Reeksaminert: Mathilde Fasting

19. oktober 2014 14:35

(oppdatert: 18. juli 2016 14:36)

Reeksaminert: Mathilde Fasting

Som attenåring drømte Mathilde Fasting om å studere idéhistorie, men endte istedenfor opp på fornuftige NHH. Først som voksen fikk hun revansj, og tok doktorgrad i drømmefaget. Da førte den uvanlige kombinasjonen henne rett inn i Civita.

personalia

  • Alder: 49
  • Sivil status: Gift
  • Bosted: Oslo
  • Stilling: Jobber i Civita
  • Studerte ved NHH: 1985-89

Hvorfor valgte du NHH?

- Det var en måte å bruke en god artium til noe nyttig på. Det andre alternativet var lege, men jeg er redd for blod, så da var det utelukket. Jeg brant ikke for økonomi, men det var veldig i tiden, og gav meg muligheten til å utsette beslutningen om hva jeg skulle bli litt til.

Hva var din faglige fordypning?

- Strategisk analyse og internasjonal økonomi, og så hadde jeg to språk som valgfag.

Hvordan var du som student?

- Jeg bodde på Hatleberg hele studietiden, på en veldig sosial gang. Jeg la nok mest vekt på det sosiale. Jeg tok ikke så mye verv, gikk mye på forelesninger, og var ganske gjennomsnittlig.

Har du fortsatt kontakt med medstudenter fra NHH?

Ja, og særlig de jeg bodde på gang med. Vi har faktisk en fast gangmiddag en gang i året, og da treffer jeg jo alle. Og så treffer jeg noen av dem veldig mye oftere også.

Kort fortalt, hvordan endte du opp i den jobben du har i dag?

Jeg hadde tenkt å dra til London School of Economics etter NHH, men fikk et veldig godt jobbtilbud i Konsernutvikling i Orkla som jeg tok istedenfor. Jeg jobbet som siviløkonom noen år, men så begynte jeg på en ny utdannelse og tok bachelor og master i idéhistorie ved UiO. Etter det tok jeg en doktorgrad hvor jeg blandet økonomi og idéhistorie, samtidig som jeg i mange år parallelt har jobbet med private investeringer. Det å studere idéhistorie er kanskje det jeg innerst inne ville da jeg var 18, men da følte jeg at jeg ikke kunne velge det fordi jeg ikke visste hva jeg kunne bruke det til. Under utdannelsen tok jeg kontakt med en annen tidligere NHHer, Kristin Clemet, og begynte å jobbe i Civita ved siden av studiene. Nå har jeg vært der siden 2009.

Har du noen spesielt minneverdige historier fra studietiden?

Jeg husker at vi var noen av de første som hadde Sissel Kyrkjebø på scenen, under UKEN. Da var hun kanskje bare 14-15, og bodde rett ved siden av skolen. Hun sang like pent da som nå. Ellers synes jeg studietiden er en rekke av morsomme ting. Jeg skjønner nesten ikke at vi fikk tid til annet enn å ha det gøy. Det fantastiske sosiale miljøet er nesten grunn nok til å gå på NHH.

Hva gjør du hvis du har en ledig kveld?

Jeg leser mye. Og så er jeg glad i å være ute, uansett vær. Jeg har også begynt å lære språk. Nå holder jeg på med italiensk, og senere blir det kanskje tysk også. I tillegg tar jobben min mye av fritiden. Samfunnsengasjement tar tid, og når man jobber med hobbyen sin blir det lett sånn.

Hva leser du akkurat nå?

Akkurat nå er jeg hektet på den portugisiske forfatteren José Saramago, og har lest syv bøker av ham på rappen. Jeg har begynt på en ny med en gang jeg ble ferdig med den forrige. Når det gjelder det mer faglige, leste jeg nettopp «Confronting the Classics» av Mary Beard, hvor hun går løs på historieforskeres forståelse av ulike historiske hendelser og personer. Den er kjempeinteressant. Og så har jeg selvfølgelig lest Thomas Piketty. Jeg anmelder også bøker i Minerva, så der kan man følge meg.

Hva ser du på TV?

Jeg ser ærlig talt ikke så mye på TV. Det går mest i debatter og nyheter. Men jeg ser litt filmer og serier på Netflix. Jeg har selvfølgelig sett «House of Cards» og «Borgen». De er midt i blinken hvis man er politisk interessert. Men hvis jeg må prioritere velger jeg en bok fremfor TV.

Hva slags karriere ville du valgt dersom du skulle valgt på nytt?

Jeg hadde begynt på idehistorie tidligere. Da kunne jeg kanskje ha blitt forsker, men det er for sent nå. Men jeg ville likevel ha valgt å bli siviløkonom først, og hadde nok i prinsippet tatt de samme valgene.