitaliseringen er her for fullt, kunder endrer seg og får nye preferanser og nye forretningsmuligheter dukker opp, sier han og slår fast:

- Ny kunnskap er helt nødvendig for å henge med i svingene.

- Hva konkret har skjedd i din bransje de siste årene?

- Digitaliseringen gjør hele verdikjeden mer effektiv. Kommunikasjon ut til kundene og markedsføringen er på mange områder blitt enklere men også mer komplisert, sier Husby og fortsetter:

- Digitalisering og nye forretningsmodeller vil kunne åpne for nye allianser og samarbeid med andre industrier og utviklingsmiljøer, i og utenfor egen bransje.

TIPS TIL NYE STUDENTER

Husby har et klart råd til andre som vurderer videreutdanning ved NHH.

- Studieopplegget forutsetter at du bidrar. Du må være motivert for å gjennomføre studiet. Fordelen er at studiet er lagt tett opp til det vi faktisk gjør i virksomheten vår. Dermed blir fagene ekstra interessante og engasjerende.

- Hva synes du om NHH?

Norges Handelshøyskole er kjent for å ha god kvalitet på undervisningen. Jeg var ikke i tvil om å takke ja da jeg fikk tilbudet. Det gjør meg bedre rustet til å møte framtidige utfordringer i vår bransje, avslutter Husby.

Les mer om MBA i økonomisk styring og ledelse