– Det er ikke bare-bare å være bedriftsleder

Jo Amundstad. Foto: Anita Arntzen
Selv om Jo Amundstad har gjort det bra med fire forskjellige selskaper, følte veterinæren et voksende behov for bedre økonomisk og strategisk forståelse
Av DNX Studio for NHH Executive

8. mai 2018 15:00

– Det er ikke bare-bare å være bedriftsleder

Jo Amundstad er kroneksempelet på suksess. Han har skapt fire selskaper. Solgt to. Beholdt to. Men ett sted stoppet det opp.

– Når ting begynner å gå bra, får jeg lyst til å finne på noen andre ting, sier den 41 år gamle veterinæren Jo Amundstad.

Det er sånn han snakker også - han har knapt fullført en setning før han har begynt på den neste. Det skorter ikke på energien hos denne bergenseren. Ikke på idèene heller. Eller humøret.

– Er det første gang du er på intervju med laks, eller? spør han og ler, mens han gjør to laks klare for MR-maskinen.

Raskt på ballen

Det begynte med en dyreklinikk. Så startet han Vetscan, et firma som spesialiserer seg på CT- og MR-diagnostikk av dyr.

I fjor så han et nytt behov i markedet – skjelettforandringer i ryggraden hos oppdrettslaks ble plutselig et raskt økende problem i oppdrettsindustrien.

– Du kan se det på fisken, den har litt sånn pukkelrygg. Den vokser ikke sånn som den skal. Alle vet jo at dersom fisken ikke har det bra, går det utover kvaliteten på kjøttet. I tillegg handler det om det dyreetiske, så dette må man bare finne ut av.

Vetlabs ble hans tredje selskap, som eneste spesialist på CT- og MR-diagnostikk av laks her til lands. Resultatene fra undersøkelsene brukes til å forske på årsaker og løsninger på problemet.

Som om ikke dette var nok, har Amundstad også startet et eiendomsselskap som bygger næringsbygg på Paradis i Bergen.

Prøving og feiling

De to første selskapene han startet har han nå solgt. Men selv om han har gjort det bra med alle selskapene sine så langt, har han likevel sett at potensialet for forbedring har vært stort.

– Det har vært mye prøving og feiling. Jeg har prøvd ut litt for mange ting uten å egentlig vite hvordan jeg skulle gjøre dem. Jeg merket etterhvert at jeg søkte mye kunnskap og informasjon fra andre. Hvis du ringer revisoren min, så...hahaha!

Han avbryter seg selv med sin egen latter. Etter utallige telefonsamtaler har han blitt godt kjent med revisoren. Veterinæren merket fort at mye av det han stadig spurte andre om, skulle han ønske han kunne selv.

– Jeg trengte mer forståelse for økonomi, strategi og en del om ledelse. Jeg hadde jo opp mot 24 ansatte, det er utfordringer med det også.

Faglig påfyll

Jo mer han lærte som bedriftsleder, jo mer skjønte han at han hadde mye å lære. For to år siden bestemte han seg for å ta steget ut, og begynte på en MBA i økonomisk styring og ledelse ved NHH, et toårig masterprogram som tas på deltid.

– Jeg må jo si at jeg var litt pissnervøs første gangen jeg traff hele gjengen og så listen over hvem de var og hvor de jobbet. De var jo økonomidirektører og mye forskjellig. De fleste var siviløkonomer eller ingeniører. Jeg tenkte bare: kanskje har de bommet, men det er vel mer sannsynlig at det er jeg som er på feil plass her.

Han ler igjen. Det er halvannet år siden han så den listen første gang. Nå er han snart ferdig med hele studieløpet.

– Det har egentlig gått veldig greit. Det har vært mye jobbing, men veldig lærerikt, oppsummerer han.

Utveksling av erfaringer

Han mener at noe av det beste med studiet har vært det høye nivået på deltakerne, hvordan de har jobbet sammen og lært av hverandre.

– Dette er jo ikke 23-åringer uten erfaring, akkurat. Det er mye diskusjon. Hvis jeg lurer på noe om et stort selskap, sitter det gjerne en derfra rett ved siden av meg. Det blir veldig bra diskusjoner da. Det er klart at det er mange ting flere av de andre deltakerne kan mer om enn meg, spesielt om regnskap. Men studiet er jo ikke for å bli revisor eller regnskapsfører. Det handler om å få en økonomisk forståelse. Det er en kombinasjon av erfaring og hele pakken, og da klarer til og med en veterinær å henge med.

Mer latter følger, før han legger til:

– Jeg tenker på en annen måte nå. Jeg kan bedre se ting fra flere sider, og kan mer om økonomi og strategi. Nå kan jeg sitte med siviløkonomer i et styre og skjønne hva de snakker om, for å si det sånn. Jeg kan stille de riktige spørsmålene og bidra på en helt annen måte.

Nyttig nettverk

– Deltakerne er jo håndplukket, sier Birthe Kåfjord Lange, direktør for NHH executive.

Hun forklarer hvordan de nøye setter sammen gruppen som til slutt blir tatt opp. Målet er at det skal være en fruktbar blanding av personer fra blant annet store, etablerte selskaper, startups og gjerne fra regulerende myndigheter.

– Mange er ikke forberedt på hvor viktig og verdifullt nettverket blir i etterkant. Det å ha så mange dyktige sparringspartnere som de uformelt kan ringe til for å spørre om råd når de møter på utfordringer senere, oppleves som utrolig nyttig.

De fleste samlingene er helgebaserte og holdes i Oslo-området, tillegg til noen samlinger på NHH i Bergen. Deltakerne drar også på en årlig studietur til utlandet, hvor de oppsøker sterke, internasjonale fagmiljøer.

– Etter å ha fulgt hverandre så tett i to år blir det en gjeng som stiller opp for hverandre, forteller Kåfjord Lange.

Nye muligheter

Før ringte Amundstad til revisoren. Nå ringer hodejegere til Amundstad. Etter han begynte på studiet har han blitt kontaktet av flere rekrutteringsselskap og fått tilbud om høythengende lederstillinger.

Men akkurat nå skal han konsentrere seg om å fullføre mastergraden og drive et par selskaper. Han fortsetter også som daglig leder i VetScan, i tillegg til å være ansvarlig for telemedisin hos AniCura, firmaet som kjøpte opp hans to første selskaper.

– Det er mange ting på gang nå. Jeg er nok litt rastløs av meg.

Og går det bra, ja - så kommer vel fort lysten til å finne på noe nytt.

Les mer om MBA i økonomisk styring og ledelse