Reeksaminert: Rami Haug Khoury

14. juni 2016 11:35

(oppdatert: 18. juli 2016 11:40)

Reeksaminert: Rami Haug Khoury

I ukens Reeksaminert møter du Rami Haug Khoury (35), som i 2010 ble utpekt av E24 som et av Norges topp 100 ledertalenter. Les om Ramis beste NHH-minne – som fortsatt lever med ham i hverdagen!

Foto: Siv Dolmen

Når gikk du på NHH?

Jeg hadde gleden av å gå på NHH mellom 1998 og 2003.

Hvorfor valgte du å studere på NHH?

Med en far som var grunder, og diverse sommer- og deltidsjobber opp igjennom årene, ble jeg tidlig interessert i økonomi og ledelse – og etterhvert spesielt i samfunnsøkonomi. Etter videregående var jeg fast bestemt på å ta det femårige profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi ved Universitet i Oslo, og var på god vei etter ex.phil og ex.fac høsten 1997. Men én eller annen gang den høsten gikk det opp for meg at Blindern ikke var stedet for meg, og at siviløkonomstudiet med sin bredde var det riktige valget. Dermed sto det mellom BI og NHH, men etter en kort tur til Bergen der fikk en personlig rundtur (inkludert utenomfaglig institutt) av daværende informasjonssjef Torny Aarbakke, var valget veldig enkelt – og det har jeg aldri angret på!

Hva slags faglig fordypning valgte du?

Jeg valgte strategi, organisasjon og ledelse (SOL) som fordypning fordi det var de fagområdene jeg syntes var mest interessante og ønsket å arbeide med etter studiene. Særlig interesse fikk jeg for strategifaget, som på mange måter oppsummerer hele studiet, da det trekker på så å si alle fagområdene samtidig. Det har stått seg bra i møtet med arbeidslivet, men jeg har også fått minst like mye bruk for de «harde» basisfagene innen regnskap og finans.

Favorittforeleser?

Her er det flere som kunne trekkes frem, men Victor Norman (makro/velferd), Joyce Falkenberg (strategi) og Per Ivar Gjærum (investeringer) var blant mine favoritter. De kunne sitt fagområde veldig godt, hadde god formidlingsevne og et ekte engasjement.

Har du noen annen utdanning i tillegg til NHH?

Etter siviløkonomstudiet har jeg tatt ulike bedriftsinterne kurs og kurs fra andre businesskoler. Mye av etterutdanningen min har vært nært knyttet til lederutviklingsprogrammer og styrking av spesifikke kompetanseområder som har vært relevante for de jobbene jeg har hatt.

Personalia

  • Alder: 35
  • Stilling: Director - Corporate Development, Norway Seafoods Group
  • Uteksaminert: 2003

Fortell om karrieren din!

Etter endte studier i 2003 startet jeg som innkjøpsanalytiker i Shell i London gjennom graduate-programmet deres – et slags management trainee program. Jeg hadde hatt et internship året i forveien, og fått smaken både på olje- og energibransjen samt det å jobbe i utlandet. I Shell fikk jeg mange spennende oppgaver og god innføring i supply chain, prosjektarbeid og forbedringsprosesser. Knapt to år inn i rollen ble hele nedstrømsdivisjonen reorganisert, og plutselig befant jeg meg i rollen som nordisk innkjøpssjef og fikk i oppgave å stable på beina et nordisk team på 15 mann fra fire land som skulle håndtere årlige innkjøp på nesten en milliard. Jeg hadde nettopp fylt 27 år, og det var naturligvis en kjempeutfordring. Men med god ballast fra tidligere jobber og studier, samt støtte fra nærmeste leder, gikk det veldig bra.

I 2007 ble det retur til Norge og jeg byttet ut olje med fisk – nærmere bestemt Aker Seafoods, og etterhvert Norway Seafoods. Der har jeg hatt ulike roller de siste seks årene knyttet til strategi, forretningsutvikling, produksjon og innkjøp. Nå er jeg direktør for konsernutvikling og rådgiver for konsernsjefen.

