Reeksaminert: Oddmund Fjellheim

26. mai 2014 14:25

(oppdatert: 18. juli 2016 14:28)

Reeksaminert: Oddmund Fjellheim

På 60-tallet gikk to NHH-studenter seg bort i fjellet, og hele skolen mobiliserte for å finne dem igjen. 50 år senere er opplevelsen av det å stå sammen om letearbeidet et av Oddmund Fjellheims sterkeste minner fra studietiden. - Vi fant begge to i live, og da de kom tilbake til Bergen stod Direksjonsmusikken klar og spilte på togstasjonen, forteller han.

Personalia

  • Alder: 72
  • Sivil status: Gift
  • Bosted: Nesttun
  • Stilling: Pensjonert
  • Uteksaminert: 1967

Hvorfor valgte du NHH?

- Jeg gikk studentfagkurs etter artium. Jeg hadde allerede en idé om å begynne på NHH, og den ble styrket gjennom det året. Jeg ville studere noe praktisk rettet og aktuelt. Dessuten vokste jeg opp i en landhandel på Senja, og det skapte tidlig en interesse for økonomi hos meg.

Hva var din faglige fordypning?

- Markedsføring og personal. Valgfag rettslære og engelsk

Hvordan var du som student?

- Jeg var veldig aktiv. Jeg var blant annet med i AIESEC, både i lokallag og nasjonalt. Jeg jobbet mye med utveksling og var selv på to utvekslingsopphold, i London og København. I København var jeg trainee i Tuborg. Det var veldig spennende faglig sett å arbeide innen det ganske spesielle danske ølmarkedet.

Jeg satt også i styret i studentforeningen. Jeg ble spurt om å stille som leder, men valgte å ta eksamen istedenfor. I ettertid tror jeg at jeg ville valgt annerledes

I dag er du pensjonert, men hvordan vil du oppsummere yrkeslivet ditt?

- Min første jobb var i Rieber og Søn, som produktsjef i Toro. Men så ble jeg spurt om å komme til Oslo for å jobbe i Narvesen og det klarte jeg ikke å si nei til. Der ble jeg etter hvert leder for detaljhandelsdivisjonen. Det var en spennende tid å arbeide der på 70-tallet, med politisk oppvåkning og kvinnekamp. Vi var nesten bare mannlige ledere, og nesten alle de ansatte i butikkene var kvinner. Da fikk jeg virkelig testet evnene det å finne kompromisser og løsninger. Det var tidvis harde konflikter hvor det stod hardt mot hardt.

Etter 12 år i Narvesen begynte jeg å jobbe for Norema, som leder av forretnigsområdet butikkinnredning. Der ble jeg gjennom jappetiden, men da den tok slutt fant jeg ut at jeg måtte finne noe annet å gjøre. Da søkte jeg mot konsulentbransjen, og ble i PA Consulting Group til jeg pensjonerte meg som 62-åring. Det var flott å jobbe i et globalt miljø, med mange svært kompetente mennesker og utfordrende oppgaver for store, toneangivende bedrifter innen flere bransjer.

Har du fortsatt kontakt med medstudenter fra NHH?

- Ja, hele mitt sosiale nettverk gjennom mer enn 40 år er bygget rundt bekjentskapene fra studietiden. Vi har blitt et nettverk av familier hvor alle kjenner hverandre, og hvor vi er faddere for hverandres barn. Jeg møtte også min kone på NHH. Hun pleier å si at hun også gikk der, men bare på lørdager. Ellers gikk hun på sykepleieskolen.

Har du noen spesielt minneverdige historier fra studietiden?

- Jeg husker særlig godt en vinter hvor to medstudenter ble savnet i fjellet i uvær. Alle vi studenter stod sammen og stilte opp for å lete etter dem. Den sterke identiteten til miljøet og samholdet gjorde sterkt inntrykk på meg. Vi fant begge to i live, og da de kom tilbake til Bergen stod Direksjonsmusikken klar og spilte på togstasjonen. Følelsen varte helt til BT kom ut dagen etterpå, og det stod med store bokstaver «To uansvarlige studenter satte medstudenter i fare». Det var jo berettiget, men for oss hadde følelsen av å stille opp vært helt overveldende.

Hva gjør du hvis du har en ledig kveld?

- Min store interesse er friluftsliv, og særlig ski. Det har det ikke blitt så mye av etter at vi flyttet tilbake til Bergen for tre år siden. Jeg tør nesten ikke si det, men jeg savner Nordmarka. Vi flyttet tilbake fordi døtrene våre flyttet hit for å studere, og så kom de aldri hjem igjen. Dessuten har vi allerede et sosialt nettverk her fra studietiden. Jeg bruker mye tid med venner og familie, og særlig barnebarna. Og så er jeg ofte på konserter og hører klassisk musikk. Jeg er i Grieghallen nesten hver uke.

Hva leser du akkurat nå?

- Jeg har to bøker jeg holder på med. Det er Kahnemanns «Thinking fast and slow», og Michael Sandels «What money can’t buy». I tillegg har jeg begynt å studere filosofi på UiB, og leser de store politiske filosofer.

Hva ser du på TV?

- Jeg er avhengig av sport, og ser ski og fotball. Og så liker jeg gode serier, særlig engelske og gjerne også danske. Serier som er spennende. Jeg liker også Mad Men. Det gir meg et tilbakeblikk til arbeidslivet. Jeg kunne nesten ha vært der selv.

Hva slags karriere ville du valgt dersom du skulle valgt på nytt?

- Jeg ville definitivt valgt å gå på NHH. Men jeg ville brukt mer tid og tatt flere valgfag. Jeg tror jeg ville kombinert NHH med andre studier. Jeg har tenkt mye på det. Når man arbeider i internasjonale foretak merker man fort hvor grunn man er. Jeg tror skepsisen mellom for eksempel NHH og UiB er for stor. Det burde være lettere å kombinere fag slik at man får større bredde. Og så ville jeg ha kommet meg inn i et internasjonalt miljø tidligere. Det er svært viktig å få perspektiv på og forståelse for den verden vi lever i.