Reeksaminert: Nina Kleiv

18. juli 2016 14:10

(oppdatert: 18. juli 2016 14:16)

Reeksaminert: Nina Kleiv

Da Nina Kleiv studerte på NHH holdt hun fester for flere hundre studenter på Hatleberg. Meny? 10-15 poser chips. - Den enkeltheten skulle man kanskje tatt med senere i livet, sier CFOen i Yara i dag.

 

Personalia

  • Alder: 46
  • Sivil status: Gift, fire barn
  • Bosted: Bærum
  • Stilling: CFO Upstream (Produksjon), Yara
  • Uteksaminert: 1989, Høyere Avdeling 1991

Hvorfor valgte du NHH?

– Jeg hadde egentlig mest lyst til å bli sportsjournalist. Men fornuftig som jeg var, tenkte jeg at det var lurt å skaffe en utdannelse som jeg kunne falle tilbake på. Dessuten fikk jeg vite at hvis man skulle bli journalist, måtte man ha masse skrivetrening, og det hadde jeg ikke.

Hva var din faglige fordypning?

– Internasjonal økonomi og økonomisk styring.

Hvordan var du som student?

– Jeg var nok ganske pliktoppfyllende, og stilte som regel godt forberedt. Men jeg hadde også et greit sosialt liv. Jeg bodde på Hatleberg sammen med de fleste av vennene mine og var stort sett med på det som skjedde i Klubben.

Hvordan endte du opp der du jobber i dag?

– Det virker nok lite innovativt, men jeg begynte i Hydro i 1991 og har for så vidt blitt, siden Yara ble skilt ut som eget selskap i 2004. Jeg har hele tiden hatt stillinger innen økonomi og finans. Yara har et veldig godt miljø både faglig og sosialt, så jeg har lært mye. Mange av kollegaene mine er fra NHH og noen av de nærmeste er faktisk gamle kullkamerater. Siden Yara har en global virksomhet får jeg besøkt de fleste verdenshjørner og treffer mange spennende mennesker fra ulike kulturer.

Hva er ditt beste råd til dagens studenter?

– Det er å velge noe man er interessert i, men samtidig å balansere det med muligheten for å få en jobb du kan trives i. Jeg tenkte selv at det ville ha vært morsomt å studere litteratur eller historie, men da hadde jeg en sterk mistanke om at jeg ville ende opp som lærer. Det var min far, og det visste jeg at jeg ikke hadde lyst til.

Har du fortsatt kontakt med medstudenter fra NHH?

– Ja, de fleste av de nærmeste vennene mine er kullkamerater fra tiden på NHH. Dessuten fant jeg mannen min på kullet under meg.

Har du noen spesielt minneverdige historier fra studietiden?

– Noe jeg har reflektert litt over, er at vi kunne kjøpe 10-15 poser potetgull, og så invitere 200-300 stykker til gang-fest på Hatleberg. Vi åpnet dørene til hyblene og hadde fest i hele gangen. Jeg tror vi var 200 på det meste. Den enkeltheten skulle man kanskje tatt med senere i livet. Jeg burde nok være flinkere til å invitere folk på grillede pølser.

Jeg husker også med skrekk metodefaget i matematikk med Stensholt. Han foreleste en time om den tomme mengde, men møtte nok mest tomme blikk i salen. Det gav ikke mye mening den gangen, og for så vidt ikke i dag heller.

Hva gjør du hvis du har en ledig kveld?

– Da leser jeg helst en bok. Jeg leser mye forskjellig, men mest skjønnlitteratur og litt krim.

Hva leser du akkurat nå?

– «Den ulende mølleren» av Arto Paasilinna. Jeg har tidligere lest «Kollektivt selvmord» av ham. Han skriver bisarre historier, og minner litt om Erlend Loe. Det er finsk humor på sitt beste. Og så tilhører jeg klanen som har lest hele «Min kamp»-serien av Knausgård.

Hva ser du på TV?

– Jeg ser stort sett på TV på fredagskvelder, så da blir det gullrekka. Og så ser jeg litt nyheter, i tillegg til å samle hele familien foran Mesternes Mester på lørdagene.

Hva slags karriere ville du valgt dersom du skulle valgt på nytt?

– Jeg er egentlig godt fornøyd med det løpet jeg har valgt. Litt sånn midtlivskriseaktig så ville vel alle ha jobbet med noe mer kreativt, men i det store og det hele angrer jeg ingenting. Det er vel kanskje verd å understreke at jeg ikke tror Norge gikk glipp av en stor sportsjournalist.