Reeksaminert: Runa Haug Khoury

18. mars 2016 15:09

(oppdatert: 19. juli 2016 15:13)

Reeksaminert: Runa Haug Khoury

Vi møter Runa Haug Khoury i denne månedens reeksaminert. Les om hennes vei fra det oransje rommet i kjelleren, til stillingen som seniorrådgiver i Bellona.

 

 

Hvorfor valgte du å studere på NHH?

Det var ganske tilfeldig.

Hva slags faglig fordypning valgte du - og hvorfor?

Jeg valgte SOL – Strategi, Organisasjon og Ledelse. Strategi og markedsføringsfagene var intuitive for meg. Jeg var sikker på at jeg kom til å jobbe innen markedsføring etter NHH, men så fikk jeg prøve det litt som trainee i min første jobb, mistet interessen, og endte opp på en helt annen kurs.

Hvordan var du som student?

Veldig engasjert i det utenomfaglige, spesielt i kjelleren. Så ble det skippertak og gråt og tenners gnissel hver gang eksamen nærmet seg, i alle fall de første årene. Men i retrospekt hadde jeg neppe gjort noe annerledes. Disse årene kommer aldri igjen.

Hva er en av dine mest minneverdige historie fra studietiden?

Det er så mange. Jeg møtte både mannen min Rami og mine nærmeste venner på NHH. Men kanskje jeg må trekke frem Skottlandsturen vi i Sangria ble invitert med på av Svæveru. Det var en eneste lang og minneverdig historie, som krever noe sensur.

Personalia

  • Navn: Runa Haug Khoury
  • Alder: 36
  • Bosted: Oslo
  • Nåværende stilling: Seniorrådgiver Energi og Industri i Bellona
  • Startet på NHH: 2000

Kort fortalt, hvordan endte du opp i den jobben du har i dag?

Etter NHH tok jeg en MSc i miljøøkonomi og -politikk på London School of Economics (LSE). Jeg begynte å jobbe innen fornybar energi i London, og ble kjent med Bellonaleder Frederic Hauge på en internasjonal konferanse. I flere år hadde jeg lyst til å ta steget over fra næringslivet til Bellona – og i 2013 passet det. Jeg føler det hele var litt skjebnebestemt, og har aldri angret.

Hva er de største utfordringene du vil stå overfor i jobben din de neste årene?

Jeg mener at den viktigste miljøkampen i Norge i dag handler om å vri større deler av norsk verdiskapning over på mer fremtidsrettete næringer. Vi har en farlig oljeavhengig økonomi. Mitt arbeid i Bellona skjærer rett inn i den norske omstillingsdebatten. Bellona løfter frem konkrete markeder og muligheter som vi mener AS Norge bør velge å posisjonere seg strategisk mot, og prøver å påvirke en slik utvikling. Dette er utfordrende med et tungrodd byråkrati og en politisk ledelse som av ideologiske hensyn ikke vil velge hester. Men omstilling handler jo nettopp om å ta noen valg: slik vi valgte vannkrafta og utviklet prosessindustrien, og ikke minst slik vi valgte å bygge opp det norske oljeeventyret, med stort hell.

Har du noen råd til NHH-studenter som skal ut i arbeidslivet?

Å interessere seg for helheten i samfunnet, og prøve å forstå sin første arbeidsgiver inn i denne helheten. Enhver bedrift er del av en større næring, som igjen forholder seg til en regulator, et omdømme, politiske prioriteringer, medias vinkling og kunders skiftende preferanser. Jeg tror man både kan gjøre en bedre jobb og finne stor motivasjon i å se seg selv og sin egen innsats i en større kontekst.

Hva leser du akkurat nå?

Ymse skjønnlitteratur. Og så prøver jeg å komme gjennom Pickettys Kapitalen i det 21.århundre, men det går trått. Kanskje dere på NHH kan invitere ham til å holde et kræsjkurs?

Hva ser du på av serier og film?

BBCs filmatisering av Krig og Fred. Jeg slukte Tolstoy sine bøker da jeg var 18 år og jeg kommer alltid tilbake til dem. Ellers går det mye i House of Cards hjemme hos oss, både mannen min og jeg er over middels politisk interessert.

Hva slags karriere ville du valgt, om du skulle valgt på nytt?

Planen var opprinnelig å bli lege, men veien blir til mens man går, og skulle jeg startet igjen hadde jeg valgt NHH denne gangen også. Tiden på NHH har på så mange vis vært definerende for livet mitt i dag.