– Måten vi hadde organisert oss på kvalifiserte til mange røde flagg

Tor André Løvoll, Foto: Anita Artnzen
Thor Andre Løvoll jobbet fem år i Hydro og femten i Shell, så bestemte han seg for å bli gründer.
Av DNX Studio for NHH Executive

8. mai 2018 15:11

– Måten vi hadde organisert oss på kvalifiserte til mange røde flagg

En oljegründer i nedgangstid og en leopardforsker i legemiddelbransjen, så begge behovet for å heve kompetansen.

En oljegründer i nedgangstid og en leopardforsker i legemiddelbransjen, så begge behovet for å heve kompetansen.

– Nei, det kan du nesten ikke spørre meg om nå, sier Thor Andre Løvoll.

47-åringen refererer til eksamen. Den siste før han kan skilte med en MBA i økonomisk styring og ledelse - MØST, som det også heter.

– Når eksamen er levert, den siste oppgaven og samlingen er unnagjort, blir det nok fest.

Løvoll ler.

Til tross for en Master of Science i beltet fra tidligere, samt et sjeldent modig gründer-år, har nervene meldt seg. Erfaring, alder – det spiller ingen rolle. Behovet for bredere økonomiforståelse trumfer forøvrig hjertebank.

I fjor sa Thor Andre Løvoll opp fast jobb i Shell etter over femten år for å starte selskapet New Subsea Technology.

Fremover i motvind

Thor Andre Løvoll jobbet fem år i Hydro og femten i Shell, så bestemte han seg for å bli gründer.

– Jeg måtte ta en vurdering på om det viktigste er å ha en trygg og sikker jobb, eller om det er å ha det gøy og å utfordre seg selv, sier Løvoll.

Ved utgangen av 2016 hadde nedgangstidene i oljen vart halvannet år. Løvoll og to nære kollegaer hadde drodlet idéer over kaffen lenge. Mange gode, synes de. Det var bare det at ansvarsfulle stillinger i Shell og travle tilværelser har gjort det vrient å finne tid til å utvikle dem videre. Motet også.

Løvoll legger til:

– Det er klart at det var en stor risiko, men med sikkerheten i sluttpakken var det likevel ikke så vanskelig å bestemme seg. I den sammenheng passet det også bra å ta MBA-en. Den gir meg et ekstra bein å stå på, så om bedriften går dukken har jeg også kompetanse innenfor andre felt. Jeg tror forøvrig at MØST øker sannsynligheten for at selskapet går bra.

Verdt over 150 millioner etter første driftsår

Et år etter oppstarten av New Subsea Technology, som kort oppsummert jobber med forenkling av verktøy for å kutte kostnadene for operatørene i oljebransjen, mener Løvoll og partnerne at selskapet deres er verdt over 150 millioner kroner.

I 2017 tegnet de kontrakter for 17 millioner kroner, i løpet av 2018 anslår de en økning på 50 til 100 millioner.

– Vi har veldig tro på det vi gjør og leverer det vi har sagt at vi skal levere. Mens bransjen prater om ny teknologi, har det egentlig ikke skjedd så mye. Vi har kompetanse fra innsiden av bransjen, som vi bruker til å gjøre ting annerledes, sier Løvoll.

De to årene med skole på si, kaller han for ego-tid.

– På dette stadiet i livet er det egentlig luksus å kunne studere litt og reise bort, bare tenke på seg selv. Videreutdanning gir nye impulser og ideer, for meg har det vært bra.

Bra for selskapet har det også vært.

– Vi er i ferd med å ta inn eksterne investorer og danne et profesjonelt styre. For øyeblikket er jeg både daglig leder, styreleder og eier. I henhold til forelesninger og pensum kvalifiserer det til mange røde flagg. Om et par uker har vi klart et utkast til hvordan styret vårt skal se ut etter at eksterne partnere har gått inn. Det er blant annet direkte relatert til det vi lærte på samling i Singapore sist måned.