Det har vært en spennende og krevende reise der jeg både har fått med meg «all-time» høy og lav aksjekurs, finanskrise – og flere runder med restrukturering og oppkjøp. Jeg har vært i både operative og strategiske roller, og én ting kan jeg si sikker: Sjømatindustrien er i voldsom utvikling og har en spennende fremtid foran seg!

Hva har utdanning ved NHH betydd for deg i valg av karriere?

Det har naturligvis betydd veldig mye. Utdanningen fra NHH har gitt meg en solid faglig trygghet og samtidig gjort meg i stand til å lære meg nye ting forholdsvis fort. Bredden i utdanningen har også vært en styrke å ha med seg inn i lederroller – der man blir utfordret på mange plan; både faglig og personlig.

Har du fortsatt kontakt med medstudenter fra NHH?

Personlig har jeg kontakt med et knippe gode venner fra studietiden. Ellers er vi en større gjeng som samles i ny og ne, for eksempel til julebord. NHH-Symposiet har jo også sin egen alumnigruppe, og her arrangeres det treff med jevne mellomrom.
Norge er jo et lite land, så jeg møter ofte kjente fjes fra NHH-tiden! I tillegg er det uvurderlig å ha et stort nettverk av tidligere studievenner som det også går an å spørre om råd og diskutere faglige problemstillinger med.

Fortell om ditt sterkeste NHH-minne!

Jeg hadde noen fantastisk gode år på NHH, så her er det mange gode minner å ta av! Det var selvsagt en god dose fest og moro, men også veldig interessant faglig. Skulle jeg plukke ut to høydepunkter, må det være tiden som leder for NHH-Symposiet i 2001 – et utrolig privilegium å få jobbe sammen med over 300 engasjerte medstudenter med mål om å skape tidenes Symposium, og ikke minst at jeg ble sjarmert i senk av en flott sangria-jente. I dag er vi gift og har to nydelige jenter sammen!

Av dårlige minner er det derimot ikke mange å ta av, men våren kom ofte tidlig til Bergen og jeg husker med skrekk og gru mange varme og solfylte vårdager i april og mai som ble tilbrakt på lesesalen med eksamensforberedelser.

Har du et godt råd til NHH-studenter som skal ut i arbeidslivet?

Sørg for å få jobberfaring ved siden av studiene, enten det er deltidsjobb eller internships. Engasjer deg også i NHHS. Begge deler setter studiene i perspektiv, og du forberedes til det virkelige liv etter endte studier. Ellers vil jeg på det varmeste anbefale jobb i utlandet.

Globaliseringen går sin gang, og internasjonal erfaring vil bare bli viktigere og viktigere i årene som kommer. Og så er det utrolig berikende på alle slags måter!

Hvilke nettsteder besøker du oftest?

Det er litt forskjellig, men det går aller mest i nyheter (jeg er en nyhetsjunkie og prøver å holde meg oppdatert på det som skjer i Norge og verden for øvrig!). Norske sider jeg ofte besøker er E24.no, dn.no og aftenposten.no. Av internasjonale nyhetssider blir det ofte bbc.com, ft.com og economist.com.

Favoritt faglitteratur?

Jeg leser mye ulik faglitteratur for å holde meg oppdatert. Det går ofte i tidsskrifter a la The Economist, Magma, annen bransjespesifikk faglitteratur og en del rapporter.

Og på nattbordet?

Med en hektisk familiehverdag og en krevende jobb blir det ikke mye tid til skjønnlitteratur, så nattbordet er ikke mye å skryte av. Conn Igguldens serie om Cæsar gikk ned på høykant for en tid tilbake, men så har det vært stille en god stund. Har to bøker jeg knapt har kommet til kapittel tre i – Jan Guillous Tempelridderen og Daniel Kahnemans Thinking, Fast & Slow som jeg har håp om å gjøre innhugg i, i løpet av sommerferien.

Til slutt: Hva slags karriere ville du valgt dersom du skulle valgt på nytt?

Jeg er veldig fornøyd med de valgene jeg har tatt og de mulighetene jeg har fått, så jeg tror ikke jeg hadde valgt så veldig annerledes selv om jeg fikk muligheten på nytt!