Zoologen som ble markedssjef

Zoolog Hilde Mosand gikk fra leopardforskning til å bli markedssjef. Foto: Anita Arntzen
Hilde Mosand. Foto: Anita Arntzen

Fra oljegründer i Stavanger til en tidligere leopardforsker i Tønsberg. Hilde Mosand (42) har fulgt samme løp som Løvoll - og er i likhet med ham, i gang med innspurten før siste MØST-eksamen. I motsetning til klassekameraten har hun derimot valgt seg et noe tryggere levebrød.

Hun er Nordisk markedsdirektør i MSD Animal Health, et legemiddelselskap som leverer veterinærmedisin. En ganske tilfeldig karriere, ifølge Mosand som fra før av er utdannet zoolog.

– Den egentlige planen min var å forske på dyr. Da jeg skrev hovedoppgaven min forsket jeg på leoparder og et lite hjortedyr i Nepal. Sistnevnte heter Barking Deer, har  hoggtenner og er nesten som et fantasidyr. Det var forsker jeg skulle være.

Med skylapper på i villmarken, var legemiddelindustrien fortsatt fjern da Mosand leverte oppgaven og skulle se etter jobb hjemme i Norge. Det var ikke før flere av medstudentene beveget seg inn i legemiddelbransjen at hun ble oppmerksom på en stilling som omvendte henne.

– Jeg var fast bestemt på at jeg skulle jobbe direkte med dyr, men så ramlet jeg over en stilling som selger av medisiner til smådyr hos MSD. I så måte fulgte jeg jo egentlig hjertet litt likevel. 

Ekstremt bratt læringskurve

Først selger, siden markedsdirektør med varierte arbeidsoppgaver. Mosand forteller at hun er ansvarlig for den overordnede markedsføringen, bistår i strategiarbeid, produktutvikling og prosessen med å sette nye produkter ut i markedet.

Med bakgrunn som zoolog, hvor utfordrende har det vært å begynne på masternivå i økonomi?

– MSD er innmari flinke til å utvikle de ansatte og gjennom årene har jeg fått ta veldig mange relevante krus. Fram til nå har det blitt mye markedsføring, prosjekt – og produktledelse, så da jeg havnet på nåværende stillingsnivå følte jeg at økonomi var det som manglet.

Mosand søkte, fikk grønt lys til å ta en MBA, valgte økonomistyring og kastet seg i det.

– Læringskurven har vært ekstremt bratt, i hvert fall for meg som ikke har så mye som et grunnkurs i økonomi fra før. Når det er sagt, har det jo gått skikkelig bra og jeg må si ... bare det å forstå hvordan et stort globalt børsnotert firma egentlig tenker og fungerer – det tror jeg faktisk ikke at jeg har helt forstått før nå.

I stand til å se helheten

Rollen som markedssjef har vært i bevegelse lenge, Hilde Mostad beskriver endringene som omfattende og spennende.

– Jeg tror at man må kunne mye mer om strategi i dag, være god på både endringsledelse, digitalisering, være analytisk og ha en god økonomisk forståelse. Klassisk markedsledelse ble jo omtrent sett på som en kunstform, men har gått over til å være mer forretningsanalyse.

Hun tilføyer:

– Noe av det jeg føler at jeg har lært meg via MØST, er å se vekstmuligheter og forstå et mer helhetlig lønnsomhetsbilde. Jeg tror selskapene som klarer det vil bli vinnerne i fremtiden.

At studiene har gitt henne det hun trenger, er ikke Mostad i tvil om. Hun ler og sier at det derimot gjenstår å se er hvilke venner som tar telefonen når hun ringer etter uker i eksamenseksil.

– Studiet er godt tilrettelagt for at du skal kunne jobbe hundre prosent ved siden av, men fritiden har naturligvis måttet lide. Det å være på samlinger har vært helt strålende, jeg har gledet meg hver gang - utfordringene har handlet mer om evnen til å strukturere seg selv enn noe annet. Barna og mannen virker fortsatt fornøyde, så det må jo være et godt tegn. Nå gleder jeg meg virkelig til å ta med det jeg har lært inn i jobben.

Les mer om MBA i økonomisk styring og ledelse